REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
14
Šiurpi „mirtinos tylos“ tragedija: antrasis pilotas pražudė žmones neištardamas nė žodžio (nuotr. SCANPIX)

Prancūzijos Alpėse antradienį sudužusio Vokietijos oro bendrovės „Germanwings“ lėktuvo antrasis pilotas, įtariamas sąmoningai sukėlęs lainerio katastrofą, prieš nukreipdamas orlaivį žemyn neištarė „nė vieno žodžio“, pranešė Marselio prokuroras.

14

Prancūzijos Alpėse antradienį sudužusio Vokietijos oro bendrovės „Germanwings“ lėktuvo antrasis pilotas, įtariamas sąmoningai sukėlęs lainerio katastrofą, prieš nukreipdamas orlaivį žemyn neištarė „nė vieno žodžio“, pranešė Marselio prokuroras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prokuroras Brice'as Robinas (Brisas Robenas) ketvirtadienį per spaudos konferenciją sakė, jog neturima jokių duomenų, kad 28 metų Andreas Lubitzas (Andrėjas Liubicas) būtų kaip nors susijęs su terorizmu ar ekstremizmu.

REKLAMA

„Nėra priežasčių įtarti teroristinį išpuolį“, - pabrėžė jis.

Paklaustas, ar nemano, kad 150 gyvybių pareikalavusi katastrofa galėjo įvykti pilotui nusprendus nusižudyti, prokuroras atsakė: „Žmonės, nusprendę atimti sau gyvybę, paprastai tai daro vienumoje... Nelaikau to savižudybe“, - sakė B.Robinas.

Antrasis pilotas išjungė skrydžio stebėsenos sistemos mygtuką prieš nukreipdamas lėktuvą žemyn ir neištarė „nė vieno žodžio“ per paskutines 10 skrydžio minučių.

REKLAMA
REKLAMA

Jis nurodė, kad katastrofos vietoje tarp lėktuvo nuolaužų aptikta juodoji dėžė su pilotų kabinos pokalbių įrašais leidžia daryti prielaidą, kad orlaivio keleiviai apie jų neišvengiamą žūtį nežinojo „iki pat paskutinės akimirkos“ ir „žuvo akimirksniu“.

Pasak jo, iš salono sklindantys klyksmai pasigirdo tik paskutinėmis įrašo sekundėmis.

Įraše girdima, kad kapitonas ir antrasis pilotas kalbėjosi normaliai ir „mandagiai“ pirmąsias 20 skrydžio minučių, kai lėktuvas pakilo iš Barselonos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tuomet girdime, kaip pilotas paprašo antrojo piloto perimti valdymą, jo krėslas atitraukiamas atgal, o durys užsidaro. Galime manytų, kad jis išėjo atlikti gamtinių reikalų, – sakė B.Robinas. – Antrasis pilotas buvo paliktas vienas prie vairalazdės. Girdime kelis piloto raginimus įleisti jį į kabiną. Jokio antrojo piloto atsakymo nebuvo.“

B.Robinas pridūrė, kad A.Lubitzo kvėpavimo garsai buvo „normalūs“ per visą likusį skrydžio laiką, o tai rodo, kad jis buvo sąmoningas.

„Germanwings“ tragedija: antrasis pilotas sąmoningai rėžėsi į kalnus ir pražudė lėktuvo keleivius

REKLAMA

Vokietijos oro bendrovės „Germanwings“ lainerio antrasis pilotas „sąmoningai“ nukreipė lėktuvą žemyn prieš jam sudūžtant Prancūzijos Alpėse, ir nebeįsileido į kabiną įgulos vado, kuris buvo išėjęs, ketvirtadienį paskelbė tyrimo vadovas.

„Antrasis pilotas buvo vienas prie vairalazdės“, – sakė prokuroras Brice'as Robinas (Brisas Robenas), remdamasis informacija iš juodosios dėžės, įrašinėjančios pokalbius pilotų kabinoje.

Antrasis pilotas buvo įvardytas kaip Andreasas Lubitzas (Andreasas Lubicas) – Vokietijos pilietis, kuris „mums nebuvo žinomas“ kaip turintis ryšių su terorizmu arba ekstremistais, B.Robinas sakė žurnalistams.

REKLAMA

„Jis sąmoningai atsisakė atidaryti pilotų kabinos duris (pirmajam) pilotui ir sąmoningai inicijavo lėktuvo žemėjimą“, – sakė jis ir pridūrė, kad antrojo piloto kvėpavimas paskutinėmis skrydžio minutėmis buvo normalus.

B.Robinas nurodė, kad garso įraše paskutinėmis skrydžio minutėmis girdimas trankymas į duris ir įsijungę pavojaus signalai.

Pasak prokuroro, šios išvados daromos remiantis garso įrašu iš pilotų kabinos, bet antrasis pilotas neištarė nei žodžio po to, kai lėktuvo kapitonas išėjo iš kabinos.

„Kabinoje tvyrojo visiška tyla“, – aiškino B.Robinas.

Prokuroras pridūrė, kad Vokietijos pareigūnai tikriausiai pateiks daugiau informacijos apie tą lakūną ir jo privatų gyvenimą ketvirtadienį arba penktadienį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Katastrofos metų „Germanwings“ lėktuvo kabinoje buvo tik vienas pilotas

Vokietijos žemės prokuroras ketvirtadienį patvirtino, kad tik vienas iš dviejų oro bendrovės „Germanwings“ pilotų buvo kabinoje tuo metu, kai iš Barselonos į Diuseldorfą skridęs orlaivis sudužo Prancūzijos Alpėse.

„Vienas (pilotas) buvo kabinoje, kitas - ne“, - agentūrai Reuters“ telefonu sakė Christophas Kumpa (Kristofas Kumpa) iš prokuratūros Diuseldorfe.

Jis nurodė šią informaciją gavęs iš tyrėjų Prancūzijoje.

„Tikėtina“, kad „Germanwings“ lėktuvas buvo sudaužytas tyčia, sako Berlynas

Vokietijos transporto ministras Alexanderas Dobrindtas (Aleksandras Dobrindtas) pareiškė, jog prancūzų prokuroro pateikta versija, jog 150 žmonių gyvybių nusinešusi „Germanwings“ lėktuvo katastrofa Prancūzijos Alpėse įvyko antrajam lėktuvo pilotui sąmoningai sudaužius lėktuvą, yra „tikėtina“.

REKLAMA

„Prancūzijos prokuratūros vertinimai, kad lėktuvas buvo sąmoningai nukreiptas žemyn, pasak mūsų ekspertų, yra taip pat tikėtina“, – sakė jis ketvirtadienį.

„Remdamiesi mūsų turimomis žinioms, manome, kad kapitonui buvo sąmoningai neleista patekti į kabiną“, – sakė jis.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama. 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų