REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Išsikastruodami bandė priartėti prie Dievo

 Indijos policija nuolat turi problemų su dvasiniais mokytojais, taip vadinamais guru, kurie perteikia „tikrąją tiesą“ savo mokiniams. Nors manoma, kad guru turi šventų galių, o ypač įtakingi guru laikomi šventaisiais, tačiau jų mokymas kartais prieštarauja įstatymams.

 Indijos policija nuolat turi problemų su dvasiniais mokytojais, taip vadinamais guru, kurie perteikia „tikrąją tiesą“ savo mokiniams. Nors manoma, kad guru turi šventų galių, o ypač įtakingi guru laikomi šventaisiais, tačiau jų mokymas kartais prieštarauja įstatymams.

REKLAMA

Gėdijasi prisipažinti

Indijos policija iškėlė bylą populiaraus dvasinio judėjimo vadovui ir televizijos žvaigždei Gurmitui Ramui Rahimui Singhui (47 m.), kuris dėl savo pomėgio akį rėžiantiems drabužiams ir papuošalams, dar vadinamas „guru su blizgučiais“. Dvasininkas kaltinamas masine vyrų kastracija, rašo „The Independent“. Tyrimas vykdomas dėl nusikalstamo bauginimo ir sunkių kūno sužalojimų. Policija turi duomenų, kad šis guru įtikino daugiau kaip 400 jo sekėjų ryžtis kastracijai, kuri esą priartins juos prie Dievo. Tačiau, kaip rašo Indijos spauda, iš tų 400 vyrų atsirado vos vienas kitas, išdrįsęs apkaltinti savo kumyrą. Vienas jų – Hansas Radžas Čauhanas (35 m.) pateikė teismui skundą, kuriame tvirtina, kad prieš 7 metus ašrame (ašramas – vieta, kurioje žmogus kreipiasi pats į save per meditaciją ar maldą, ritualą ar dvasios atnaujinimą) jis buvo spaudžiamas pasidaryti „skausmingą“ operaciją, ką jis ir padarė.

„Jiems buvo pasakyta, kad tik tie, kurie bus iškastruoti, galės susitikti su Dievu, – sakė R. Čauhano advokatas Navkiranas Singhas. – Mes pateiksime teismui visus bylos faktus ir sieksime kompensacijų aukoms“.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak advokato, gydytojai kastravimo operacijas vykdė nuo 2000 metų, bet jo klientas apie tai prabilti ryžosi tik 2012-aisiais. Policija išsiaiškino, kad kastravimo operacijos buvo atliekamos Gurmito gimtajame kaime, Radžastano valstijoje. Iš pradžių tyrimas ėjosi labai sunkiai, nes daugiau nė vienas vyras nenorėjo prisipažinti esantis iškastruotas. Vieni vengė duoti parodymus bijodami dvasinio mokytojo keršto, o kitiems – buvo gėda prisipažinti. Tačiau pareigūnams pavyko prikalbinti dar keletą vyrų, kurie sutiko, kad jų parodymai būtų įrašyti ir jiems nereikėtų dalyvauti teisme. „The India Today“ rašo, kad keletas nukentėjusiųjų buvo atvežti į Delį ir jau įrašė savo parodymus. Grupė tardytojų apklausė ir ligoninės medicinos personalą.

REKLAMA

Bekiaušių sekta

Kastracija (liaudiškai – romijimas) – lytinių liaukų pašalinimas – jokia naujiena. Kai kuriose šalyse kastruojami lytiniai nusikaltėliai, dažniausiai pedofilai. Kastracija pedofilams vykdoma Rusijoje, Lenkijoje, Čekijoje, kitose šalyse. Projektą dėl priverstinės kastracijos Lietuvos Seime buvo pateikęs ir parlamentaras Petras Gražulis, tačiau jis buvo atmestas.

Kitose šalyse šiuo metu vykdoma cheminė kastracija, tačiau anksčiau vyrams išpjaudavo sėklides. Rytų šalyse kastruoti vyrai saugojo ir tebesaugo turtingų žmonių haremus. Europoje Viduramžiais ir vėliau būdavo kastruojami berniukai, giedantys bažnyčios chore, – taip ilgai išlaikomas berniukams būdingas aukštas balso tonas.

REKLAMA
REKLAMA

Rusijoje buvo žinoma nedidelė stačiatikių sekta – skapai ar skopcai. Sektos ideologai teigė, kad žmogaus geismai veda į pražūtį, kad nepakanka save plakti ir, norint visiškai apsisaugoti nuo nuodėmės, reikia kastruotis. Pradžioje sektos nariai įkaitinta geležimi išsidegindavo (vėliau – tiesiog nusipjaudavo) sėklides, vėliau ėmė praktikuoti visišką kastraciją. Moterims lytinius organus ir krūtis išpjaudavo, išdegindavo sieros rūgštimi arba įkaitinta geležimi. Sektos vadovai propagavo prievartinę kastraciją, naujus narius į sektą įtraukdavo apgaule, pirkdami vaikus arba tiesiog prievartiniu būdu kastruodami ir įkalindami atsitiktinius žmones.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

XVIII a. pabaigoje sekta buvo uždrausta, už dalyvavimą jos veikloje buvo skiriama katorga. Rusijos stačiatikių bažnyčia ją paskelbė eretiška. XIX a. pabaigoje sekta ėmė po truputį keisti savo pobūdį, ilgainiui (ypač – po stalininių represijų) tapo pacifistine. Šiuo metu kastracija ar plakimasis sektoje laikomi neprivalomais, žinomi tik pavieniai kastravimosi atvejai.

Ritualinė kastracija buvo pakankamai išplitusi ir ankstyvosiose krikščioniškose kongregacijose tiek Vakaruose, tiek Rytuose, tačiau vėliau bažnyčia tai uždraudė.

Skatina sterilizaciją

Indijoje ir dabar net valstybė organizuoja moterų sterilizaciją. Pernai lapkritį, ko gero, daugelio šalių televizijos rodė reportažus po to, kai daugiau nei 80 moterų pasijuto blogai, po šioms nemokamai atliktų sterilizavimo operacijų vyriausybės organizuotoje stovykloje Čhatisgarho valstijoje.

REKLAMA

Televizijos reportažuose buvo matomos ant neštuvų gulinčios moterys, skubiai vežamos į ligonines, lydimos susirūpinusių artimųjų. Po to buvo pranešta, kad aštuonios jų mirė, o dar 64 –gydomos ligoninėse. Dienraštis „The Indian Express“ rašė, kad visas operacijas Čhatisgarhe atliko vienintelis gydytojas ir jo asistentas per maždaug penkias valandas.

Indijoje vietos valdžia dažnai skelbia akcijas, kviečiančias savanoriškai sterilizuotis. O poroms, sutikusioms tai daryti, dalijamos įvairios prekės: automobiliai arba elektriniai buities prietaisai. Tokiu būdu mėginama suvaldyti gimstamumą šalyje, turinčioje per milijardą gyventojų.

Labdaros organizacija

Gurmitas Ramas Rahimas Singhas vyrus kvietė kastruotis ne dėl gimstamumo mažinimo, o dėl noro greičiau susitikti su Dievu.

REKLAMA

Dvasinis guru, kuris dar vadovauja ir Harjanos valstijoje įsikūrusiai organizacijai „Dera Sacha Sauda“, visus kaltinimus neigia. „Aš atnešu žmonijai naudą ir tokie kaltinimai mane žeidžia“, – sakė jis. „Dera Sacha Sauda“ yra socialinio aprūpinimo ir dvasinė organizacija, turinti per 50 milijonų sekėjų Indijoje ir užsienyje. Organizacijos turtas vertinamas milijardais. Jai priklauso fabrikai, turgūs, restoranai, viešbučiai, mokyklos, vaikų prieglaudos. Ji užsiima labdara, vykdo programas, susijusias su švaros palaikymu, donoryste, padeda nukentėjusiems nuo potvynių ir kitų stichinių nelaimių, palaiko transseksualus, našlaičius, vykdo prostitučių reabilitaciją. Savo interneto svetainėje ši organizacija G. R. Rahimą vadina šventuoju, rašytoju, išradėju, mokslininku, filosofu, filantropu, taikos aktyvistu ir „didžiausiu humanistu“. Tačiau šis šventasis ir rašytojas yra žinomas ir policijai. Šiuo metu jis teisiamas dėl sąmokslo ryšium su vieno žurnalisto nužudymu 2002 metais. Be to, teigiama, kad jis seksualiai išnaudojo savo sekėjas moteris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Norėjo numirti

Paskutiniu metu Indiją krėtė visa virtinė skandalų dėl populiarių dvasinių mokytojų, daugiausia – hinduistų asketų, kurie tvirtino turintys mistinių galių. Lapkričio mėnesį, po ilgos apsiausties, nuosavame ašrame Harjanoje, policija areštavo Babą Rampalą Maharadžą. Jis atsisakė paklusti teismo sprendimui nužudymo byloje.

Kitoje keistoje byloje vieno mirusio guru sekėjai Pandžabo valstijos teisme kovoja dėl šio palaikų saugojimo šaldiklyje ir tvirtina, kad guru – medituoja.

Kai kurios protesto akcijos sulaukia ne tik šių mokytojų pasekėjų, bet ir didelės dalies visuomenės pritarimo. Vienas garsiausių Indijos jogos guru Svamis Ramdevas žadėjo badauti iki mirties, jeigu vyriausybė nesustiprins kovos su korupcija ir neįves mirties bausmės sunkiai nusikaltusiems pareigūnams. Jis taip pat protestavo prieš „juoduosius pinigus“ – kyšius ir neteisėtus pinigų pervedimus iš sąskaitų užsienyje.

REKLAMA

Guru reikalavo, kad vyriausybė priimtų visus jo pasiūlymus, kaip spręsti šias problemas. Kai pasiūlymai nebuvo priimti, S. Ramdevas kartu su tūkstančiais savo sekėjų badavo Delyje pastatytoje palapinėje, kuri pagal plotą prilygo keturioms futbolo aikštėms. Vienas laikraštis šią akciją pavadino „Jogitacija”. Kartu su badaujančiaisiais Delyje badavo daugelis guru sekėjų visoje šalyje. Taikiai susitarti su jais nepavyko, tad valdžiai teko pasitelkti policiją.

Policija leido ašarines dujas ir švaistėsi guminėmis lazdomis, kol išvaikė protestuotojus. „Mes davėme leidimą susirinkti į jo jogos stovyklą tik 5000 žmonių, tačiau susirinko 50 000. Nebuvome davę leidimo jokiai viešai agitacijai“, – sakė Delio policijos atstovas Rajanas Bhagatas.

REKLAMA

Vietos žiniasklaida pranešė, jog S. B. Ramdevas buvo išskraidintas iš Delio ir grįžo į savo rezidenciją prie Himalajų kalnų esančiame Haridvaro mieste, kur jis vadovauja didžiulei jogos imperijai, gydymo centrams ir veda televizijos laidas.

Anksčiau Indijos visuomenės aktyvistas Ana Hazarė organizavo panašią protesto akciją, prie kurios prisidėjo milijonai gyventojų. Ši akcija privertė vyriausybę pataisyti kovos su korupcija įstatymą ir įkurti nepriklausomo ombudsmeno kovai su kyšininkavimu instituciją.

Tik faktai

Kartais vyrai kastruojasi ir dėl nesuprantamų priežasčių. JAV Mičigano valstijos policija sulaikė Oaką Parką (29 m.), kuris iškastravo daugiau nei 50 vyrų iš JAV ir Australijos. Policija pastebėjo šalikelėje sėdintį kruvinomis kelnėmis vyrą ir sustoję išsiaiškino, kad jam ką tik buvo išpjautos sėklidės. Nukentėjelis sakė, kad tai buvo padaryta jam sutikus ir parodė „operacijos“ vietą. Pareigūnai, nuvažiavę į „chirurgo“ O. Parko butą, šaldytuve rado ką tik išpjautus kiaušinius. Tardymo metu paaiškėjo, kad šis „chirurgas“ internetu ieškojo tokių, kurie nori išsikastruoti. Ir surasdavo. Tačiau kaltinimų policija O. Parkui taip ir nepateikė, nes visos aukos sutiko būti išpjaustytos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Maskvoje policija dar nesurado jaunos moters, kuri, kavinėje susipažinusi su vyru (30 m.), nusivedė jį į sauną ir ten užmigdžiusi, išpjovė sėklides. Piktavalė viską atliko labai profesionaliai, tad prabudęs vyras ne iš karto suprato, kas su juo padaryta. Pirmiausia jis pamatė, jog yra apvogtas ir grįžo namo. Ir tik, kai vakare sėklidės sutino ir vyras jau nebeapsikentė skausmo, jis išsikvietė greitąją. Tuomet ir paaiškėjo, kad jo sėklidėse pasidarbavo profesionalas.

Lietuvoje dar neregėtas nusikaltimas išgarsino Skuodo rajono Tauzų kaimą, kuriame gyveno anksčiau veterinaru dirbęs Stasys Veselis. Sovietmečiu kolūkio fermoje veterinarijos gydytoju dirbęs ir gyvulius kastravęs S. Veselis išpjovė sėklides ir pas jį užsukusiam Artūrui R. (30 m.).

REKLAMA

Tačiau nesėkmingai – veterinarui nepasisekė sustabdyti kraujavimo, tad teko kviesti greitąją pagalbą. Atskubėję medikai kraujo klane gulintį Artūrą rado jau nebegyvą. Felčerę pribloškė vyrui padaryti sužalojimai. Jam buvo prapjauti abu sėklidžių kapšeliai ir išimtos sėklidės. Vėliau įvykio vietą apžiūrėję policijos pareigūnai jas rado lauke. S. Veselis sakė, kad tos „operacijos“ pageidavo pats Artūras. Kaip buvo iš tikrųjų, išsiaiškinti nepavyko, tačiau teismas nevykėlį chirurgą pasiuntė 14 metų už grotų.

Petras Ivanauskas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų