REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos prašymu kovo 6 dieną sušauktame JT Saugumo Tarybos posėdyje Lietuvos nuolatinė atstovė JT ambasadorė Raimonda Murmokaitė teigė, jog Ukrainos žmonėms pakanka tarptautinės bendruomenės kalbų ir laikas savo poziciją įrodyti darbais – Rusija sukėlė ir remia šį karą, kurio pabaiga yra Rusijos rankose.

REKLAMA
REKLAMA

 

Lietuvos atstovė ragino Rusiją įgyvendinti 2014 m. rugsėjį ir 2015 m. vasarį Minske pasiektus susitarimus.

REKLAMA

 

„Įgyvendinant šiuos susitarimus visi sulaikytieji, įskaitant Ukrainos pilotę N. Savchenko, kuri virš 80 dienų praleido badaudama, turi būti paleisti. Svarbu užtikrinti, kad ESBO Stebėsenos misijai Ukrainoje būtų suteiktas netrukdomas patekimas į visas vietoves. Yra abejonių, ar ginkluotos grupės išveda ginkluotę, ar tik pasinaudoja priedanga juos pervežti“, – kalbėjo Lietuvos ambasadorė.

 

Rusija turi baigti destabilizuoti situaciją Rytų Ukrainoje ir nustoti remti ten veikiančias ginkluotas grupuotes. Lietuva įspėjo, kad bet kokie Rusijos remiamų ginkluotų grupių bandymai užimti papildomą teritoriją bus akivaizdus Minsko susitarimų pažeidimas ir dar labiau apsunkins politinio sprendimo paieškas.

REKLAMA
REKLAMA

 

„Ukrainos politinė nepriklausomybė, suverenitetas ir teritorinis vientisumas negali būti derybų objektu“ , atkreipdama dėmesį į neteisėtą prieš metus įvykdytą Krymo aneksiją kalbėjo Lietuvos ambasadorė, taip pat pažymėdama sistemingus, grubius žmogaus teisių pažeidimus Rytų Ukrainoje ir Kryme, užfiksuotus JT vyriausiojo žmogaus teisių komisaro biuro kovo 2 d. ataskaitoje.

 

Ji pabrėžė, kad apgaulingam referendumui Kryme prieštaravusieji, totorių bendruomenė, religinės bendruomenės susiduria su grasinimais, persekiojimu ir dirbtinais kaltinimais. „Kunigus, imamus, kitų religinių bendruomenių atstovus yra grasinama patraukti atsakomybėn, jie yra sulaikomi ir persekiojami, jų maldos namai ir paminklai – išniekinti. Ukrainos TV transliacijos nutrauktos, žurnalistams grasinama, jie užpuolami“, – teigė Lietuvos atstovė, primindama nuniokotą Krymo totorių TV biurą Simferopolyje, sulaikytus totorių žurnalistus, totorių laikraščių tyrimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

JT Saugumo Tarybos posėdyje JT Generalinio Sekretoriaus pavaduotojas politikos reikalams Jeffrey Feltman informavo, kad JT negavo detalesnio Ukrainos prašymo dėl taikos palaikymo operacijos detalių. JT Generalinio Sekretoriaus pavaduotojas žmogaus teisių klausimais Ivan Šimonovic ir Jungtinių Tautų Humanitarinių reikalų koordinavimo biuro direktorius John Ging įvertino grėsmingą padėtį Ukrainoje, kur žuvo jau daugiau nei 6000 žmonių, tūkstančiai sužeistų, 1,1 milijono žmonių liko be pastogės, o konflikto eskalavimas grės naujais skausmingais padariniais.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų