REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šį penktadienį vyksiančiame Braziliško kovos meno „capoeira“ pristatyme kauniečiai turės išskirtinę progą ne tik daugiau sužinoti apie dar XVI a. išvystytą kovos meną, tačiau ir patys pamėgins atlikti pagrindinius judesius, teigiama pranešime spaudai.

REKLAMA
REKLAMA

Capoeira – Brazilijoje afrikiečių vergų išvystytas kovos menas ir bene vienintelis toks visame pasaulyje nuo atsiradimo beveik visiškai nepasikeitęs nei technika, nei atlikimu. Atliekant capoeirą yra naudojami akrobatiniai elementai, spyriai kojomis esant ore, šuoliai į aukštį. Iš daugelio kitų kovos menų ji išsiskiria ir tuo, jog joje susipina muzika, vaidyba, šokis. Muzika capoeiroje dažnai diktuoja kovos tempą, formą, taisykles. Siekiant nugalėti priešininką naudojama ne tik fizinė jėga, tačiau ir vaidyba, loginis mąstymas.

REKLAMA

Šiuo metu Lietuvoje capoeira užsiima nedaug žmonių, todėl tai būtų galima vadinti egzotišku kovos menu lietuviams, tačiau pasaulyje capoeira užsiima daugelis garsenybių, tokių kaip Wesley Snipes, Rihanna, žymusis „Victoria secret“ modelis Adrianna Lima ir daugelis kitų.

Lietuvoje pirmieji capoeiros užsiėmimai prasidėjo dar 2006-aisiais metais Vilniuje, kuomet keletas capoeiros entuziastų subūrė pirmąją grupę, kuri po metų tapo oficialia FICAG. Kaune capoeiros užsiėmimai atsirado 2009-aisiais. Šiais metais jie jungiasi prie CDO (Cordao De Ouro) mokyklos. Paskutiniu metu šis kovos menas pakankamai greit populiarėja, greičiausiai tam didesnės įtakos turi socialiniai tinklai, populiarėjantys video klipai, kuriuose užsiimama capoeira, taip pat žinomi pasaulyje žmonės, kurie nepraleidžia progos pasidalinti savo patirtimi ir šį kovos meną vadina vienu geriausių ir sparčiausiai plintančių.

REKLAMA
REKLAMA

Ne pirmus metus capoeiros užsiėmimus vedantis treneris ir vienas iš jos pradininkų Lietuvoje Audrius Kiuberis teigė, jog šis kovos menas yra skirtas kievienam, nesvarbu ar jaunam ar senam, capoeiros išmokti gali visi, kadangi tai, lyg savotiškas teatras, kurio metu ir grojama berimbau (muzikiniu lanku), ir dainuojama ir šokama. Dažnai capoeira yra vadinama žaidimu – „užsiėmimų metu sustojame ratu, kuris sudarytas iš grojančių, plojančių ir dainuojančių, tame rate ir vyksta capoeiros žaidimas“, teigė pašnekovas.

Pristatymo organizatorė ir sumanytoja Monika Žilaitytė sakė - „Šis kovos menas iškart patraukė mano akį, žaidime naudojami akrobatiniai elementai atrodo įspūdingai. Be daugybės atliekamų triukų capoeira ugdo ne tik fizinius sugebėjimus, tačiau padeda atsipalaiduoti, įveikti savo kompleksus. Tai naudingas užsiėmimas apie kurį žmonės Lietuvoje mažai žino, tačiau pasaulyje ji smarkiai populiarėja.

Todėl džiugu, kad šiandien dar kartą galime parodyti žmonėms koks įdomus užsiėmimas yra capoeira ir populiarinti jį savo mieste. Tikimės, jog tai taps savotiška tradicija, o gal net peraugs į didesnį projektą ateityje.“ Šiuo metu sostinėje rengiami panašūs pristatymai sulaukia vis daugiau miestelėnų susidomėjimo ir palaikymo. Tokiu būdu populiarinamas kovos menas į savo gretas priima daugiau norinčiųjų sužinoti ir pabandyti capoeira užsiimti žmonių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų