REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pavėlavo dešimt metų: JAV ekspertai pripažino, kad pralaimi informacinį karą Rusijai

Šokiruojančios sumos, skiriamos propagandai iš Rusijos biudžeto

JAV pralaimi informacinį karą Rusijai. Informacijos viešinimo užsienyje organizacija (Broadcasting Board of Governors, BBG) atstovai prašo iš Kongreso papildomų 15 mln. dolerių, praneša „Reuters“.

JAV pralaimi informacinį karą Rusijai. Informacijos viešinimo užsienyje organizacija (Broadcasting Board of Governors, BBG) atstovai prašo iš Kongreso papildomų 15 mln. dolerių, praneša „Reuters“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Konkurentai savo antiamerikietiškais pranešimais užkūrė informacinį karą ir jį laimi, tuo metu tarptautinis JAV informacijos pateikimas pasižymi tik tuo, kad stengiasi neatsilikti nuo konkurentų pasikeitusioje medijos erdvėje,“ – teigiama 30 specialistų parengtoje ataskaitoje.

REKLAMA

Ataskaitos autoriai mano, kad „JAV tarptautinės komunikacijos strategija turėtų būti sukurta nuo nulio“, būtina sustiprinti kontrpropagandos veiksmus, o tarptautinės informacijos sklaidos politiką – peržiūrėti.

Tyrėjų išvados nereiškia, kad valstybinės žiniasklaidos priemonės turėtų tapti amerikiečių propagandos instrumentu, tačiau rodo, kad JAV žiniasklaidos interesai ne visuomet sutampa su Vašingtono užsienio politikos tikslais, pažymima dokumente.

REKLAMA
REKLAMA

Ataskaitos autoriai pažymėjo „nesąžiningas taisykles“, su kuriomis susidūrė amerikiečiai informaciniame kare. „Mes – Lichtenšteinas, palyginus su Rusijos išlaidomis“, – pareiškė vienas diplomatas, nenorėjęs viešinti savo vardo. BBG tarptautinio informacijos sklaidos direktoriaus pavaduotojas Jeffrey Trimble'as pažymėjo, kad Rusijos valdžios išlaidos propagandai užsienyje sudaro nuo 400 iki 500 mln. dolerių per metus, JAV žiniasklaidos priemonėms rusų kalba išleidžia vos 20 mln. per metus.

BBG paprašė Kongreso išskirti papildomus 15 mln. dolerių kovai su Rusijos žiniasklaidos priemonėmis jau nuo artėjančių finansinių metų, kurie prasidės nuo spalio 1 dienos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

BBG metų biudžetas – 730 mln. dolerių. BBG koordinuoja informacijos sklaidos veiklą užsienyje. Organizacija finansuoja „Amerikos balso“, Laisvoji Europa“ ir „Laisvės radijo“ veiklą, kurios vykdė kovą su sovietų propaganda Šaltojo karo metais.

Nepaisant blogėjančios ekonominės situacijos ir įvairių socialinių sričių „apkarpymų“, Rusijos valdžia 2015-ųjų metų biudžete ir 2016-2017-ųjų metų biudžetuose numatė išorinės informacijos sklaidos išlaidų didinimą. Televizija „Russia Today“ 2015-aisiais iš šalies federalinio biudžeto gaus 41 proc. daugiau negu buvo planuota – „TV Novosti“ („Russia Today“ valdanti įmonė) subsidijos sieks 15,38 mlrd. rublių (apie 245 mln. eurų). Agentūros „Rossija segodnia“ subsidijos padidės 2,5 karto, iki 6,48 mlrd. rublių. „RIA Novosti“, kurios pagrindu kuriama nauja naujienų agentūra, 2015-aisiais planuojama skirti iš valstybės biudžeto 2,35 mlrd. rublių (37 mln. eurų).

Praėjusių metų pabaigoje BBC naujienų tarnybos direktorius Peteris Horrocksas „The Guardian“ pasakojo, kad „BBC World Service“ susidūrė su didžiuliu Rusijos ir Kinijos valstybinių naujienų kanalų spaudimu. Jis išsakė nuogąstavimus, kad Didžioji Britanija ir JAV pralaimi informacinį karą Kremliui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų