REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kiekvienam žmogui pasitaiko akimirkų, kai apie seksą kalbėti keblu. Vieniems sunku atsakyti į vaikų klausimus, kitiems – paklausti partnerio, ką jis ar ji mano apie tam tikrus dalykus, treti nesiryžta gydytojui užduoti su seksualiniu gyvenimu susijusių klausimų, kad ir tokio paprasto, kaip antai kiek laiko turi praeiti po chirurginės operacijos, kada bus galima mylėtis? Kalbėtis apie seksą vieniems keblu, kitiems – neįmanoma.  

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau tylėti ar ignoruoti su seksu susijusius klausimus – ne išeitis. Tai gali pakenkti mūsų sveikatai, paverčia mus kompleksuotais ir nelaimingais, kai kuriais atvejais lemia santykių griūtį. Vien dėl to, kad laiku nepaklausėte/nepasakėte/neišdrįsote.

REKLAMA

Nutylėdami su seksu susijusius klausimus dažniausiai tik skatiname mitų apie seksą plitimą, kai tai, ko nepapasakojame arba nepasakome iki galo, apauga prielaidomis, gandais, galiausiai imama pateikti kaip tiesa. Todėl jei norite jaustis laisviau ir leisti sau be gėdos ir nepatogumo kalbėtis apie seksą, teks peržengti keletą barjerų, kurie kaip tik ir trukdo jums prabilti „apie tai“ laisvai.

Sekso mitai. Sekso mitų sąvoka apima visus tuos melus, kuriuos esate girdėję apie seksą. Ir būtent jie gali tapti neperžengiamu barjeru sėkmingai komunikacijai. Daugelis sekso mitų mums primena, kad norėdami būti seksualesniais, geresniais lovoje, turėtume skaityti partnerio(-ės) mintis, o ne iš tikrųjų klausti ir domėtis, kas jam (jai) patinka, priimtina. Komunikacija – tai visų pirma kalbėjimas ir išklausymas. O išmokti kalbėti ir išklausyti – kur kas lengviau, nei išmokti atspėti norus ir perskaityti mintis.

REKLAMA
REKLAMA

Sekso baimės. Seksas yra apaugęs ne tik mitais, bet ir daugybe baimių: tai baimė būti atstumtam, apsikvailinti, pasiūlyti ką nors „nederamo“ ar neatitikti partnerio susikurtų seksualumo standartų. Ir kaip tik ši baimė taip pat trukdo sėkmingam bendravimui. Beje, nėra šios baimės tokios nepagrįstos – gyvename kultūroje, kai sprendimai priimami akimirksniu, o žmonėms noriai lipdomos etiketės. Tačiau artimieji, šeimos nariai, draugai ir, žinoma, partneris(-ė) yra tie žmonės, kurie geriausiai pažįsta jus kaip asmenybę, todėl netikėtas pasisakymas sekso klausimais jų nuomonės kardinaliai nepakeis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Neigiamos nuostatos apie seksą. Su retomis išimtimis, mes visi augome visuomenėje, kurioje vyravo pakankamai neigiamas požiūris į seksą. Net ir dabar, kai seksualios užuominos – visur aplink mus, seksas dažnai vertinamas kaip tai, kas žema, ko reikia griebtis tik tada, kai kitaip parduoti/įsiūlyti/suvilioti nepavyksta. Kitaip tariant, seksas – tai paskutinis šiaudas, kurio griebiamasi, kai visos kitos priemonės jau nebeveikia. Todėl nenuostabu, kad kartais partnerio išsakyti su seksualiniais santykiais susiję lūkesčiai įvertinami kaip pavojaus signalas patiems santykiams: vadinasi, trūksta meilės, artumo, pagarbos, supratimo – visko, kas turėtų tapti santykių pagrindu. Taigi griebiamasi sekso: galbūt taip dar galima viską išgelbėti. Toks požiūris trukdo abiems partneriams, net ir tiems, kurie pasitiki vienas kitu ir neabejoja savo jausmais, pradėti pokalbį apie seksą: o jei šis pokalbis bus interpretuotas ne taip, kaip reikėtų?!

REKLAMA

Informacijos stoka. Norint kalbėti apie seksą, kaip ir kalbant apie kitus dalykus, svarbu turėti bent šiokios tokios pradinės informacijos. Deja, dėl lytinio švietimo stokos dauguma žmonių neturi net elementarių su seksu susijusių žinių – ir patys tai nujausdami sunkiai peržengia tą nežinojimo barjerą ir pradeda kalbėti. Tiesa, čia daugiausia nerimo jiems kelia ne pats faktas, kad jie stokoja žinių, o baimė apsijuokti: galbūt paklaus to, kas visiems kitiems – savaime suprantama? O žinių stoka šioje srityje reikš ne ką kita, kaip skurdų seksualinį gyvenimą, kas mūsų visuomenėje laikoma nesėkmės ženklu.

REKLAMA

Sekso žodynas. Jei pamėginsite prabilti apie seksą, susidursite su paradoksu: jums trūksta žodžių. Nes vieni sąvokas apibūdinantys žodžiai būtinai bus necenzūriniai, kiti, oficialieji, skambės pernelyg mediciniškai, tad paprastam žmogiškam pokalbiui netiks, treti bus pasiskolinti iš darželinukų žodyno, kas irgi pokalbį priartins labiau humoreskos žanrui nei jaukiam ir patogiam pašnekesiui su artimu žmogumi.

Privatumas. Mums aiškino, kad seksas – privatu. O jei tai privatu – vadinasi, apie tai kalbėtis su kitais nedera. Todėl jei bute gyvenate ne vieni ar netgi tenka savo meilės romaną plėtoti bendrabutyje, kai greta nuolat šmirinėja kambario draugai, kalbėtis apie seksą tampa keblu dėl elementarios priežasties: o jeigu kas išgirs? Be abejo, jūs visada galite išeiti pasivaikščioti ar susitikti kitoje ramioje vietoje ir pasikalbėti tik... galbūt tinkamas momentas jau bus praėjęs. Taigi jūsų atveju svarbiausia – ne tik atrasti tinkamus žodžius, bet ir mokėti sukurti jaukią pokalbio atmosferą net ir tada, kai tam nebus pačių palankiausių aplinkybių.

Suaugusiems.lt - Erotinės prekės

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų