REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šešiolika sėkmingų verslo metų ir nė vieno konkurento. Tuo gali pasigirti belgas Yves’as Vekemansas, pasaulyje populiaraus įmonių sporto ir pramogų festivalio „Hercules Trophy“ įkūrėjas. Jo sugalvotas renginys kasmet sėkmingai vyksta net keturiuose žemynuose. „Microsoft“, „Google“, „Amazon“, DHL, „Coca-Cola“, „Siemens“ – tai tik keli vardai iš beveik septynių tūkstančių komandų, kurios kasmet grįžta rungtis į „Hercules Trophy“ festivalį.

REKLAMA
REKLAMA

Šiemet šalia Niujorko, Dubajaus, Johanesburgo, Sidnėjaus, Madrido bei kitų didžiųjų miestų puikuosis ir Vilniaus vardas. Y. Vekemansas sukirto rankomis su „Vilnius Challenge“ komanda. Lietuviai belgui bandys įrodyti, kad mūsų mažos šalies įmonės turi ne mažiau parako nei didžiųjų miestų milžinės.

REKLAMA

Į Vilnių apsidairyti atvykęs belgas nuoširdžiai prisipažino, kad neįsivaizduoja, ko gali tikėtis iš lietuvių, tačiau jį nustebino čia gyvenančių žmonių progresyvus mąstymas, pasitikėjimas savo jėgomis ir svetingumas.

Y. Vekemansas nė nebando slėpti, kad pirmąjį kartą sulaukęs pasiūlymo „Hercules Trophy“ rengti Lietuvoje gerokai nustebo: „Vilnius?“ Tačiau atviras naujovėms vyras nusprendė rizikuoti ir klausimą pavertė kitu: „O kodėl ne?“ Dabar tai jau oficialu – belgo sumanyta šventė gegužės 16 dieną drebins Europos centro golfo klube specialiai renginiui įrengtą stovyklą.

REKLAMA
REKLAMA

– Yves’ai, „Hercules Trophy“ gyvuoja jau 16 metų. Esate surengęs daugiau kaip 70 švenčių visame pasaulyje. Nuo ko viskas prasidėjo?

– Daug metų buvau verslo žmogus, vadovavau didelei informacinių technologijų kompanijai. Dirbdamas joje nuolat ieškojau ko nors, kas man padėtų suvienyti komandą, padidintų darbuotojų lojalumą įmonei. Bet nieko negalėjau rasti, todėl nusprendžiau pats užpildyti šią spragą. Paskambinau savo verslo draugams ir pasakiau, kad organizuoju nuostabų renginį. Sunku patikėti, bet visi, kuriems skambinau, net tokia didelė kompanija kaip „Microsoft“, patikėjo manimi ir sutiko dalyvauti. Toliau viskas buvo labai paprasta. Po pirmojo renginio, kitą dieną, sulaukiau daugybės skambučių su pasiūlymais auginti šią verslo idėją kartu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Ar pirmasis „Hercules Trophy“ renginys buvo toks, kokie vyksta dabar?

– Identiškas. Aš žinojau, kad veiksmas turi tęstis visą dieną. Paskaičiavau, kad įmanoma surengti 12 rungčių, kurios truktų po 15 minučių. Būtent tiek, dvylika iššūkių, turėjo įveikti legendinis Heraklis. Taigi – ir dėl šventės pavadinimo, ir dėl filosofijos nekilo didelių klausimų. Tačiau nenorėjau, kad tai būtų tik sporto diena. Mes, belgai, mėgstame festivalius, jie yra mūsų genuose. Jeigu neklystu, Belgijoje per metus vyksta apie 400 skirtingų festivalių.

REKLAMA

Prie sporto dar pridėjome pramogų komponentus – šokėjus, palaikymo komandas, didžėjus, maistą ir gėrimus. Taip mes tapome „Hercules Trophy“. Man vis dar keista, kaip iki šiol neatsirado konkurentų. Bent kiek aš žinau, mes vieninteliai organizuojame tokio masto bendras įmonių sporto ir pramogų šventes.

– Ar įmonių komandos skirtingose šalyse noriai varžosi sporto rungtyse?

– Mes labai greitai supratome, kad sporto kalba yra vienintelė pasaulyje, kuri turi galią suvienyti žmones. Ne religija, ne maistas, ne muzika, o sportas, varžymasis jungia žmones. Vienos labai didelės Amerikos laivybos kompanijos vadovai paprašė manęs suorganizuoti „Hercules Trophy“ jų darbuotojams iš visų padalinių.

REKLAMA

Į Belgiją atskrido daugiau nei 500 žmonių. Mažame miestelyje, kuriame rengėme šventę, buvo išnuomoti visi įmanomi viešbučiai. Aš pats negalėjau patikėti, kaip tiek daug skirtingų tautybių žmonių rado bendrą kalbą. Jie kartu rungėsi, o paskui iš širdies linksminosi. Retai kur gali pamatyti tokį vaizdą.

– Kurioje šalyje žmonės yra kovingiausi sporto rungtyse?

– Sporto kultūra Belgijoje – nulinė. Mes nekenčiame varžytis. Belgai yra tokie – mus reikia alaus, vaflių šokolado ir vakarėlių. Daugeliui belgų tikrasis „Hercules Trophy“ prasideda tik vakare. Kitose šalyje žmonės nuo ankstaus ryto pradeda varžyti, nori laimėti, o belgai stebi: oho, varžybos, kaip įdomu, bet kur baras?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Amerikiečiai, pavyzdžiui, vakarėlyje ilgai neužsibūna. Jie pratęsimą daro mažose grupelėse, kur nors mieste. Visiškai neturi supratimo apie lietuvius. Manau, kad jūs tikriausiai esate panašesni į belgus – sporto dalis bus mažiau svarbi nei vakarėlis.

– Turėtumėte pas mus atvykti dažniau. Lietuviai – labai kovingi. Jeigu kaunasi – tai iki paskutinio prakaito lašo, jeigu linksminasi – tai iki ryto.

– Rimtai? Tuomet tai yra pati tinkamiausia auditorija „Hercules Trophy“ renginiui. Tikiuosi, kad nustebinsite mane. Sakote esate kieti? Įrodykite! Pats būsiu viso renginio metu, tada savo akimis ir pamatysiu ar iš tiesų sakote tiesą apie lietuvių charakterį (nusijuokia).

REKLAMA

– Ar vykstate į visas „Hercules Trophy“ šventes, kurios būna skirtingose šalyse?

– O kaip kitaip? Čia yra mano darbas. Prieš ketverius metus išėjau iš savo gerai apmokamo darbo ir nusprendžiau, kad „Hercules Trophy“ turi tapti globaliu renginiu.

– Nebuvo baisu išeiti iš savo komforto zonos ir daryti tik tai, ką mėgstate?

– Apsispręsti man padėjo patirtas širdies smūgis. Man pasisekė, kad laiku patekau į ligoninę. Ten ir pasakiau sau, kad mesiu savo labai gerai apmokamą, bet įtampos kupiną darbą ir darysiu tai, kas yra mano aistra. Nuo tos dienos, jau ketverius metus, aš neturėjau jokių problemų su savo širdimi. Daugiau nepatiriu jokio negatyvaus streso. Nors pradžia nebuvo lengva, dabar žinau, kad tai buvo geriausias sprendimas, kurį esu priėmęs.

REKLAMA

– Dirbate kartu su žmona Inge. Ji yra „Hercules Trophy“ komunikacijos projektų vadovė. Ar lengva dirbti kartu?

– Mano žmona yra teisininkė, be to, kaip ir visos moterys, labai protinga. Manau, kad dirbti su savo šeimos nariu gali ne kiekvienas. Reikia, kad santykiai būtų iš tiesų labai geri, nes kitaip niekas neveiks. Inge yra prancūzė, todėl mūsų ginčai yra unikalūs. Auginame tris vaikus, todėl turime būti labai protingi ir supratingi, kad galėtumėme visa tai suvaldyti. Tai irgi yra iššūkis. Kaip aš sakau – komandos formavimas namuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– „Hercules Trophy“ iššūkiai garsėja savo rungtimis. Galite įrengti bobslėjaus trasą, atvežti šuolių su guma įrangą, Dubajuje vyko rungtys su kupranugariais. Kas jas kuria?

– Mes visada ieškome naujų dalykų arba gerai žinomiems pridedame originalumo. Mes rungtis adaptuojame taip, kad jas galėtų įveikti kiekvienas. „Hercules Trophy“ koncepcija yra tokia, kad nereikia būti super atletu. Rungtys parengtos taip, kad joms įveikti reikėtų ne tik raumenų, bet ir loginio mąstymo, komandos susiklausymo ir net sėkmės. Esame rengę jau daugiau nei 150 rungčių ir kaskart vis ieškome ko nors naujo, įdomaus, nepatirto.

REKLAMA

– Aukščiausio lygio įmonių vadovai renginio metu yra kviečiami į jiems skirtą petankės turnyrą ir gali pelnyti papildomų taškų savo komandoms. Kodėl pasirinkote būtent šį žaidimą?

– Prieš kokius aštuonerius metus stovėjau atokiau ir stebėjau, kaip varžosi komandos. Pamačiau, kad aukščiausio lygio vadovai ateina palaikyti savo darbuotojų. Kad pertraukų metu jie nenuobodžiautų, su didžėjumi pakvietėme pažaisti petankę. Tai yra visiškai neįpareigojantis žaidimas, kuriam nereikia jokio specialaus pasirengimo. Taip kiekvienais metais „Hercules Trophy“ metu pradėjome rengti VIP asmenų petankės turnyrus. Aukščiausio lygio vadovams tai yra ne tik puiki galimybė pasivaržyti, bet ir pabendrauti tarpusavyje visiškai neformalioje aplinkoje.

REKLAMA

– Ar sunku komandas įtikinti dalyvauti?

– Sunkiau yra pirmąjį kartą. Kai įvyksta nors vienas renginys, įmonės jau pačios mums skambina ir klausia, kada vėl galės dalyvauti. Grįžtamumas į renginį yra beveik 90 procentų. „Hercules Trophy“ tampa laukiamiausia metų įmonių švente, kad ir kokiame žemyne vyktų.

– Kokios komandos turi daugiausiai šansų tapti nugalėtojomis?

– Galiu iš karto pasakyti, kad klaidą daro tie, kurie surenka į komandą vien atletus. Per visą mano patirtį, kiek esame organizavę „Hercules Trophy“, komandos nugalėtojos profilis labai aiškus. Turi būti pusiausvyra tarp atletiškų vyrukų, sumanių džentelmenų, komandoje būtinai turi būti moterų, nes už tai joms yra skiriama papildomų taškų.

REKLAMA
REKLAMA

„Hercules Trophy“ įmonių viduje prasideda dar iki paties renginio. Komandos turi sukurti šūkius, įkelti į svetainę nuotraukas, apgalvoti strategiją ir panašiai. Už visą pasirengimą yra skiriama papildomai taškų. Taigi, laimėti galimybę turi kiekvienas. Ši mūsų sukurta taškų skaičiavimo sistema per 16 metų dar nei karto neapvylė.

– Ar galvojate apie tai, kad vieną dieną ramiai sėdėsite jachtoje, o šis verslas jums neš pelną nebekeliaujant po šalis ir nebesirūpinant renginio organizavimu?

– Nematau savęs jachtoje, dieve saugok. Aš noriu tai daryti visą likusį savo gyvenimą iki 90-ties. Man patinka dirbti, smagu ir tai, kad tuo pačiu galiu ir užsidirbti. Tai nėra blogai. Nežinau ar pas jus yra panašus posakis, bet aš esu šalininkas to, kad ir dirbti, ir linksmintis reikia galingai.

Kiekvieną rytą nubundu su mantra: „Dream. Focus. Teamwork. Network“ (liet. „Svajok. Turėk tikslą. Dirk komandoje. Kurk ryšius“). Svajonė turi būti kuo didesnė, nes mažos svajonės nemotyvuoja. Tikslo turėjimas neleidžia blaškytis. Kad galėtum efektyviau siekti tikslų reikia komandos, kuria pasitikėtum. O kai ją turi, tada buri aplink žmones, kurie tiki tavimi ir tuo, ką darai. Kai visa tai turi, sėkmė – garantuota.

REKLAMA

– Ar pasitikite „Vilnius Challenge“ komanda, kuri „Hercules Trophy“ organizuos Lietuvoje?

– Visiškai. Kitaip nebūčiau savo kūdikio patikėjęs į jūsų rankas. Vytenis Benetis mane dvejus metus įkalbinėjo, kad reikia atvežti „Hercules Trophy“ į Lietuvą. Iš pradžių kėliau sau klausimą kodėl turėčiau, o paskui paklausiau savęs kitaip – o kodėl neturėčiau? Matydamas jūsų užsidegimą ir entuziazmą neabejoju, kad tai bus dar viena fantastiška „Hercules Trophy“ diena.

--

Vytenis Benetis, „Hercules Trophy Baltics“ organizatorius: Tikiu lietuviais

Organizuoti „Hercules Trophy“ Lietuvoje Yves’ą įkalbinėjau beveik dvejus metus. Pasikviečiau jį į Vilnių, supažindinau su miestu ir žmonėmis. Norėjau, kad jis pamatytų, kokie lietuviai yra šiuolaikiški, aktyvūs ir progresyviai mąstantys. Su Yves mes labai greitai suradome bendrą kalbą, nes mūsų vertybės identiškos, o ir supratimas apie renginį, jo koncepciją, praktiškai nesiskiria. Vos grįžęs namo jis man paskambino ir sako: darom!

Aš pats asmeniškai labai tikiu šiuo projektu, tikiu lietuviais, kurie turi viską, ko reikia „Hercules Trophy“ – kovingą charakterį, mokėjimą linksmintis ir atvirumą naujovėms. Tikrai nepulčiau imtis projekto spręsdamas vien tik iš kalbų. Pats nuvažiavau su „Vilnius Challenge“ komanda, kad pasižiūrėčiau, kaip viskas veikia. Mane sužavėjo tai, kad įmonės iš tiesų įvairiapusiškai varžėsi tarpusavyje, tačiau tuo pačiu ir bendravo, šoko, dainavo, ūžė dūzgėse.

REKLAMA

Man paliko įspūdį, kad „Hercules Trophy“ renginių kartelė yra iškelta labai aukštai. Pagalvojau, kad mielai norėčiau visa tai pritaikyti ir tęsti čia, Lietuvoje, o paskui ir Baltijos šalyse. Žinau, kad mūsų komanda yra pajėgi tai padaryti.

Mūsų tikslas surengti tokią šventę, kuri taptų laukiamiausia įmonių metų švente. Ji unikali tuo, kad tai yra ne tik puiki proga sustiprinti komandos kolektyvą, patirti gerų emocijų, bet ir užmegzti naujų verslo ryšių, prisistatyti viešojoje erdvėje ir taip padidinti prekės ženklo žinomumą. Turime septynių metų renginių organizavimo patirtį. Ją suvieniję su globaliomis „Hercules Trophy“ pajėgomis neabejoju, kad surengsime gerą, kokybišką, tarptautinį renginį. V.Benečio įspūdžiai iš „Hercules Trophy“ šventės, kurioje dalyvavo su „Vilnius Challenge“ komanda – čia:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų