REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaip pastebėti meningokokinę infekciją?

Žinių radijas

 

Mažamečių tėvams pastaruoju metu vėl išsigandus dėl keleto meningokokinės infekcijos atvejų, VšĮ Kauno klinikinės ligoninės Vaikų priėmimo, skubios pagalbos ir intensyviosios terapijos skyriaus vedėjas Darius Varaškevičius Žinių radijui penktadienį sakė, kad šios infekcijos simptomai būna labai staigūs: didelis karščiavimas, apetito praradimas, galvos skausmas ir pykinimas

REKLAMA
REKLAMA

„Kai prasideda ši liga, būna labai staigūs simptomai – karščiavimas, iškart aukšta temperatūra, mažesni vaikai nevalgo ir nenori gerti, didesni vaikai skundžiasi galvos skausmu, juos dažnai pykina ir jie vemia. Jei prasideda šaltkrėtis, galūnės pasidaro šaltos, oda išblykšta ir tampa pilka, tėvams reikia sunerimti ir atvykti į bet kurią gydymo įstaigą“, – laidoje „Žvilgsnis“ sakė D. Varaškevičius.

REKLAMA

 

Pasak jo, meningokokine infekcija galima užsikrėsti tik nuo kito žmogaus:

 

„Vienintelis šaltinis yra žmogus. Tik apie 20–30 proc. žmonių populiacijos būna nešiotojai – infekciją jie nešioja nosiaryklėje. Šią infekciją mes galime nešioti iki 10 dienų. Esant normaliai imuninei sistemai, organizmas susitvarko, tačiau išsivysčius invazinėms meningokokinės infekcijos formoms atsiranda klinikiniai simptomai“, – kalbėjo jis.

REKLAMA
REKLAMA

 

Kauno klinikinės ligoninės duomenimis, kelias dienas gydyta 3,5 metų mergaitė iš Kėdainių, užsikrėtusi meningokokine infekcija, sveiksta ir pavojus jos gyvybei nebegresia. D. Varaškevičius tvirtina, kad profilaktinis gydymas reikalingas tik tiems vaikams, kurie turėjo glaudų kontaktą su šia mergaite.

 

„Tie vaikai, kurie turėjo glaudų kontaktą (su mergaite – red. past.), ir auklėtojai turėtų gauti profilaktinį gydymą ir vienkartinę dozę antibiotikų – to pakanka. Kitiems darželio vaikams, kurie glaudaus kontakto neturėjo, buvo kitose grupėse ir kitose patalpose, tos profilaktikos tikrai nereikia“, – teigė jis.

 

D. Varaškevičius pabrėžia, kad meningokokinė infekcija grėsmingiausia vaikams iki ketverių metų, – tada būna sunkiausios infekcijos formos.

 

Parengė Ieva Kazlauskaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų