REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Viename Madrido vienuolyne antradienį buvo ekshumuoti Ispanijos nacionalinio literatūros grando Miguelio de Cervanteso palaikai, praėjus beveik 400 metų po rašytojo mirties.

Viename Madrido vienuolyne antradienį buvo ekshumuoti Ispanijos nacionalinio literatūros grando Miguelio de Cervanteso palaikai, praėjus beveik 400 metų po rašytojo mirties.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Antropologas Francisco Etxebarria sakė, kad jo komanda vienos vienuolyno kriptos nišoje atpažino „kai kurias liekanas, priklausančias Migueliui de Cervantesui“, romano „Don Kichotas“ autoriui, kuris mirė 1616 metais, praėjus savaitei po britų dramaturgo Williamo Shakespeare'o mirties.

REKLAMA

Kol kas šis atradimas nėra patvirtintas genetikos metodais, bet F.Etxebarrios antropologų ir archeologų komanda sakė neabejojantys šios prielaidos teisumu, remdamiesi savo atlikta dokumentų analize.

„Išanalizavus visą informaciją ... galima manyti, kad tarp palaikų fragmentų, rastų dabartinės Trinitorių bažnyčios kriptoje, esama fragmentų, priklausančių Migueliui de Cervantesui“, – sakė F.Etxebarria.

Sausį tyrėjai paskelbė, kad Madrido Literatų rajone esančio Basųjų trinitorių vienuolyno požemiuose aptiko karsto liekanas. Šis atradimas buvo padarytas atliekant kasinėjimus, kuriais siekiama nustatyti tikslią rašytojo palaidojimo vietą.

REKLAMA
REKLAMA

Istoriniuose šaltiniuose nurodoma, kad M.de Cervantesas buvo palaidotas Ispanijos sostinės centre esančiame vienuolyne po jo mirties 1616 balandžio 22 dieną, tačiau tiksli jo kapo vieta nebuvo žinoma.

F.Etxebarrios komanda darbus pradėjo pernai balandį, o šis tyrimas buvo pirmasis reikšmingas mėginimas surasti Ispanijos aukso amžiaus iškiliausio rašytojo palaikus.

Naudodami infraraudonųjų spindulių kameras, trimačius skenerius ir geofizinius radarus, mokslininkai kriptoje aptiko 33 nišas, kuriose galėjo būti sudėti žmonių kaulai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1547 metais netoli Madrido gimęs M.de Cervantesas laikomas šiuolaikinio romano tėvu, o žinomiausias jo kūrinys – „Išmoningasis hidalgas Don Kichotas iš La Mančos“ (El ingenioso hidalgo don Quijote de la Mancha) buvo išleistas dviem dalimis 1605 ir 1615 metais.

Šio rašytojo įtaka ispanų kalbai buvo tokia didelė, kad ji neretai vadinama „Cervanteso kalba“.

M.de Cervantesas buvo pašautas į krūtinę ir kairiąją koją per 1571 metais vykusį Lepanto jūrų mūšį, kuriame Ispanijos vadovaujama Šventoji Lyga įveikė Osmanų imperijos armadą. Manoma, kad ant rašytojo kaulų turėtų būti išlikę sužalojimų pėdsakų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų