REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos pramonei augant ir vis didėjant jos indėliui į Lietuvos BVP, gamybos įmonių suvartojamas elektros kiekis taip pat auga. Skaičiuojama, kad jos kasmet suvartoja apie 40 proc. visų ūkio subjektų elektros energijos. Tai sudaro apie 175 mln. eurų. Tačiau dar neperkančios elektros laisvojoje rinkoje gamybos įmonės per metus permoka mažiausiai 10 proc. išlaidų už elektros energiją. Tokius skaičiavimus pateikia nepriklausomas elektros tiekėjas „Elektrum Lietuva“.

REKLAMA
REKLAMA

„Pramonės sektorius Lietuvoje per metus suvartoja 3,5 TWh viso elektros energijos kiekio, tačiau šiuo metu 7 proc. pramonės įmonių vis dar nėra pasirinkusios nepriklausomo elektros tiekėjo. Kaina už kilovatvalandę joms siekia 6,545 euro centus, taigi atlikti skaičiavimai rodo, kad jos galėtų sutaupyti mažiausiai 25 proc. išlaidų už elektrą. Daugiausiai nepasirinkusių tiekėjo gamybos įmonių tarpe yra mažai elektros suvartojančios bendrovės, nes didžiosios ir vidutinės įmonės naudojasi rinkos sprendimais jau 2-3 metus“, – sako Vilius Juraitis, „Elektrum Lietuva“ direktorius.

REKLAMA

Pasak V. Juraičio, pagrindinis gamybinių įmonių išskirtinumas – skirtingas elektros suvartojimas priklausomai nuo pramonės šakos. Tai lemia, kad vienos jų sezoninės, o kitos dirba visais metų laikais; vienos dirba dienos metu, kitos – ištisą parą. Nuo to priklauso ir elektros išlaidos bei naudos perkant ją laisvojoje rinkoje, o tai leidžia dar efektyviau paskirstyti kaštus ir planuoti išlaidas.

„Pastebime, kad vieni didžiausių verslo iššūkių yra susiję būtent su elektros energija, kitaip tariant – kaip efektyviai ją vartoti ir mažinti išlaidų dalį produkcijos savikainoje. Tačiau pirkdamos elektrą laisvojoje rinkoje fiksuota kaina ilgam laikotarpiui, įmonės turės galimybę įveikti iššūkius, o sutaupyta suma nesunkiai galėtų būti panaudojama efektyviam elektros vartojimui, keičiant elektros lemputes, ieškant šildymo alternatyvų, atliekant langų bei sienų renovacijas“, – pasakoja V. Juraitis.

REKLAMA
REKLAMA

Pramonės įmonėms, kurioms aktualu sekti elektros sąnaudas, rekomenduojama užfiksuoti sutartis ilgam laikotarpiui – 2-4 metams. Palankiausias fiksavimo momentas yra pavasaris, kuomet kainos yra žemiausios metuose. Tuo tarpu pramonės įmonėms, dirbančioms sezono metu, aktualu įsivertinti darbo sezono piką ir palyginti su elektros energijos kainų dinamika. Pavyzdžiui, jei įmonės didžiausias suvartojimas yra žemų kainų periode, rekomenduojama rinktis dinamišką, su birža susietą kainų sprendimą.

„Elektrum Lietuva“ klientų tarpe pramonės sektoriaus įmonių skaičius siekia 740. Bendras metinis jų suvartojimas yra 738,6 GWh arba vidutiniškai apie 1GWh/metus. „Elektrum Lietuva“ rinkos dalis pramonės sektoriaus įmonėse siekia 17 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų