REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS) pradėjo griauti senovinį asirų Nimrudo miestą Irake, suduodamas dar vieną smūgį šalies istoriniam paveldui, pranešė vyriausybė.

REKLAMA
REKLAMA

 

IS „surengė puolimą prieš istorinį Nimrudo miestą ir sunkiuoju transportu sulygino jį su žeme“, paskelbė Turizmo ir senienų ministerija savo oficialioje paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“.

REKLAMA

Vienas už senienas atsakingas pareigūnas patvirtino šią informaciją ir nurodė, kad niokojimas prasidėjo ketvirtadienį po vidurdienio maldų. Pasak jo, ten taip pat buvo pastebėti sunkvežimiai, kuriais veikiausiai buvo velkamos senienos.

„Dar nežinome sugriovimų masto“, - sakė pareigūnas, pageidavęs neskelbti savo pavardės.

Nimrudas, vienas iš asirų epochos perlų, buvo įkurtas XIII a. prieš Kristų prie Tigro upės. Jis yra už maždaug 30 km į pietryčius nuo Mosulo - antrojo pagal dydį Irako miesto, kuris dabar yra pagrindinis IS kovotojų bastionas šioje šalyje.

REKLAMA
REKLAMA

„Tenka liūdnai konstatuoti, kad visi to tikėjosi. Jie siekia sunaikinti Irako paveldą, vieną vietovę po kitos“, - sakė irakiečių archeologas Abdulamiras Hamdani (Abdulamiras Hamdanis) iš Stouni Bruko universiteto Niujorke.

„Kita, žinoma, bus Hatra“, - sakė jis, turėdamas galvoje puikiai išsilaikiusį miestą Ninevijos provincijoje, kuriam daugiau nei 2 tūkst. metų ir kuris yra įtrauktas į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą.

„Esu išties sugniuždytas. Tačiau tai buvo tik laiko klausimas“, - pridūrė archeologas.

Nimrudas yra vietovė, kurioje buvo aptikta vienu reikšmingiausių XX amžiaus archeologinių radinių laikoma juvelyrinių dirbinių ir brangakmenių kolekcija, aptikta 1988 metais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šie juvelyriniai dirbiniai kurį laiką buvo eksponuojami Irako nacionaliniame muziejuje, tačiau vėliau dingo iš visuomenės akiračio. Visgi jie nepakliuvo į rankas plėšikautojams, siautėjusiems Irake po 2003-iųjų JAV invazijos ir galiausiai buvo surasti Centrinio banko patalpose.

Dauguma neįkainojamų Nimrudo brangenybių buvo perkeltos į muziejus Mosule, Bagdade, Paryžiuje, Londone ir kituose miestuose, tačiau toje vietovėje tebestovi milžiniškos statulos, vaizduojančios asirų mitologinę būtybę lamasų - sparnuotą bulių su žmogaus galva.

REKLAMA

Nimrudas nuniokotas praėjus savaitei po to, kai šis džihadistų judėjimas paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip kovotojai Mosulo muziejuje kūjais ir pneumatiniais grąžtais niokoja neįkainojamus senovinius eksponatus.

Šis išpuolis sukėlė pasaulio pasibaisėjimą, o kai kurie archeologai ir paveldo ekspertai lygino jį su 2001 metais Afganistane įvykusiu incidentu, kai tuometis Talibano režimas dinamitu susprogdino dvi milžiniškas VI amžiuje sukurtas Budos statulas, iškaltas vienoje uoloje Bamijano provincijoje šalies centrinėje dalyje.

REKLAMA

Anot kraštutinių islamo interpretacijų, kurių laikosi džihadistai, statulų, atvaizdų ir šventyklų buvimas skatina žmonės manyti, jog galima garbinti ne tik vienatinį Dievą, todėl tokie kulto objektai turi būti naikinami.

Diktatoriaus Saddamo Husseino (Sadamo Huseino) valdymo metais Irakas sugriežtino įstatymus, ginančius istorines vietoves.

Tačiau dėl smurto, kuris krėtė šalį prieš 2003-iųjų invaziją, ir skaudžių tarptautinių sankcijų Irako paveldo apsauga liko valdžios dėmesio paraštėse.

 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų