REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tituluota lengvaatletė Jolanta Verseckaitė, jau trejus metus dirba asmenine trenere, praėjusių metų pabaigoje atidarė savo vardo sporto studiją. Kaip pasakoja sportininkė, iniciatyvos įkurti sporto studiją būtent moterims, ji ėmėsi norėdama padėti dailiosios lyties atstovėms atrasti aktyvaus gyvenimo teikiamą malonumą ir parodyti, jog sportas gali būti malonus: „Pati esu moteris ir puikiai žinau, kokios problemos ar kompleksai mus kamuoja, kokie tikslai dažniausi yra keliami ir kokiu keliu reikia eiti, norint juos pasiekti.“

REKLAMA
REKLAMA

Kokiais principais remiatės, dirbdama su savo klientėmis ir kaip jas skatinate sportą paversti kasdieniniu įpročiu?

REKLAMA

Sportuoju daugiau nei 15 metų, visos sukauptos žinios bei patirtis leido tiksliai atsirinkti, ko reikia moterims, norint ne tik gerai jaustis, bet ir turėti tvirtą bei gražų kūną. Aš siekiu, kad moterys pamiltų save ir savo kūną, padedu joms formuoti teigiamus įpročius, stengiuosi suteikti motyvacijos jų mintims bei tikslams. Mano užduotis – sukurti tinkamą sporto aplinką, į kurią moterys nuolatos norėtų sugrįžti.

Užsiimdama profesionaliu sportu, žinote, jog norint pasiekti rezultatų, reikia neprarasti atkaklumo ir ryžto. Ką patartumėte moterims, kad jos išlaikytų motyvaciją, siekiant užsibrėžtų tikslų? Kaip neprarasti to atkaklumo, kai atrodo, kad nei kilogramai krinta, nei apimtys mažėja?

REKLAMA
REKLAMA

Tokiais atvejais labiausiai padeda motyvuoti žmonės šalia. Nesvarbu, ar tai bus treneris, draugai, šeima, ar bendraminčiai, tai turi būti žmonės, kurie visada paskatins nepasiduoti ir suteiks pasitikejimo bei jėgų naujai dienai. Sportuojant tinkama aplinka bei pozityvūs žmonės šalia yra labai svarbu.

Dauguma moterų pradeda sportuoti tikėdamosis numesti kažkiek kilogramų, nors vis dažniau kalbama, jog svarbiau yra sumažinti apimtis, sustangrinti kūną, išryškinti formas ir pan. Kokia Jūsų nuomonė apie tai ir kaip geriau, sveikiau formuluoti tikslą, sportuojant?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiek aš pati, tiek pas mane sportuojancios moterys žino, kad pradėti formuluoti tikslą reikia tikrai ne nuo svarstyklėse rodomo skaičiaus. Svarbu moterims paaiškinti, kad raumeninis audinys yra žymiai sunkesnis už riebalinį, dėl to mažėjant apimtims, nebūtinai is karto mažės ir svoris. Tai yra natūralus procesas, todėl siūlau daugiau stebėti savo savijautą ir atvaizdą veidrodyje, o ne kiekvieną rytą skubėti stotis ant svarstyklių.

Iš asmeninės trenerės patirties, kokius tikslus dažniausiai išsikelia moterys, ateinančios į kūno dizaino treniruotes?

REKLAMA

Dažniausiai tai būna atskiros kūno dalys – riestas užpakaliukas, plokščias pilvas, dailios rankos. Taciau svarbu žinoti, kad tik fiziškai sustiprėjusios, galime pradėti formuoti dailias kūno linijas. Ir net tada reikia dėmesį skirti proporcingai visam kūnui ir tik papildomai toms kūno vietoms, kurias norite labiausiai išryškinti, padidinti ar sumažinti.

Vertinant skirtingą vyrų ir moterų fiziologiją, ar yra sporto šakos, treniruotės ar užsiėmimai tinkamesni būtent dailiosios lyties atstovėms?

Viskas priklauso nuo pačių moterų. Kartais, atrodytų, net ir labai vyriškas treniruotes lanko moterys arba atvirkščiai. Jei kalbame būtent apie mano vedamas kūno dizaino treniruotes, jos yra subalansuotos tik dailiosios lyties atstovėms, vyrams tuos pačius pratimus daryti galbūt būtų kiek nejauku ir nevyriška. Šios treniruotes padeda atsiskleisti moteriškumui kartu ugdant jos stipriąsias fizines savybes – jėgą, ištvermę, lankstumą, koordinaciją, kūno balansą.

REKLAMA

Pavasaris paprastai yra tas metas, kuomet susirūpinama dėl savo išvaizdos, per žiemą priaugtų kelių kilogramų ir pradedama sportuoti. Apsisprendus pradėti sportuoti, ką pirmiausia reikia daryti ir kaip pasirinkti sau tinkamą sporto rūšį, krūvį?

Pavasarį ir gerą orą pasitinkant siūlau pradėti kuo daugiau vaikščioti gryname ore, sustiprėjus, pradėti bėgioti, taip pat, galima išbandyti mankštą, jėgos pratimus, kardio treniruotes, dviračius – yra tiek daug sporto rūšių. Pabandykite kelis užsiėmimus ir nuspręskite, kur geriausiai jaučiatės, kuri aplinka jums labiausiai priimtina ir pamatysite kaip įsitrauksite į sporto gyvenimą. Kai pamilsite tai, ką darote, kilogramai išnyks labai greitai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vieni renkasi sporto klubus ar asmeninių trenerių paslaugas, o kiti pradeda savarankiškai bėgioti – atšilus orams gatvėse galima pastebėti pagausėjusias bėgikų gretas. Jūs ir pati bėgiojate, dalyvavote Vilniaus maratone, Trakų pusmaratonyje ir kt.. Ką patartumėte žmogui, kuris nusprendė pradėti bėgioti? Kaip nepakenkti sveikatai?

Labai džiaugiuosi matydama tiek daug žmonių pamilusių bėgimą. Tai – terapija ne tik kūnui, bet ir sielai. Sutinku, kad visi mes galime bėgti, tik labai svarbu, ar taisyklingai tai darome. Pradedantiesiems bėgikams siūlau būtinai pasitarti su specialistais, treneriais, kad išvengtumėte naujokų tykančių traumų. Žinoma, yra daug naudingos informacijos, video medžiagos internete, bet jeigu vis tiek kyla klausimų – pasitarkite. Taisyklingas ir gražus bėgimas gali būti dar malonesnis nei galvojote.

REKLAMA

Netrukus Lietuvoje prasidės bėgimo renginių sezonas – jau gegužės mėnesį vyks trečią kartą organizuojamas Trakų pusmaratonis. Kaip manote, ar du mėnesiai yra pakankamas laiko tarpas pasiruošti pusmaratonio (21, 097 km) rungčiai ar vis tik reiktų apsiriboti 10 km ar 5 km distancija?

Labai priklauso nuo to, kiek fiziskai žmogus buvo aktyvus iki to laiko. Jeigu Jūs žiemą bent kiek palaikėte savo fizinę formą, sistemingai ruošiantis pusmaratoniui, 2 mėnesiai yra pakankamas laiko tarpas. Tereikia nepervertinti jėgų ir stebėti savo fizinę formą iki pirmojo starto. Jeigu abejojate, konsultuokitės su treneriu.

REKLAMA

Ar į Jus kreipiasi klientės, kurios klausia patarimų, kaip pasiruošti sporto varžyboms, kurios vyks už mėnesio ar dviejų?

Tarp savo merginų turiu nemažai bėgiojančių, kurios taip pat dalyvauja įvairiose bėgimo varžybose. Ruošiantis begimui visuomet joms patariu, iškilus vienam ar kitam klausimui. Man svarbiausia, kad jos visos bėgtų taisyklingai, butų fiziskai stiprios, o ištvermę ugdo kiekviena individualiai, viskas priklauso nuo to, kiek turi noro daug bėgti.

Ar pati planuojate dalyvauti varžybose, sporto renginiuose?

Pati kol kas ruošiuosi vasaros sezonui, trišuolio varžyboms. Mano rungties pasiruošimo planai labai skiriasi nuo ištvermės sporto, dėl to bėgimo varžybose dažniau būnu žiūrovė ar palaikymo komandos narė. Kai tik varžybos baigsis, stosiu prie starto su visais bėgikais priešakyje.

Ačiū už pokalbį!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų