REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
Saulės užtemimas (nuotr. Balsas.lt/Ruslano Kondratjevo)

Etnologas Libertas Klimka: kai užtemsta Saulė, prašviesėja protas

 Penktadienį Lietuvoje bus matomas didžiausias per pastaruosius 16 metų Saulės užtemimas – užsitemdys trys ketvirčiai Saulės disko.

 Penktadienį Lietuvoje bus matomas didžiausias per pastaruosius 16 metų Saulės užtemimas – užsitemdys trys ketvirčiai Saulės disko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Etnologas, mokslo istorikas Libertas Klimka „Žinių radijo“ laidoje „Ryto espresso“ sakė, jog žmonijos istorijoje suvokta, kad Saulės užtemimas nėra kažkoks mistinis, o gamtos reiškinys, jau labai seniai:

REKLAMA

„Jau antikos laikais graikai galėjo moksliškai paaiškinti, kaip vyksta saulės užtemimai. Žinoma, įvairiose tautose tai buvo suprantama nevienodai. Įdomu, kad kiekviena tauta, rašiusi savo istorijos metraščius, būtinai paminėdavo apie tokį neįprastą gamtos reiškinį. Taigi, pagal to meto įrašus dabar galima sinchronizuoti įvairių tautų kalendorius ir suvokti, kaip jie skaičiuodavo laiką visiškai skirtingose gyvenimo sąlygose.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvoje XIX amžiaus viduryje, masiškai paplitus lietuviškiems spausdintiems kalendoriams, jau ir kaimo žmonės galėjo savo vaikams „moksliškai“ paaiškinti, kas atsitinka su Saule. Beje, Laurynas Ivinskis, pirmasis pradėjęs lietuviškai rašyti kalendorius, turėjo ryšių su Vilniaus observatorija. Jo kalendoriuose jau buvo tikrų astronominių žinių.

Vienas anglų astronomas yra gražiai pasakęs: kai užtemsta Saulė, prašviesėja protas. Kitaip sakant, žmogus pradeda galvoti, kas atsitiko, ieškoti priežasčių. Tai lyg paskatinimas ieškoti mokslo žinių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Esu stebėjęs gamtos reakciją per saulės užtemimus. Iš tikrųjų gyvoji gamta labai reaguoja į šį reiškinį. Štai paukščiai sugrįžta į lizdus, gyvuliai tampa neramūs. Anksčiau lietuvis valstietis per Saulės užtemimą ir žvakę uždegdavo, ir verbos spygliais pasmilkydavo.

Vilniuje užtemimas prasidės 10.55 val., o patį piką pasieks 12.04 val. - tuo metu Mėnulis dengs beveik 73 proc. Saulės. Įspūdingiausią vaizdą turėtų išvysti klaipėdiečiai - pajūryje užtems 78 proc. Saulės. Beje, kitas visiškas užtemimas Europoje bus matomas jau tik 2026 metų rugpjūčio 12 dieną.

Geriausia į Saulę žiūrėti su suvirintojo akiniais, iš bėdos galima panaudoti ir apšviestą negatyvinę fotojuostą. O stiklas, aprūkytas, pavyzdžiui, suodžiais nuo žvakės, labai jau nepatikimas įrankis“ – sakė L. Klimka.

Laida „Ryto espresso“ transliuojama darbo dienomis nuo nuo 6.05 val. iki 9.00 val.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų