REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Popiežius Pranciškus nutraukė dešimtmečius trukusią Vatikano tylą, padėdamas Italijai nušviesti vieną liūdniausiai pagarsėjusių nusikaltimų – buvusio premjero Aldo Moro nužudymą 8-ajame dešimtmetyje, šeštadienį pranešė dienraštis „Corriere della Sera“.

REKLAMA
REKLAMA

Pranciškus leido parlamento komisijai apklausti arkivyskupą Antonio Mennini (Antonijų Meninį) , praėjus 37 metams nuo A.Moro pagrobimo ir nužudymo, dėl kurio kalta Italijos ultrakairiųjų ekstremistų grupuotė „Raudonosios brigados“.

REKLAMA

Kaip pranešama, A.Mennini išklausė A.Moro paskutinę išpažintį ir atliko tarpininko vaidmenį tarp kovotojų ir tuomečio pontifiko Pauliaus VI, kuris, kaip manoma, mėgino išpirkti ekspremjerą iš ekstremistų nelaisvės.

Buvęs Italijos prezidentas Francesco Cossiga (Frančeskas Kosiga), vadovavęs šaliai 1985–1992 metais, prieš savo mirtį pripažino, kad „Mennini sugebėjo patekti pas Aldo Morą „Raudonųjų brigadų“ irštvoje, bet mes apie tai nežinojome“, rašo Italijos laikraštis.

REKLAMA
REKLAMA

A.Mennini, kuris yra Šventojo Sosto nuncijus Didžiojoje Britanijoje, buvo apsaugotas nuo ankstesnių tyrimų diplomatinės neliečiamybės, bet pirmadienį jis duos parodymus naujai komisijai, tiriančiai šį nužudymą, pridūrė „Corriere della Sera“.

Vatikanas to pranešimo nei patvirtino, nei paneigė.

Popiežius, pažadėjęs slaptumu garsėjančių Vatikano institucijų didesnį skaidrumą, galbūt tikisi ne vien nušviesti tą gilių randų Italijos visuomenėje palikusį įvykį, bet ir atkreipti dėmesį į Vatikano pastangas išgelbėti A.Moro.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Raudonosios brigados“ pagrobė krikščionį demokratą A.Moro 1978 metų kovo 16-ąją, nužudžiusios penkis ekspremjero asmens sargybinius.

Paulius VI tų metų balandžio 23-ąją asmeniškai kreipėsi į pagrobėjus, sakydamas: „Meldžiu klūpodamas – paleiskite Aldo Moro“, bet du mėnesius nelaisvėje laikytas politikas buvo rastas negyvas nuošalioje Romos gatvėje palikto automobilio bagažinėje.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų