REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

 Šakių rajone gyvenantis ūkininkas Martynas Laukaitis moliūgus auginti pradėjo visai atsitiktinai. Ypač per Helovino šventę mielai perkama daržovė tapo dažnu svečiu ir ant paties ūkininko stalo – iš moliūgo Laukaičių šeima gamina ne tik sriubas ar sultis, bet ir saldainius.

 Šakių rajone gyvenantis ūkininkas Martynas Laukaitis moliūgus auginti pradėjo visai atsitiktinai. Ypač per Helovino šventę mielai perkama daržovė tapo dažnu svečiu ir ant paties ūkininko stalo – iš moliūgo Laukaičių šeima gamina ne tik sriubas ar sultis, bet ir saldainius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jokūbonių kaime gyvenantis M. Laukaitis ūkininkauti pradėjo nuo 2007 m., prieš tai 10 metų patirties sėmėsi tėčio ūkyje. „Vieną dieną nusprendžiau, kad atėjo laikas įkurti savo ūkį“, – prisimena vyras, kuriam žemės ūkio srityje įsitvirtinti padėjo ne tik šeimyna, bet ir Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos (KPP) lėšomis įgyvendintos investicijos.

REKLAMA

140-170 ha plote ūkininkaujantis vyras moliūgus ėmė auginti praėjus keleriems metams nuo ūkininkavimo pradžios. „Viskas prasidėjo atsitiktinai – žmona savo poreikiams pasisėjo per daug, pamačiau, kad visko nesuvalgysime patys, todėl nusprendžiau parduoti. Žmonės mielai pirko. Kitais metais pasisėjome trupučiuką daugiau, jau pardavimui. Paskui moliūgų auginimas nuosekliai augo“, – pasakojo ūkininkas.

Pasak M. Laukaičio, moliūgus auginti nesunku – jiems tereikia paruošti lengvesnę dirvą. Ūkininkas, priklausomai nuo veislės ir gamtinių sąlygų, moliūgų kasmet parduoda nuo 3 iki 30 tonų. Kartu su moliūgais auginamomis cukinijomis, burokėliais ir bulvėmis Laukaičių šeima daržovių derlių skaičiuoja tūkstančiais tonų.

REKLAMA
REKLAMA

Ir sultims, ir saldainiams

Gigantiškų moliūgų Laukaičių šeima neaugina, nes paklausiausi yra 3–5 kg moliūgai. Ūkininkas pasakoja, kad į prekybos centrus tiekia gražios formos, nepažeista luoba moliūgus, o su nedideliais defektais pasilieka sau ir stengiasi visuomet suvartoti.

„Tokius moliūgus labai gaila išmesti, todėl šeimos poreikiams dažnai spaudžiame moliūgų sultis. Esame atradę, kad moliūgų ir obuolių sultys gerai tarpusavyje dera, moliūgas obuoliui suteikia švelnumo. Iš moliūgų žmona verda įvairias košes, juos užšaldo, gamina saldainius. Tokie saldainiai yra labai įdomaus skonio – primena kažką tarp džiovintų ananasų ir papajos. Juos visai nesunku pasigaminti namuose, – tikina M. Laukaitis. – Kuo toliau, tuo dažniau gaminame patiekalus iš moliūgų, vis daugėja įdomių receptų. Patiekalus iš moliūgų gaminu ir aš, nors per ūkio darbus gaminimas dažniau tenka žmonai“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ūkininkas teigia, kad lietuviai galėtų maitintis sveikiau, jei į savo racioną įtrauktų daugiau daržovių. „Manau, kad reikėtų valgyti įvairias daržoves – visos jos naudingos žmogui, o mitybai būtina įvairovė. Aš pats mėgstu jų daug valgyti“, – tvirtina pašnekovas.

Išskirtinės kokybės daržovės

Moliūgus M. Laukaitis pardavinėja didžiuosiuose Lietuvos prekybos centruose, taip pat eksportuoja į Latviją ir Estiją. „Šiais metais sunkiau parduoti didesnius moliūgų kiekius, kainos mažesnės. Metai ūkininkams sunkūs ne tik dėl embargo, bet ir dėl to, kad Europoje daržovių derlius yra geresnis. Nuolat ieškome naujų rinkų, ieškome klientų, kuriems būtume įdomūs“, – sako jis.

REKLAMA

Ūkininko teigimu, moliūgų pardavimai labiausiai išauga per Helovino šventę – tuomet žmonės šias daržoves perka ne tik maistui, bet ir namų puošimui. „Labai išpopuliarėjo ši šventė, tampa masiniu reiškiniu, žmonės ją vis drąsiau švenčia“, – sako daržovių augintojas.

M. Laukaičio ūkyje išaugintas daržoves puošia ženklas „Kokybė“. Pasak ūkininko, tai reiškia, kad ūkyje naudojama aplinką tausojanti technologija, kuri leidžia išauginti sveikesnius produktus. „Tai kompromisas, nes ne visi geba įpirkti ekologiškas daržoves, kurios yra brangokos. Ženklu „Kokybė“ pažymėtos daržovės augintos naudojant mažiau trąšų, augalų apsaugos priemonių, todėl yra sveikesnė nei auginamos įprastiniu būdu – vartotojai išlošia. Žinoma, mažiau tręšiant derlius yra mažesnis, bet išvengti nuostolių padeda Europos Sąjungos parama išskirtinės kokybės produktų gamintojams“, – tvirtina jis.

REKLAMA

M. Laukaitis naudojosi ne tik KPP priemone „Dalyvavimas maisto kokybė schemose“, bet ir kitomis investicinėmis priemonėmis, padėjusiomis modernizuoti ūkį. Už pagal priemonę „Žemės ūkio valdų modernizavimas“ ir „Jaunųjų ūkininkų įsikūrimas“ gautas lėšas M. Laukaitis įsigijo plūgą, autokrautuvą, bulvių kombainą, dirvos kurmintuvą, konteinerius daržovėms laikyti, traktorius.

Laukaičių šeimos moliūgų saldainių receptas: Reikės:  2 kg moliūgo;  1 kg cukraus;  1 šaukšto citrinos rūgšties;  trupučio vanilės;  2 žalių citrinų žievelių. Papildomai galima dėti kvapiųjų pipirų, cinamono lazdelių, džiovinto imbiero, apelsino žievelės. Moliūgą nulupkite, išimkite sėklas, supjaustykite plokščiais gabaliukais ir užpilkite cukrumi, citrinos rūgštimi, sudėkite visus prieskonius ir gerai išmaišykite. Palikite pastovėti per naktį. Rytą nupilkite atsiradusį sirupą į puodą ir užvirkite. Verdantį sirupą užpilkite ant moliūgo gabaliukų ir palikite pastovėti 10–12 valandų. Tada virkite moliūgų gabaliukus ant silpnos ugnies, kol šie paskaidrės, bet neišteš. Išgriebkite, gerai nuvarvinkite ir džiovinkite. Džiovinant elektrinėje džiovyklėje saldainiai išdžiūva maždaug per parą. Taip pat galima džiovinti orkaitėje arba ant karšto radiatoriaus.

Daugiau informacijos apie KPP priemonės „Žemės ūkio valdų modernizavimas“ įsipareigojimus galima rasti Nacionalinės mokėjimo agentūros svetainėje.

Sužinok naujienas apie paramą pirmas – prisijunk prie NMA „Facebook“ paskyros!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų