REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kas jis, nuo sosto verčiamas Ukrainos oligarchas?

Pasakiškai turtingas ir įtakingas, „išdūręs“ patį Romaną Abramovičių

Iš pareigų atleistas Dniepropetrovsko srities gubernatorius Ihoris Kolomoiskis yra vienas iš turtingiausių žmonių Ukrainoje, sukūręs didelę verslo imperiją ir tapęs vienu iš svarbiausių veikėjų šioje karo krečiamoje šalyje, nors jo negailestingus metodus vieni giria, o kiti baisėdamiesi smerkia.

Iš pareigų atleistas Dniepropetrovsko srities gubernatorius Ihoris Kolomoiskis yra vienas iš turtingiausių žmonių Ukrainoje, sukūręs didelę verslo imperiją ir tapęs vienu iš svarbiausių veikėjų šioje karo krečiamoje šalyje, nors jo negailestingus metodus vieni giria, o kiti baisėdamiesi smerkia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

I.Kolomoiskis, pelnęs „Benios“ pravardę, paimtą iš Sovietų Sąjungos rašytojo Isaako Babelio apsakymų apie Odesos žydų kriminalinį pasaulį, yra įgijęs vieno iš uoliausių Ukrainos vienybės gynėjų reputaciją.

REKLAMA

52 metų verslininkas perėmė vadovavimą Dniepropetrovsko regione, besiribojančiame su prorusiškų separatistų tvirtove Donecku, 2014 metų kovą – po to, kai Kijeve buvo nuverstas Kremliaus palaikomas prezidentas Viktoras Janukovyčius.

Vėliau jis įkūrė ir finansavo stiprius savanorių batalionus, kurie padėjo Ukrainos reguliariosioms pajėgoms kautis su separatistais. I.Kolomoiskio populiarumas dar labiau padidėjo dėl jo vaidmens užkertant kelią separatizmui jo vadovaujamame regione šalies centrinėje dalyje, kuris yra svarbus pramonės centras.

REKLAMA
REKLAMA

Birželį smarkiai suintensyvėjus kautynėms jis netgi pasiūlė pastatyti 2 tūkst. kilometrų ilgio sunkai įveikiamus įtvirtinimus palei sieną su Rusija, kurie būtų atsiėję apie 100 mln. JAV dolerių.

Šis oligarchas anksčiau stengėsi per daug nesikišti į politiką, taip pat ir per 2004-ųjų Oranžinę revoliuciją, bet atkreipė į save dėmesį, kai per vieną susitikimą su vietos administracijos nariais Dniepropetrovske pavadino Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną „mažaūgiu schizofreniku“, kuris „visiškai atitrūkęs nuo sveiko proto ir pamišęs“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kitą dieną po to incidento V.Putinas pavadino I.Kolomoiskį sukčiumi.

„Prieš dvejus ar trejus metus jis netgi sugebėjo apgauti mūsų oligarchą Romaną Abramovičių. Apmovė jį, kaip mėgsta sakyti mūsų inteligentai. Jie pasirašė kažkokią sutartį, Abramovičius pervedė kelis milijardus dolerių, o šis vaikinas neįvykdė savo įsipareigojimų ir susižėrė pinigus sau į kišenę“, – V.Putinas sakė žurnalistams per susitikimą su žurnalistais, kuriame kalbėjo apie Ukrainoje besivystančią krizę.

Apgaulė ir bauginimai

Už patrioto įvaizdžio slepiasi negailestingas verslininkas, kurio kapitalą šiais metais žurnalas „Forbes“ įvertino 1,3 mlrd. dolerių.

REKLAMA

Jo tikrasis veidas atsiskleidė kovoje dėl pagrindinės Ukrainos naftos gavybos bendrovės kontrolės, kuri galiausiai I.Kolomoiskiui kainavo gubernatoriaus postą.

1963 metų vasario 13 dieną kuklioje žydų šeimoje Dniepropetrovske gimęs I.Kolomoiskis tęsė šeimos tradiciją, studijuodamas tame mieste įsikūrusioje Valstybinėje metalurgijos akademijoje.

Kaip rašo ukrainietiškas „Forbes“, vėliau I.Kolomoiskis pasuko į verslą, importuodamas prekes iš Rusijos, tokias kaip telefonai ir kompiuteriai.

Jo verslo konglomeratas „Privat Group“ dabar valdo kelias dideles metalurgijos įmones, naftos ir aviacijos bendroves, pirmaujantį šalies komercinį banką ir Dniepropetrovsko futbolo klubą „Dnipro“.

REKLAMA

I.Kolomoiskis kaltinamas sukūręs savo imperiją padedant korumpuotiems pareigūnams ir smurto grasinimais.

Kitas Ukrainos oligarchas Viktoras Pinčukas netgi kaltino jį organizavus užsakomuosius nužudymus.

Daugelio nuomone, I.Kolomoiskis taip pat susijęs su praeitą savaitę kaukėtų ginkluotų vyrų reidais dviejų valstybinių naftos bendrovių, kurias jis siekė perimti, biuruose.

„Ihoris Kolomoiskis – tipiškas postsovietinis oligarchas, kuris savo verslą ir kapitalą susikūrė sukčiavimu, konfliktais, bauginimais ir šantažu“, – ekspertas Vadimas Karasevas sakė naujienų agentūrai AFP.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jis gudrus, ciniškas, apsukrus, mokantis blefuoti ir mėgstantis valdžią“, – pridūrė analitikas.

Dėl šių bruožų I.Kolomoiskis buvo įgijęs prieštaringą reputaciją, bet prasidėjus karui jam atsivėrė galimybė kitaip pritaikyti savo „talentus“.

Įstatymų leidėjas ir Vidaus reikalų ministerijos patarėjas Antonas Heraščenka sakė, kad būtent bauginimų taktika leido I.Kolomoiskiui užgniaužti separatistų judėjimą Dniepropetrovsko srityje. Pasak jo, gubernatorius nurodė išvežti vietos separatistų lyderius „pasivaikščioti į mišką“, kur jiems buvo „primintos“ patriotinės pareigos.

REKLAMA

„Ir separatizmo grėsmė tiesiog pranyko“, – pridūrė A.Heraščenka.

I.Kolomoiskis, turinti namą Šveicarijoje ir garsėjantis kaip iškilus Ukrainos žydų bendruomenės rėmėjas, dažnai matomas viešumoje dėvintis žydišką šlikę.

Nors I.Kolomoiskis karštai pasisako už vieningą Ukrainą, jis turi trijų šalių pilietybę: Ukrainos, Izraelio ir Kipro.

„Konstitucijoje parašyta, kad draudžiama tik dviguba pilietybė, bet turėti tris (pilietybes) nedraudžiama“, – atšovė verslininkas, kai buvo pateiktas klausimas šia tema.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų