REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
Pasaulį sukrėtusi mįslinga „Greenwings“ katastrofa – kas žinoma? (nuotr. SCANPIX)

Pasaulį sukrėtusi mįslinga „Germanwings“ katastrofa – kas žinoma?

Aiškėja „Germanwings“ katastrofos aukų tapatybės

Pliki kalnų šlaitai atokioje Prancūzijos Alpių vietovėje tapo daug iššūkių keliančia vieta tyrėjams, mėginantiems išsiaiškinti, dėl kokių priežasčių sudužo oro bendrovės „Germanwings“ lėktuvas, kuriuo skrido 150 žmonių.

9

Pliki kalnų šlaitai atokioje Prancūzijos Alpių vietovėje tapo daug iššūkių keliančia vieta tyrėjams, mėginantiems išsiaiškinti, dėl kokių priežasčių sudužo oro bendrovės „Germanwings“ lėktuvas, kuriuo skrido 150 žmonių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nedidelis oro uostas šalia slidinėjimo kurorto Barsijoneto tapo paskubomis įrengtu krizių centru, kur gelbėtojai, tyrėjai ir vyriausybės ministrai pradėjo darbą praėjus kelioms valandoms po mįslingos lėktuvo „Airbus A320“ katastrofos.

REKLAMA

Ore nuolat burzgė sraigtasparniai, skrendantys į sunkiai pasiekiamą nelaimės vietą ant snieguotų Estropo kalnagūbrio šlaitų, kur lėktuvo nuolaužos yra pažirusios bent 2 km skersmens teritorijoje.

Vienas vietos ūkininkas, vardu Jeanas-Christophe'as (Žanas Kristofas), padėjęs gelbėtojams surasti katastrofos vietą, sakė radijui RTL, kad iš lėktuvo „beveik nieko neliko“.

„Mačiau lėktuvo dalis ir dūmus. Lėktuvo nuolaužos nebuvo labai didelės – matėm, kad jis visiškai subyrėjo į mažyčius gabalėlius; visiškai ištiško“, – pasakojo jis.

REKLAMA
REKLAMA

Sudėtingos aukų paieškos po didžiausios per kelis pastaruosius dešimtmečius aviacijos katastrofos Prancūzijos teritorijoje atsinaujino trečiadienį paryčiais, o vėliau dieną tragedijos vietą aplankys Europos lyderiai.

Vokietijos pigių skrydžių bendrovės „Germanwings“ reiso 4U9525 (GWI9525) lėktuvas, kuriame buvo 144 keleiviai, įskaitant 16 vokiečių paauglių, grįžtančių namo iš mokyklos organizuotos išvykos, krito aštuonias minutes, kol įsirėžė į kalno šlaitą. Nei vienas žmogus neliko gyvas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors oro dispečeriai desperatiškai stengėsi susisiekti su pilotais, jokio atsako nebuvo sulaukta.

Šios katastrofos priežastis lieka mįslinga, bet pareigūnai jau rado vieną juodąją dėžę „Airbus A320“ sudužimo vietoje, kur nuolaužos yra išsibarsčiusios apie 1,6 ha teritorijoje.

Buvo mobilizuoti daugiau negu 300 policininkų ir 380 ugniagesių. Pulkininkas leitenantas Jeanas-Marcas Menichini (Žanas Markas Menišinis) sakė, kad 30 kalnų gelbėtojų vėl mėgins nuskristi į nelaimės vietą sraigtasparniu trečiadienį, kai prašvis. Dar apie 65 policijos pareigūnai mėgina ten užkopti pėsčiomis. Penki tyrėjai nakvojo incidento vietoje.

REKLAMA

Prireiks „bent savaitės“ išnaršyti tai atokiai vietai, nurodė J.-M.Menichini, pridūręs, kad palaikams išgabenti reikės „bent kelių dienų“.

Antradienį iš vyriausybės sraigtasparnio nufilmuotame vaizdo įraše matėsi smarkiai raižyti, vietomis snieguoti kalnų šlaitai, išraižyti gilių tarpeklių. Smulkios sulamdyto metalo nuolaužos buvo pažirusios ant vieno šlaito.

Lėktuvas buvo „visiškai sunaikintas“, sakė vienas vietos įstatymų leidėjas, praskridęs virš incidento vietos ir pridūręs, kad vaizdas buvo „šiurpus“.

REKLAMA

„Didžiausios kūnų dalys, kurias pamatėme, buvo ne didesnės negu lagaminas“, – sakė vienas tyrėjas.

(papildyta 09.51) Prancūzijos Alpėse sudužusiu lėktuvu skrido du argentiniečiai

Tarp 150 žmonių, kurie antradienį žuvo per Vokietijos oro bendrovės „Germanwings“ lėktuvo katastrofą Prancūzijos Alpėse, buvo du argentiniečiai, pranešė vienas Argentinos diplomatas.

„Susisiekėme su krizių centru ir jie oficialiai mums pasakė, kad lėktuve buvo du argentiniečiai“, - „Radio America“ sakė diplomatas Santiago Martino (Santjagas Martinas) iš Argentinos ambasados Paryžiuje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

(papildyta 09.50) Prancūzija svarsto visas galimas lėktuvo katastrofos priežastis, bet terorizmas nėra pagrindinė versija

Visos galimybės yra svarstytinos tiriant priežastį, kodėl Vokietijos oro bendrovės „Germanwings“ lėktuvas antradienį patyrė katastrofą Prancūzijos Alpėse, bet teroristinė ataka nėra labiausiai tikėtinas scenarijus, trečiadienį radijui RTL sakė Prancūzijos vidaus reikalų ministras Bernard'as Cazeneuve'as (Bernaras Kazenevas).

B.Cazeneuve'as patvirtino, kad antradienį buvo rasta juodoji dėžė su pilotų kabinos pokalbių įrašais.

REKLAMA

Ministras nurodė, kad šis įrenginys per katastrofą buvo apgadintas, tačiau neatmetė galimybės, kad jame esančią informaciją bent iš dalies pavyks atkurti.

Prancūzijos Alpėse sudužus lėktuvui žuvo 150 žmonių, tarp jų 67 vokiečiai

Vokietijos skrydžių bendrovei „Lufthansa“ priklausančios pigių skrydžių firmos „Germanwings“ lėktuvas „Airbus 320“ antradienį nukrito atokiame Alpių rajone, žuvo visi 150 juo skridę žmonės.

Firmos nuomone, lėktuve buvo 67 vokiečiai ir 45 asmenys, kurių pavardės buvo ispaniškos arba panašios į jas.

REKLAMA

Pasak „Germanwings“, lėktuvas iš saugaus aukščio aštuonias minutes gana sparčiai leidosi, kol sudužo kalnuotoje Prancūzijos pietvakarių vietovėje netoli slidinėjimo kurorto Barseloneto.

Prancūzijos civilinės aviacijos pareigūnai tvirtina, kad iš krentančio lėktuvo nebuvo perduotas nelaimės signalas „mayday“.

„Tai tragedija, nauja oro linijų tragedija. Mes nustatysime, kokia buvo šios katastrofos priežastis“, – sakė Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as (Fransau Holandas).

Anot jo, be vokiečių ir ispanų, lėktuve galėjo būti ir turkų, o Belgijos pareigūnai pažymėjo, kad lėktuve galėjo būti bent vienas belgas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tarp Prancūzijos Alpėse įvykusios lėktuvo katastrofos aukų – dvi operos žvaigždės

Tarp 150 žmonių, kurie antradienį žuvo per Vokietijos oro bendrovės „Germanwings“ lėktuvo katastrofą Prancūzijos Alpėse, buvo dvi operos žvaigždės, viena kurių skrido kartu su savo kūdikiu, pranešė teatro atstovai. 

54 metų bosinis baritonas Olegas Bryjakas (Olehas Bryžakas) ir 33 metų kontraltas Maria Radner (Marija Radner) skrido į Diuseldorfą, kuriame gyveno, po pasirodymo Richardo Wagnerio (Richardo Vagnerio) operoje „Zygfridas“ (Siegfried) Barselonos operos teatre „Liceo“

REKLAMA

Teatras informavo, kad M.Radner skrido kartu su vyru ir vaiku - vienu iš dviejų kūdikių, žuvusių per „Germanwings“ lainerio „Airbus A320“ katastrofą šalia slidinėjimo kurorto Barsijoneto.

Diuseldorfe gimusi M.Radner, kuri Žemės deivės Erdos vaidmeniu operoje „Zygfridas“ debiutavo „Liceo“ scenoje, po šeštadienį įvykusio paskutinio savo pasirodymo Barselonoje skrido namo.

Kazachstane etninių ukrainiečių šeimoje gimęs O.Bryjakas taip pat gyveno Diuseldorfe ir buvo šio miesto operos teatro narys. Barselonoje rodytame „Zygfrido“ pastatyme jis atliko Albericho vaidmenį.

REKLAMA

Barselonos teatras pranešė nuleidęs visas savo vėliavas iki pusės stiebo, o trečiadienį vidurdienį (13 val. Lietuvos laiku) prie pagrindinio įėjimo kviečiantis dviem tylos minutėmis pagerbti katastrofos aukas.

Vokietijos miestelis gedi 16 moksleivių, žuvusių per lėktuvo katastrofą Prancūzijoje

Vienas Vokietijos miestelis gedi 16 paauglių, buvusių tarp 150 žmonių, kurie antradienį žuvo per lėktuvo katastrofą Prancūzijos Alpėse, skrisdami iš Ispanijos.

Bendramoksliai verkė, dėdami gėles ir degančias žvakes prie mokyklos, kurioje mokėsi tie vaikai, daugiausiai 15-mečiai, ir dirbo dvi jų mokytojos.

REKLAMA
REKLAMA

„Neabejotina, kad tai tamsiausia diena mūsų miesto istorijoje“, – sakė Halterno miestelio, esančio už 70 km į šiaurę nuo Diuseldorfo, į kurį turėjo atskristi minėtas lėktuvas, meras Bodo Klimpelis (Bodas Klimpelis).

Tie dešimtokai ir dvi jų mokytojos buvo savaitei išvykę dalyvauti mokyklų mainų programoje Ljinars del Valjeso miestelyje netoli Barselonos – po to, kai jų mokykloje Halterne pernai gruodį pabuvojo grupė ispanų moksleivių.

38 tūkst. gyventojų turinčiame miestelyje, esančiame tradiciniame kasybos pramonės regione vakarų Vokietijoje, bažnyčios atvėrė duris šeimų nariams ir draugams, gedintiems dingusiųjų, kurie laikomi žuvusiais.

Trečiadienį Josepho Koenigo (Jozefo Kėnigo) gimnazijoje įvyks renginys tos tragedijos aukoms pagerbti.

„Moksleiviai turės galimybę pasisakyti apie nutikusį siaubingą dalyką“, – sakė B.Klimpelis.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų