REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Pastaraisiais metais Lietuvoje veikiantys mokslo ir technologijų parkai, įgyvendindami įvairius projektus, pasiekė, kad jaunoms inovatyvias technologijas bei paslaugas plėtojančioms įmonėms, būtų sukurta efektyviai veikianti verslo aplinka. Siekiamas kurti konkurencingas šalies ūkis orientuojamas į kvalifikuotos darbo jėgos reikalaujančius, aukštųjų technologijų bei mokslo ir žinių pagrindu plėtojamus sektorius, kuriuose gaminami sudėtingesni arba didesnę pridėtinę vertę turintys produktai. Prie mokslo ir technologijų parkų ir partnerių lėšomis vystomų projektų įgyvendinimo prisideda ir Europos Sąjungos (ES) fondų parama.

Pastaraisiais metais Lietuvoje veikiantys mokslo ir technologijų parkai, įgyvendindami įvairius projektus, pasiekė, kad jaunoms inovatyvias technologijas bei paslaugas plėtojančioms įmonėms, būtų sukurta efektyviai veikianti verslo aplinka. Siekiamas kurti konkurencingas šalies ūkis orientuojamas į kvalifikuotos darbo jėgos reikalaujančius, aukštųjų technologijų bei mokslo ir žinių pagrindu plėtojamus sektorius, kuriuose gaminami sudėtingesni arba didesnę pridėtinę vertę turintys produktai. Prie mokslo ir technologijų parkų ir partnerių lėšomis vystomų projektų įgyvendinimo prisideda ir Europos Sąjungos (ES) fondų parama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuo 2011 m. Vilniaus savivaldybės įmonė UAB „Start Vilnius“ ir VšĮ „Šiaurės miestelio technologijų parkas“ vysto teritoriją Vismaliukuose, kuri iš Sovietmečiu buvusios karinės bazės netrukus virs modernia investicine inovacijų zona. Pasak VšĮ „Šiaurės miestelio technologijų parka s“ (ŠMTP) direktoriaus dr. Gedimino Pauliukevičiaus, tikimasi, kad šis projektas prisidės prie aktyvesnio mokslo pasiekimų komercializavimo, klasterizacijos, užsienio investuotojų pritraukimo.

REKLAMA

Ambicingas, finansų ir laiko reikalaujantis projektas

Šią vasarą ŠMTP pasitiks baigdamas įgyvendinti du projektus „Vismaliukų investicinės inovacijų zonos (VIIZ) infrastruktūros parengimas teritorijos sukūrimui ir plėtrai I etapas“ ir „Vismaliukų investicinės inovacijų zonos (VIIZ) infrastruktūros parengimas teritorijos sukūrimui ir plėtrai II etapas“ pagal 2007-2013 m. ES struktūrinių fondų lėšomis finansuojamą Ekonomikos augimo veiksmų programos prioriteto „Ūkio konkurencingumui ir ekonomikos augimui skirti moksliniai tyrimai ir technologinė plėtra“ priemonę „Inogeb LT-2“. Vismaliukuose kartu dirbantiems mokslininkams ir verslininkams bus sukurta tinkama infrastruktūra ir sudarytos sąlygos kurti technologijas, investuoti į pramoninius tyrimus ir eksperimentinę gamybą.

REKLAMA
REKLAMA

„Vismaliukų investicinėje inovacijų zonoje bus galima naudotis atviros prieigos centrų laboratorijų įranga – tai pagerins sąlygas prototipams kurti, kuriuos vėliau verslininkai testuos rinkoje, – sako dr. Gediminas Pauliukevičius. – Tikimės, kad VIIZ bus išvystyti bent 4-5 pasaulinio lygio inovatyvūs produktai, technologijos, patentai. Jau dabar Vismaliukuose besikuriančias įmones skatiname naudotis ES struktūrinių fondų parama mokslo pasiekimams komercializuoti.“

Pasak ŠMTP direktoriaus, vykdant Vismaliukų projektą kartu su partneriais – UAB „Start Vilnius“, Fotoelektros technologijų ir verslo asociacija ir Perspektyvinių technologijų taikomųjų tyrimų institutu – numatyta sukurti VIIZ sumanųjį miestą. Projektą nuspręsta plėtoti dviem etapais, siekiant sukurti visą reikiamą infrastruktūrą. Prieš ketverius metus pradėtame įgyvendinti pirmajame etape baigiami įrengti išoriniai inžineriniai tinklai bei komunikacijos sistemos. Paraleliai nuo 2013 m. birželio mėn. įgyvendinamo antrojo etapo metu suprojektuoti ir rengiami gatvių su inžineriniais tinklais techniniai ir darbų projektai, taip pat vykdomos statybos, avarinių statinių griovimas ir pan. Bendra dviejų etapų investicijų vertė siekia beveik 4 mln. eurų, iš kurių didžiąją dalį sudaro ES fondų investicijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įgyvendinus ES lėšomis finansuojamus projektus, numatyta tolimesnė projekto plėtra: kuriamos 2000 m2 inkubatoriaus patalpos ir 1000 m2 viešosios-kūrybinės erdvės nuomai, eksperimentinės gamybos laboratorijoms, pilotinės gamybos linijoms kurti.

„Šiuo metu mes aktyviai dirbame siekdami pritraukti tarptautines investicijas į Vilniaus regioną: artimiausias tikslas – keletas tarptautinių kompanijų, vystančių veiklą technologijų srityje ir galinčių investuoti į Vismaliukų investicinę inovacijų zoną. Aplink jas galėtų kurtis universitetų mokslininkų laboratorijos, vystytis vietinio kapitalo verslas – taip, kaip yra visame pasaulyje. VIIZ vystytojų iniciatyva jau įsteigti trys klasteriai, kuriamas ketvirtas. Klasterių nariai – Lietuvos įmonės, dirbančios aukštųjų ir vidutiniškai aukštųjų technologijų srityje, kurių verslo plėtrai bei mokslo pasiekimams komercializuoti buvo skirta Europos Sąjungos struktūrinių fondų parama.“, – teigia G. Pauliukevičius.

REKLAMA

Naujuoju periodu skatins inovacijų diegimą versle

2014-2020 m. ES finansiniu periodu ne tik ŠMTP, tačiau ir privačiam verslui numatyta daugybė galimybių teikti paraiškas pagal Ūkio ministerijos administruojamos ES fondų investicijų veiksmų programos prioriteto „Mokslinių tyrimų eksperimentinės plėtros ir inovacijų skatinimas“ priemones.

Pagal priemonę „Inovaciniai čekiai“ bus finansuojamos techninių galimybių studijos, produkto prototipo sukūrimas, demonstravimas, bandomojo projekto kūrimas, bandymas ir tvirtinimas realias naudojimo sąlygas atitinkančioje aplinkoje, o taip teisių (įskaitant licencijas ar leidimus) naudoti tarptautinius intelektinės nuosavybės objektus (patentus, dizainą, žinias (know-how), reikalingus naujo produkto kūrimui, įsigijimas/gavimas. Taikomieji moksliniai tyrimai ir eksperimentinė plėtra, įmonių pradinės investicijos, kuriomis kuriama ar plečiama esamos įmonės MTEPI infrastruktūra, laboratorijų akreditacija įmonėse bus remiama pagal priemonę „Intelektas LT“.

REKLAMA

Pasinaudojant priemonėmis „Inoklaster LT“ ir „Inoklaster LT+“ bus skiriamos lėšos klasteriui (inovacijų grupės) eksploatuoti bei teikiamos investicijos klasterio mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros inovacijų infrastruktūrai kurti ar atnaujinti, o priemonėmis „Smartinvest LT“ ir „Smartinvest LT+” numatytos galimybės remti veiklas, skirtas tiesioginėms užsienio investicijoms mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros inovacijų srityje pagal sumaniosios specializacijos kryptis ir susijusiose srityse pritraukti, tiesioginės užsienio investicijos į mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros veiklas, naują ar plečiamą infrastruktūrą, organizacinių inovacijų diegimą ir pan.

2014–2020 m. ES fondų investicijas pagal įvairias priemones taip pat bus galima panaudoti išradimams patentuoti Europos patentų tarnyboje ir tarptautiniu mastu, registruoti dizaino sprendimus tarptautinėje erdvėje, sertifikuoti naujus produktus ir technologijas, teikti konsultacines paslaugas smulkiojo ir vidutinio verslo subjektams, dalyvauti mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros inovacijų veiklos iniciatyvų renginiuose Europos mastu, kurti ar plėtoti pramoninių parkų ar laisvųjų ekonominių zonų inžinerinius tinklus ir susisiekimo komunikacijas. Iš viso šiuo periodu numatytų priemonių įgyvendinimui planuojama skirti daugiau nei 326 mln. eurų ES struktūrinių fondų investicijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų