REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Fizinė negalia – ne kliūtis mėgautis žiemos sportu. Tai įrodė Aleksandras Pacevičius, ministro pirmininko Algirdo Butkevičiaus visuomeninis konsultantas. Jis pirmasis Druskininkų „Snow Arenoje“ išbandė specialią įrangą, skirtą slidinėti žmonėms su fizine negalia, teigiama pranešime spaudai.

REKLAMA
REKLAMA

A.Pacevičiui vadinamoji mono slidė – ne naujiena. Pernai ir šiemet jis buvo nuvykęs į Čekiją, kur dalyvavo specialioje stovykloje. Ten jis ne tik išmoko slidinėti, bet ir susipažino su bendraminčiais.

REKLAMA

„Čekai negalėjo patikėti, kad mes turime uždarą, visus metus veikiantį slidinėjimo kompleksą. Aš atstovauju Lietuvos aktyvios reabilitacijos asociacijai, todėl sutarėme bendradarbiauti ir kartu vykdyti projektą. Mūsų tikslas – sudaryti čekams galimybę atvykti pas mus slidinėti vasarą, o mes vyktume pas juos žiemos sezono metu“, – planais dalinosi A.Pacevičius.

Prieš dvejus metus Čekijoje slidinėti išmokęs vyras pasakojo, kad jausmas leistis nuo kalno su slide – nenusakomas. Išmokti slidinėti buvo sena A.Pacevičiaus svajonė.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš visą laiką galvojau, kad jeigu sveiki žmonės gali slidinėti, kodėl negalime ir mes? Pradėjau domėtis ir internete radau informaciją, kad Čekijoje vyksta specialios stovyklos, kuriose kvalifikuoti instruktoriai moko slidinėti žmones su negalia. Su bendraminčiais pasisamdėme instruktorių, pasimokėme, o dabar galime su sveikais slidininkais važiuoti bet kur į kalnus“, – pasakojo vyras.

A.Pacevičiaus nusileidimą nuo Druskininkų „Snow Arenos“ didžiojo kalno stebėjo ir miesto meras Ričardas Malinauskas. Pasak jo, tai yra jau ne pirmas projektas, kurio tikslas – suteikti specialių poreikių žmonėms galimybę sportuoti bei naudotis įvairiomis mieste teikiamomis sveikatinimo procedūromis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Druskinininkų vandens parkui padėjome įsigyti įrangą, kad neįgalieji galėtų patekti į baseinus. Vienas iš paplūdimių prie Ilgio ežero irgi bus irgi pritaikytas žmonėms su negalia. Gydykloms padėsime įsigyti specialias vonias. Turėdami tokį unikalų objektą kaip uždaras slidinėjimo kompleksas, jį irgi norime pritaikyti neįgaliųjų poreikiams“, – kalbėjo R.Malinauskas.

Druskininkų miesto savivaldybė padės įsigyti neįgaliesiems skirtą slidinėjimo įrangą, taip pat „Snow Arenoje“ dirbs trys, specialiai apmokyti instruktoriai. Slidinėjimo komplekso direktorius Andrius Stasiukynas žada, kad specialia slidinėjimo įranga neįgalieji galės naudotis nemokamai.

REKLAMA

„Mūsų mieste veikia labai aktyvus Druskininkų neįgaliųjų klubas, kurio nariai ir paskatino suteikti galimybes neįgaliesiems slidinėti. Stengiamės sukurti palankią aplinką visiems mūsų lankytojams. Arenoje yra įrengti specialūs pravažiavimai vežimėliams, įėjimo varteliai, keltuvas, tinkamas keltis neįgaliesiems ir pan. Tikimės, kad ateityje vis daugiau žmonių su negalia ryšis išmokti slidinėti“, – sako A.Stasiukynas.

Slidinėjimo su mono slide patirtį jau turintis A.Pacevičius sako, kad naujokams yra būtina profesionalaus instruktoriaus priežiūra, tačiau įgudus puikiausiai pakanka minimalios draugų ar šeimos narių pagalbos.

REKLAMA

Mono slidė – tai speciali įranga, kurioje neįgalusis sėdi specialioje sėdynėje ir čiuožia nuo kalno slidę valdydamas lazdomis. Taip pat yra numatyta įsigyti ir vieną įrenginį, kurio pagalba nuo kalno galės leistis ir visiškai paralyžiuotas žmogus. Slidę valdys kitas, už nugaros stovintis asmuo – instruktorius arba artimasis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų