REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šeši Artūro Zuoko Lietuvos laisvės sąjungos kandidatai Trakuose įtariami pirkę balsus

Padarius kratas rasta nelegaliai laikomų ginklų, šaudmenų ir sprogmenų

 Šeši Vilniaus mero Artūro Zuoko vadovaujamos Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) kandidatai į Trakų rajono savivaldybės tarybą įtariami organizavę rinkėjų balsų pirkimą.

Vilniaus apygardos prokuratūros prašymu Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) panaikino šių kandidatų teisinę neliečiamybę.

Į teisėsaugos akiratį pateko į Trakų rajono savivaldybės tarybą jau išrinkti Inesa Kurpiuvienė bei Andrejus Prokofjevas ir į kandidatų sąrašą įrašyti Artūras Lebedis, Zofija Abeciūnienė, Michailas Černiavskis bei Vidmantas Gaidukas.

Jiems norima pateikti įtarimus ikiteisminiame tyrime dėl trukdymo pasinaudoti rinkimų teise. Kol nepaskelbti galutiniai rinkimų rezultatai, pagal įstatymą visi kandidatai dar turi teisinį imunitetą.

Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Linas Kuprusevičius penktadienį per VRK posėdį sakė, kad šių politikų namuose, automobiliuose, kitur atliktos kratos, rasta „įvairios įdomios informacijos“. Tarp jos – išankstinio balsavimo kvitų, kad konkretus rinkėjus balsavo iš anksto, įvairių užrašų su sumomis, pavardėmis.

REKLAMA
REKLAMA

„Užfiksuoti telefoniniai pokalbiai, SMS žinutės tarp šių išvardytų asmenų, kurios, mano, kaip prokuroro, nuomone, leidžia įtarti, kad kalbama ir tariamasi apie balsų pirkimą“, – sakė prokuroras.

REKLAMA

Anot jo, slapta įrašytuose pokalbiuose kandidatai tariasi dėl rinkėjų vežimo balsuoti ir atsilyginimo už balsus.

„Iš duomenų galima daryti išvadą, kad asmeniui, balsavusiam už atitinkamą kandidatą, buvo atlyginama“, – sakė L. Kuprusevičius.

Kiek balsų galėjo būtų nupirkta, prokurorai bandys skaičiuoti, nes tai domina ir VRK.

„Bandome skaičiuoti, kiek balsų buvo nupirkta, nes ir VRK mūsų to prašo, bent preliminaraus skaičiaus. Pačių tarpininkų, kurie vežė rinkėjus į balsavimo vietas ir, tarkime, vykdė tą atsiskaitymą, yra apie dešimt. Kiek rinkėjų atvežė kiekvienas iš jų, galima daryti sau išvadas“, – žurnalistams sakė prokuroras.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, pas tris kandidatus – M. Černiavskį, A. Lebedį ir Z. Abeciūnienę – aptikta, kaip įtariama, nelegaliai laikomų ginklų, šaudmenų ir sprogmenų.

VRK penktadienį vienbalsiai panaikino minėtų šešių kandidatų imunitetą.

Lietuvos laisvės sąjungos sąrašo Trakuose lyderė I. Kurpiuvienė per VRK posėdį neigė savo kaltę. Ji pabrėžė, kad jos namuose jokių įtartinų daiktų nerasta ir nepaimta. Tai vėliau žurnalistams patvirtino ir prokuroras.

„Tikrai buvo šokas, kai atvažiavo daryti kratos“, – sakė į tarybą išrinkta politikė.

L. Kuprusevičius teigė, kad jo kontroliuojamas ikiteisminis tyrimas susijęs tik su viena partija – Lietuvos laisvės sąjunga (liberalais).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Per sekmadienį vykusius savivaldos rinkimus Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai) gavo 10,53 proc. balsų ir laimėjo tris mandatus.

Balsų pirkimu įtariamų politikų likimą partija spręs pirmadienį

 Šešių kandidatų į Trakų rajono tarybą, kuriems pareikšti įtarimai dėl balsų pirkimo, likimas, anot Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) rinkimų štabo vadovo Žilvino Šilgalio, bus sprendžiamas pirmadienį.

„Ne tik mūsų, bet ir kitų įtartinų ten yra. Bet kriminaliniai dalykai neturi ir negali turėti nieko bendro. Mūsų pozicija aiški: jei kas nors pirko balsus ar užsiėmė kita nusikalstama veika, turi atsakyti pagal Lietuvos įstatymus“, – BNS sakė Ž. Šilgalis.

REKLAMA

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) penktadienį panaikino šešių į teisėsaugos akiratį patekusių Artūro Zuoko vadovaujamos partijos atstovų teisinę neliečiamybę. Įtarimai pareikšti į Trakų rajono savivaldybės tarybą jau išrinktiems politikams Inesai Kurpiuvienei bei Andrejui Prokofjevui ir į kandidatų sąrašą įrašytiems Artūrui Lebedžiui, Zofijai Abeciūnienei, Michailui Černiavskiui bei Vidmantui Gaidukui.

Anot Ž. Šilgalio, partijos valdyba pirmadienį kviesis visus šešis įtariamuosius, nagrinės tiek teisėsaugos, tiek jų pačių pateiktą informaciją ir tik tuomet apsispręs, ar šalinti minėtus asmenis iš partijos.

„Neskubėkime. Daug kartų yra buvę pareikšta įtarimų, bet tarp to, kiek buvo pareikšta įtarimų ir kiek baudžiamųjų bylų išnagrinėta, yra didžiulės disproporcijos. Tačiau jei faktai pasitvirtins ir jie valdybai atrodys įtikinami, klausimų šioje situacijoje nebus jokių – bus griežti ir aiškūs sprendimai“, – tvirtino Ž. Šilgalis

REKLAMA

Politikas taip pat sakė, kad remtų pakartotinius rinkimus Trakuose.

„Jei bus pakartotiniai rinkimai – tai ir labai gerai, ir turėtų jie būti. Nes Trakuose tokių nuogirdų, jei pamenate, yra po kiekvienų rinkimų, tas pats ir tas pats. Tai vieną kartą žmonės, kurie ten dalyvauja, – nesvarbu kokioms partijoms priklauso, nes yra įvairių partijų nariai į istorijas buvo įsipainioję, – turėtų suprasti, kad tokiais metodais šiais laikais rinkimuose niekas nedalyvauja ir už tai reikės atsakyti“, – pripažino partijos rinkimų štabo vadovas.

Jis vis dėlto sakė nemanantis, kad partijai mesti rimti įtarimai pakenks antrajame rinkimų ture dalyvaujančiam Vilniaus merui A. Zuokui.

„Pirmiausia, Trakai nėra Vilnius. Kitas dalykas – politikai ir kriminalinė veikla nieko bendro neturi“, – sakė Ž. Šilgalis.

 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų