REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Bendrovės „Herbalife“ užsakymu atlikto Baltijos šalių gyventojų rytinių mitybos įpročių tyrimo rezultatai atskleidė, kad 36 proc. Lietuvos gyventojų pusryčiauja nereguliariai arba nepusryčiauja išvis. Į klausimą, kokius patiekalus renkasi pusryčiams, 83 proc. respondentų Lietuvoje atsakė, jog pirmenybę teikia kavai bei arbatai, o 64 proc. mėgaujasi sumuštiniais.

REKLAMA
REKLAMA

Kyla antsvorio rizika

Bendrovės „Herbalife“ mokslinės-konsultacinės tarybos ekspertas iš Ukrainos, dietologas, terapeutas, gastroenterologas, besispecializuojantis gydomųjų kovos prieš antsvorį metodų srityje, Aleksandras Martynčiukas teigia, kad atsisakant arba netinkamai pusryčiaujant, kyla rizika per metus priaugti 4-7 kg papildomo svorio.

REKLAMA

„Pusryčiai – pats svarbiausias dienos valgymas. Jie padeda papildyti būtinų maistinių medžiagų atsargas, aktyvuoja organizmą, įkrauna jį energijos ir sukuria visą dienos valgymo režimą. Jeigu pusryčiams vartojami daug angliavandenių turintys, riebūs ar saldūs užkandžiai, žmogus pats išprovokuoja savo organizmą dažnai užkandžiauti per visą dieną“, - sakė gydytojas A. Martynčiukas.

Pasak jo, atsisakydami pusryčių, greitai pavargstame ir būname nusilpę, o stiprus alkis verčia vartoti kaloringus patiekalus, nuo kurių persivalgoma. Tai – viena iš pagrindinių antsvorio atsiradimo priežasčių. „Be kokybiškų pusryčių neįmanoma mažinti ir kontroliuoti savo svorio“, - pabrėžė A. Martynčiukas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasaulinė tendencija

Vertindamas Baltijos šalių gyventojų mitybos įpročius, ekspertas pripažino, jog tyrimo metu gauti rezultatai nesiskiria nuo pasaulinių tendencijų. Dėl greito gyvenimo ritmo pamirštama subalansuotų pusryčių svarba, ir žmonės vis rečiau planuoja savo mitybą galvodami apie tai, kad gautų visų būtinų maistinių medžiagų.

„Pusryčiai turi sudaryti apie 25 proc. organizmo baltymų, mikro bei makro elementų dienos normos, jie turi užtikrinti pakankamą kiekį energijos, bet nebūti itin kaloringi, o patiekalai turi būti lengvai ir greitai pagaminami. Subalansuoti pusryčiai sukuria visos dienos valgymo režimą ir padeda išvengti žalingų užkandžiavimų bei sočios vakarienės prieš miegą, kas yra itin svarbu žmonėms, kurie rūpinasi savo svoriu“, – teigia gydytojas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kokie turi būti pusryčiai

Eksperto rekomenduojami subalansuoti pusryčiai turi suteikti organizmui energijos, papildyti jį būtinomis maistinių medžiagų atsargomis ir užtikrinti pakankamą kiekį baltymų. Baltymai yra būtini sotumo jausmui palaikyti. Dietologai rekomenduoja pusryčiams suvartoti ne mažiau kaip 22 gramus baltymų. Pusryčiai taip pat turi būti nekaloringi (itin svarbu kontroliuojantiems savo svorį) ir greitai pagaminami.

Dėl šiuolaikinio dinamiško gyvenimo būdo neretai pritrūkstama laiko pagaminti subalansuotus pusryčius. „Priklausomai nuo kūno masės, per dieną vidutiniškai reikia suvartoti iki 80 gramų baltymų – tiek jų yra 8 kiaušiniuose. Tai įgyvendinti praktiškai neįmanoma, todėl vienu iš šios problemos sprendimų gali būti visame pasaulyje populiarūs funkciniai maisto produktai, pavyzdžiui, baltyminiai kokteiliai. Jie tinkami greitiems subalansuotiems pusryčiams ir gali padėti kontroliuoti svorį“, – kalbėjo gydytojas A. Martynčiukas.

Baltijos šalių gyventojų apklausą bendrovės „Herbalife“ užsakymu atliko tyrimų bendrovė „SolidData“, tyrimo metu buvo apklausti 1509 respondentai nuo 25 iki 60 metų amžiaus.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų