REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Karas Jemene kelia naftos kainą

Šiąnakt Jemeno sukilėliams smogė Arabų šalių koalicija, prie jos prisijungti žada ir Egiptas

Saudo Arabija mobilizavo 100 karinių lėktuvų ir 150 tūkst. karių intervencijai kaimyniniame Jemene prieš šiitų husių sukilėlius, ketvirtadienį pranešė televizija „al Arabiya“.

Saudo Arabija mobilizavo 100 karinių lėktuvų ir 150 tūkst. karių intervencijai kaimyniniame Jemene prieš šiitų husių sukilėlius, ketvirtadienį pranešė televizija „al Arabiya“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šioje operacijoje taip pat dalyvauja Egipto, Maroko, Jordanijos, Sudano, Kuveito, Jungtinių Arabų Emyratų, Kataro ir Bahreino oro pajėgos.

REKLAMA

Be to, Egiptas, Pakistanas, Jordanija ir Sudanas yra pasiruošę dalyvauti antžeminių pajėgų operacijoje, pridūrė transliuotojas.

Arabų šalims pradėjus operaciją Jemene, kelia naftos kainą rinkoje. Šįryt  „Brent“ naftos kaina šoktelėjo iki 59,74 dolerio už barelį.

(papildyta 10.16) Husiai gali ginti Jemeną be Irano pagalbos, sako sukilėlių pareigūnas

Jemeno šiittai sukilėliai, vadinami husiais, ruošiasi atremti Saudo Arabijos vadovaujamą karinę kampaniją, kuri prasidėjo ketvirtadienį aviacijos smūgiais, tačiau neprašo pagalbos iš savo sąjungininko Irano, nurodė vienas husių pareigūnas.

REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas naujienų agentūros „Reuters“, ar sukilėliai užmezgė kokius nors ryšius su Iranu nuo intervencijos pradžios, taip pat ar jie prašys Irano karinės pagalbos, husių politinio biuro pareigūnas Mohammedas al Bukhaiti (Mohamedas Buchaitis) atsakė: „Ne. Jemeno žmonės pasiruošę stoti prieš šią agresiją be jokio kišimosi iš užsienio.“

Iranas yra pagrindinis užsienio sąjungininkas, palaikantis ryšius su tuo šiitų judėjimu, kovojančiu su prezidentu Abdrabuh Mansuru Hadi (Abdrabu Mansuru Hadžiu) – buvusiu generolu, palaikomu sunitiškų Persijos įlankos arabų valstybių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jemeno sostinėje per arabų koalicijos smūgius žuvo 13 civilių

Mažiausiai 13 civilių žuvo ketvirtadienį paryčiais per Saudo Arabijos aviacijos smūgius prieš husių sukilėlius Jemeno sostinėje Sanoje, pranešė vienas šaltinis civilinės saugos tarnybose.

"Trylika civilių, tarp kurių esama moterų ir vaikų, žuvo per Saudo (Arabijos) antskrydžius praeitą naktį", - šaltinis sakė naujienų agentūrai AFP.

Įvykių liudininkai pasakojo, kad vietos gyventojai padeda civilinės saugos pareigūnams ieškoti daugiau aukų septyniuose namuose, kurie buvo apgriauti per tuos aviacijos smūgius.

REKLAMA

Egiptas patvirtino prisidėsiantis prie karinę intervenciją Jemene pradėjusios koalicijos

Egiptas ketvirtadienį patvirtino, kad prisidės prie Saudo Arabijos vadovaujamos koalicijos, kad apgintų Jemeno prezidento Abdrabuh Mansuro Hadi (Abdrabo Mansuro Hadžio) vyriausybę nuo husiais vadinamų šiitų sukilėlių, kurie priartėjo prie Adeno uostamiesčio, tapusio laikinąja sostine.

„Koordinuojami (veiksmai) su Saudo Arabija ir Persijos įlankos šalimis, ruošiantis Egipto oro pajėgų, Egipto karinio jūrų laivyno ir antžeminių pajėgų dalyvavimui – jeigu padėtis to reikalaus – bendruose koalicijos veiksmuose“, – sakoma Egipto užsienio reikalų ministerijos pranešime.

REKLAMA

Jemeno vyriausybę palaikančios pajėgos susigrąžino iš sukilėlių Adeno oro uostą

Jemeno pajėgos, ištikimo prezidentui Abdrabuh Mansurui Hadi (Abdrabui Mansurui Hadžiui), ketvirtadienį paryčiais susigrąžino šiitų sukilėlių užimtą tarptautinį oro uostą prie pietinio Adeno miesto, į kurį yra pasitraukęs šalies vadovas ir jo vyriausybė, pranešė vienas saugumo pareigūnas.

39-osios šarvuočių brigados kariai, palaikantys husiais vadinamus sukilėlius, kurie šiuo metu kontroliuoja sostinę Saną, atsitraukė iš oro uosto kitą dieną po to, kai jį užėmė, sakė pareigūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

JAV teiks logistikos ir žvalgybos pagalbą Persijos įlankos šalių koalicijos intervencijai Jemene

Jungtinės Valstijos glaudžiai bendradarbiauja su Saudo Arabija ir kitomis sąjungininkėmis Persijos įlankos regione, pradėjusiomis karinius veiksmus prieš sukilėlius husius Jemene, o Vašingtonas šiai operacijai teikia žvalgybos ir logistikos pagalbą, trečiadienį pranešė Baltieji rūmai.

„Prezidentas (Barackas) Obama (Barakas Obama) leido teikti logistikos ir žvalgybos pagalbą PĮBT vadovaujamoms karinėms operacijoms“, – Nacionalinio saugumo tarybos atstovė Bernadette Meehan (Bernadet Mihan) nurodė savo pranešime, turėdama omenyje Persijos įlankos bendradarbiavimo tarybą.

REKLAMA

Saudo Arabija trečiadienį surengė aviacijos smūgių prieš šiitų husių sukilėlius, pradėdama regiono koalicijos operaciją, kuria siekiama išgelbėti prezidento Abdrabuh Mansuro Hadi (Abdrabo Mansuro Hadžio) vyriausybę, šaliai priartėjus prie pilietinio karo slenksčio.

B.Meehan pranešime smerkiami sukilėliai, vasarį pradėję kampaniją, kuria siekia perimti valdžią Jemeno sostinėje Sanoje. Atstovė taip pat nurodė, kad Vašingtonas palaiko glaudžius ryšius su A.M.Hadi, patekusiu į keblią padėtį.

Ji pabrėžė, kad JAV pajėgos tiesiogiai nedalyvauja kariniuose veiksmuose Jemene, bet Amerikos kariškiai „įkūrė bendrą planavimo grupę su Saudo Arabija, kuri koordinuos JAV karinę ir žvalgybos pagalbą“.

REKLAMA

„Primygtinai raginame husius nedelsiant sustabdyti savo destabilizuojančius karinius veiksmus ir grįžti prie derybų, tęsiant politinį dialogą“, – pridūrė B.Meehan.

Įtakingi JAV respublikonų senatoriai Johnas McCainas (Džonas Makeinas) ir Lindsey Grahamas (Lindsis Graemas) išreiškė palaikymą tai operacijai, bet taip pat kritikavo, anot jų, per menką JAV lyderystę tame regione.

„Suprantame, kodėl mūsų partneriai Saudo Arabijoje ir kitose arabų (šalyse) pajuto, kad reikia imtis veiksmų. Perspektyva, kad radikalios grupuotės, tokios kaip „al Qaeda“, taip pat Irano remiami kovotojai, ras saugų prieglobstį prie sienos su Saudo Arabija, buvo daugiau negu mūsų partneriai arabai galėjo pakęsti“, – sakoma bendrame tų senatorių pranešime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jų veiksmai taip pat kyla iš suvokimo, kad Amerika nusigręžė nuo to regiono ir kad nebėra JAV lyderystės“, – rašo jie.

Saudo Arabija surengė smūgį prieš sukilėlius Jemene

Saudo Arabijos aviacija trečiadienį įvykdė smūgių Jemene prieš husių sukilėlius, pradėdama regiono koalicijos operaciją, kuria siekiama išgelbėti prezidento Abdrabuh Mansuro Hadi (Abdrabo Mansuro Hadžio) vyriausybę, šaliai priartėjus prie pilietinio karo slenksčio.

Saudo Arabijos ambasadorius informavo apie aviacijos smūgius Jungtines Valstijas, o Vašingtonas nurodė, kad prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) leido „teikti logistikos ir žvalgybos pagalbą“ tai karinei operacijai.

REKLAMA

Penkių Persijos įlankos šalių pranešime sakoma, kad jos atsilieps į A.M.Hadi prašymą surengti intervenciją prieš šiitus kovotojus, priartėjusius prie Adeno uostamiesčio, kur Jemeno lyderis apsistojo pabėgęs iš sostinės Sanos.

Kataras, Kuveitas, Bahreinas, Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE) ir Saudo Arabija nurodė „nusprendę atsakyti į prezidento Hadi kvietimą apsaugoti Jemeną ir jo žmones nuo (šiitų) husių kovotojų agresijos“.

Saudo Arabijos ambasadorius Vašingtone Adelis al Jubeiras (Adelis Džubeiras) sakė žurnalistams, kad ta operacija siekiama „apginti ir palaikyti legitimią Jemeno vyriausybę bei užkirsti kelią radikalaus husių judėjimo įsigalėjimui šalyje“.

REKLAMA

A.al Jubeiras pridūrė, kas kol kas vykdomos tik oro pajėgų operacijos, per kurias atakuojami įvairūs taikiniai visoje Jemeno teritorijoje, tačiau taip pat mobilizuojamos kitos karinės pajėgos. Diplomatas pabrėžė, kad koalicija „darys viską, ko reikės“.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų