REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) penktadienį sudarė darbo grupę, kuri turės išnagrinėti pažeidimų mastą Trakuose per savivaldos rinkimus ir pasiūlyti sprendimą dėl rezultatų pripažinimo.

REKLAMA
REKLAMA

Siūlomo sprendimo projektas bus svarstomas sekmadienį, sakė VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

„Mes tam sudarėme darbo grupę, kuri turi įvertinti visą mūsų sukauptą informaciją ir pasiūlyti VRK sprendimą“, – po komisijos posėdžio žurnalistams sakė jis.

REKLAMA

Jo paties manymu, yra pagrindas rinkimų Trakuose rezultatus pripažinti negaliojančiais.

„Mano nuomone, taip. Kiek mes iš policijos gauname įvertinimų, jų vertinimu, iš tikrųjų padaryta didžiulė žala demokratiniams rinkimams, ir jie labai rimtai galvoja, kad nustatyti rinkimų rezultatų neįmanoma“, – sakė Z. Vaigauskas.

VRK prašo policijos ir prokurorų medžiagos, kad galėtų priimti tinkamą sprendimą.

Policija atlieka ikiteisminį tyrimą dėl balsų pirkimo ir kitų rinkimų pažeidimų šioje savivaldybėje. Pati VRK aiškinasi, kodėl Trakuose buvo atplėšti ir vėl užklijuoti vokai su iš anksto balsavusių rinkėjų biuleteniais. Tokių yra per 300. Daugumoje jų balsuota už Liberalų sąjūdį, dalis biuletenių sugadinti.

REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu rinkimų įstatymas pažeistas šiurkščiai, pripažįstame visus rinkimų rezultatus negaliojančiais ir darome naujus rinkimus. Naujų rinkimų data galėtų būti šių metų vasaros pradžia“, - dėstė VRK vadovas.

Pasak jo, Trakų savivaldybė pažeidimų mastu smarkiai išsiskyrė iš kitų. Paklaustas, kodėl taip nutiko, Z. Vaigauskas svarstė, kad, matyt, panaudota anksčiau sukaupta patirtis. Paaiškėjo, kad šiemet stengtasi maskuotis, rinkėjui mokėta už balsą, bet jeigu jis įkliūtų, nurodyta sakyti, jog balsavo už kitą partiją, o ne už tą, kuri jam atsilygino.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kitą savaitę VRK planuoja spręsti dėl kandidatų, kurie įtarti rinkimų pažeidimais, išbraukimo iš sąrašų. Pirminiais duomenimis, gali būti sprendžiama dėl maždaug 15 tokių kandidatų.

Per savivaldybių tarybų rinkimus sekmadienį Socialdemokratų partija surinko 24,65 proc. rinkėjų balsus ir gavo septynis mandatus Trakų rajono savivaldybėje, Liberalų sąjūdis – 24,17 proc. ir šešis mandatus, Lenkų rinkimų akcijos ir Rusų aljanso koalicija „Valdemaro Tomaševskio blokas“ – 17,61 proc. ir penkis mandatus, Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai) – 10,53 proc. ir tris mandatus, Tėvynės sąjunga - Lietuvos krikščionys demokratai – 6,61 proc. ir du mandatus, Darbo partija - 4,77 proc. ir vieną mandatą.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų