REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jungtinėje Karalystėje, Škotijoje į apyvartą paleisti pirmieji plastikiniai banknotai. Šiuos 5 svarų vertės banknotus kol kas galima įsigyti tik „Clydesdale Bank“ banke. Naujieji banknotai yra pagaminti iš plastiko atmainos – polimero.

REKLAMA
REKLAMA

Lyginant su tradiciniais, pagamintais iš popieriaus, banknotais, polimeriniai banknotai yra atsparesni dėvėjimuisi, be to, šiuos banknotus sunkiau padirbti. „Clydesdale Bank“, minint 125 „Forth Bridge“ tilto atidarymo metines, į apyvartą išleido 2 milijonus banknotų, ant kurių pavaizduotas šį tiltą sukonstravęs škotų inžinierius William‘as Arrol‘as.

REKLAMA

Naujieji 5 svarų banknotai yra šiek tiek mažesni nei įprastiniai šio nominalo banknotai. Taip pat šie banknotai turės naują apsaugos priemonę (permatomą langą), kuri keis spalvą, jei banknotas bus judinamas ir vartomas. Manoma, kad polimero banknotai yra žymiai patvaresni nei popieriniai ir apyvartoje galės cirkuliuoti iki 2,5 karto ilgiau.

Visame pasaulyje polimerinius banknotus jau naudoja daugiau nei 20 šalių. Jungtinės Karalystės centrinis bankas (Anglijos bankas) polimerinius banknotus ketina į apyvartą paleisti kitais metais.

 

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų