REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Į neformalų susitikimą Rygoje susirinkę Europos Sąjungos (ES) užsienio reikalų ministrai aptarė ukrainiečių prašymą į Ukrainą įvesti karių misiją, po susitikimo BNS sakė Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

REKLAMA
REKLAMA

„Taip pat neatmetama galimybė karių misijai. Tos galimybės neatmetame, bet suprantame, kad reikia labai atidžiai išstudijuoti, žinant, kad tikrai gana komplikuotos procedūros ir vargu, ar lengva būtų ją įvesti. Bet ukrainiečiai tuos klausimus kelia, ir mes, aišku, juos nagrinėsime“, - sakė ministras.

REKLAMA

Anot jo, dabartinei Ukrainos valdžiai sunku vienai kontroliuoti padėtį, todėl ji kalba apie tarptautinių taikdarių įvedimą.

„Dabartinę situaciją valdyti tikrai sudėtinga be tarptautinio įsikišimo, be tarptautinio dalyvavimo, neturint stebėtojų arba taikdarių“, - teigė L.Linkevičius.

Jo tvirtinimu, tai galėtų būti ir Jungtinių Tautų (JT) misija, tačiau jai mandatą turėtų suteikti JT Saugumo Taryba, o joje Rusija turi veto teisę. Įmanoma ir ES taikdarių misija.

REKLAMA
REKLAMA

Vasario vidury Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos taryba patvirtino kreipimąsi į Jungtines Tautas ir Europos Sąjungą, kuriame prašoma atsiųsti taikdarių kontingentą į karinio konflikto krečiamus šalies rytus. Taikdariai turėtų būti dislokuoti abipus fronto linijos šalies rytuose, taip pat prie Rusijos ir Ukrainos sienos ruožo, kurio nekontroliuoja Kijevo vyriausybė.

Pasak L.Linkevičiaus, užsienio reikalų ministrai Rygoje taip pat išgirdo, kad reikia stiprinti šiuo metu Ukrainoje dirbančią Europos stebėjimo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) misiją. ESBO generalinis sekretorius ministrus informavo, kad jų stebėtojai rytų Ukrainoje turi labai ribotą priėjimą prie sienos su Rusija, jiems sunku patekti į vadinamuosius karštuosius taškus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

ES ministrai išsakė paramą visiems buvusiems Minsko susitarimams dėl paliaubų Ukrainoje.

„Jeigu padėtis toliau blogės, tikrai rengiami papildomi tiek ekonominių, tiek karinių ir visų kitų sankcijų Rusijai paketai. Jas būtų galima įvesti reikalui esant. Apie tai turės progos vadovai diskutuoti Vadovų Taryboje. Dabar tikrai niekas neragino atšaukti esamų sankcijų“, - pažymėjo L.Linkevičius.

ES ministrų susitikime Rygoje apgailestauta, kad rytų Ukrainoje nepavyko pasiekti paliaubų. Nors šaudymo sumažėjo, anot Lietuvos ministro, nuo vasario vidurio žuvo apie 60 Ukrainos karių, per 300 sužeista.

REKLAMA

„Juoba, kad žinome, jog Rusijos kariai yra Ukrainos teritorijoje“, - sakė L.Linkevičius.

„Turime toliau tęsti spaudimą“, - pabrėžė jis.

Latvijoje, kuri šiuo metu pirmininkauja ES Tarybai, vyksta dviejų dienų neformalus ES užsienio reikalų ministrų susitikimas, jame aptariama situacija Ukrainoje ir Libijoje.

Ministrai taip pat diskutuos apie Europos kaimynystės politikos peržiūrą ir Europos saugumo strategiją.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų