REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tragedijos tyrimas: Vokietijos policija nerado jokių tiesioginių piloto kaltės įkalčių

Andreas Lubitzas buvo depresija sirgęs draugiškas svajoklis?

Vokietijos oro bendrovės „Germanwings“ pilotas Andreas Lubitzas, kuris yra įtariamas tyčia sudaužęs savo lainerį, visą gyvenimą buvo skraidymo entuziastas, įveikęs visus avialinijų psichologinius tyrimus ir neturėjęs jokių žinomų ryšių su terorizmu.

Vokietijos oro bendrovės „Germanwings“ pilotas Andreas Lubitzas, kuris yra įtariamas tyčia sudaužęs savo lainerį, visą gyvenimą buvo skraidymo entuziastas, įveikęs visus avialinijų psichologinius tyrimus ir neturėjęs jokių žinomų ryšių su terorizmu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

28 metų A.Lubitzas dirbo Vokietijos oro vežėjų flagmanės „Lufthansa“ antrinėje pigių skrydžių bendrovėje beveik dvejus metus. Jis nuo vaikystės buvo skraidymo klubo narys.

REKLAMA

Vokietijos tarnybos ir A.Lubitzo darbdaviai bei kaimynai sakė nenutuokiantys, kas galėjo jį antradienį paskatinti nukreipti lėktuvą, kuriame buvo 149 kiti žmonės, rėžtis į Prancūzijos Alpių kalnagūbrį.

„Lufthansa“ vadovas Carstenas Spohras sakė per spaudos konferenciją, kad nebuvo „nė menkiausių užuominų, kas galėjo paskatinti“ jo veiksmus.

„Savo baisiausiuose košmaruose nebūtume galėję įsivaizduoti, kad tokia tragedija galėtų nutikti mūsų bendrovėje“, – pabrėžė jis. Aviacijos klubo „LSC Westerwald“, kurio nariu A.Lubitzas tapo dar būdamas paauglys, vadovas sakė, kad tas vaikinas buvo malonus ir draugiškas.

REKLAMA
REKLAMA

„Jis buvo tiesiog normalus jaunuolis, mėgstantis aktyvų gyvenimo būdą ir tikrai be jokių keistenybių“, – klubo vadovas Klausas Radke sakė AFP, pridūręs, kad A.Lubitzas buvo „labai įgudęs profesionalas“.

Trečiadienį, kai dar nebuvo paaiškėjusios šiurpios Prancūzijos tyrėjų išvados, klubas savo tinklalapyje paskelbė gedulingą pranešimą dėl A.Lubitzo, kuriame sakoma, kad jis žuvo savo mėgstamame darbe.

„Jis sugebėjo įgyvendinti savo svajonę – svajonę, už kurią jis dabar brangiai sumokėjo savo gyvybe“, – rašė „LSC Westerwald“, pridūręs, kad pirmosios skraidymo patirties jis įgijo paauglystėje, valdydamas nedidelį sklandytuvą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A.Lubitzas buvo kilęs iš vakarinio Montabauro miestelio, kur gyveno su tėvais. Jis taip pat turėjo butą Diuseldorfe – „Germanwings“ pagrindiniame centre, į kurį trečiadienį skrido iš Barselonos grįžtantis pasmerktas laineris, Montabauro merė Gabriele Wieland sakė naujienų agentūrai DPA.

Vokietijos policija „Germanwings“ piloto namuose nerado jokių tiesioginių įkalčių, kad jis tyčia sudaužė keleivinį lainerį

Policija, atlikusi kratas namuose, kuriuose gyveno pilotas, kaip įtariama, tyčia nukreipęs oro bendrovės „Germanwings“ lėktuvą sudužti Prancūzijos Alpėse, penktadienį nurodė paėmusi kai kurių daiktų, bet tarp jų nėra jokių neginčijamų įkalčių.

REKLAMA

Pareigūnai, apieškoję velionio lakūno Andreas Lubitzo (Andrėjo Liubico) butą vakariniame Diuseldorfo mieste, sakė paėmę „įvairių daiktų ir dokumentų“, naujienų agentūrai AFP sakė policijos atstovas Marcelis Fiebigas (Marcelis Fybigas).

„Pažiūrėsim, ar tai paaiškins, kas nutiko – viskas yra tiriama“, – sakė jis, pridūręs, kad nebuvo rasta jokio „rūkstančio pistoleto“ ir kad tikėtini A.Lubitzo motyvai lieka neaiškūs.

Diuseldorfo prokuratūra pradėjo tyrimą, lygiagretų vykdomam Prancūzijos pareigūnų, nes daugelis iš 150 tos katastrofos aukų buvo to Vokietijos regiono gyventojai.

REKLAMA

A.Lubitzas, kuriam, pasak vietos pareigūnų, buvo 27 metai, daugiausiai laiko praleisdavo savo tėvų namuose vakariniame Montabauro miestelyje.

Tą namą ramiame gyvenamajame rajone ketvirtadienį taip pat saugojo policija, o aplink būriavosi televizijos žurnalistai.

Kaip pranešė vienas AFP žurnalistas, pirštines dėvintys pareigūnai nešė iš namo lagaminus, krepšius ir dėžes.

Diuseldorfo prokuroras savo pranešime nurodė, kad kratos šiame mieste ir kitose vietose buvo atliktos siekiant „surasti ir apsaugoti asmeninius dokumentus“, kurie galėtų padėti išaiškinti tą incidentą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mangadus ir draugiškas“

A.Lubitzo kaimynai 12,5 tūkst. gyventojų turinčiame Montabaure sakė, kad jis turėjo merginą ir kad jiedu dažnai kartu bėgiodavo. Lakūnas taip pat turėjo jaunesnį brolį, kuris gyvena kitur. Ramioje švarioje gyvenamojo rajono gatvėje A.Lubitzo pažįstami sakė, kad pastarosios naujienos juos pribloškė.

„Negaliu ir nenoriu tuo tikėti. Esu absoliučiai priblokštas“, – AFP sakė 23 metų Johannesas Rossbachas.

„Matydavau jį tik retkarčiais, bet jis visuomet buvo mandagus ir draugiškas, taip pat gana sportiškas. Jis daug bėgiodavo, – pridūrė piloto pažįstamas. – Nežinau, ar jis buvo prislėgtas, ar sirgo, bet niekada nesu girdėjęs, kad kas nors kalbėtų, jog jam arba jo šeimai būtų iškilę kokių nors ypatingų problemų.“

REKLAMA

Vienas apie 50 metų vyras, kuris atskleidė tik savo vardą – Hansas-Dieteris – tramdė ašaras, pasakodamas, kaip atvažiavo iš kaimyninio miestelio, kad pamatytų A.Lubitzo namą.

„Norėjau žinoti, kur gyveno žudikas“, – sakė vyras. „Jis kaip tas vaikinas Norvegijoje, kuris pradėjo šaudyti į žmones“, – pridūrė AFP pašnekovas, turėdamas omenyje ultradešiniųjų pažiūrų ekstremistą Andersą Behringą Breiviką, kuris 2011 metais nužudė 77 žmones.

Psichologinis tinkamumas

A.Lubitzas dirbo „Germanwings“, „Lufthansa“ antrinėje bendrovėje, nuo 2013 metų rugsėjo ir turėjo 630 valandų skraidymo patirtį, sakė „Lufthansa“ atstovė.

REKLAMA

Pasak C.Spohro, jis pradėjo studijas „Lufthansa“ mokymų centre šiauriniame Brėmeno mieste 2008 metais. Į tą mokyklą A.Lubitzas buvo priimtas po nuodugnaus psichologinio patikrinimo.

Mokydamasis A.Lubitzas buvo padaręs „kelių mėnesių“ pertrauką, o 2012 metais baigė kursus ir kurį laiką dirbo stiuardu, ruošdamasis piloto profesijai, pridūrė „Lufthansa“ vadovas. Vokietijos oro vežėjų flagmanė „labai, labai kruopščiai“ atrenka savo pilotus, daug dėmesio skirdama jų „psichologiniam tinkamumui“, pabrėžė C.Spohras, kuris pats anksčiau dirbo pilotu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jis buvo 100 proc. tinkamas skraidyti – jokių abejonių“, – pridūrė C.Spohras.

Vokietijos vidaus reikalų ministras Thomas de Maiziere'as ketvirtadienį sakė, kad nebuvo jokių ženklų, rodančių, kad A.Lubitzas turi kokių nors „ryšių su terorizmu“, atkartodamas Prancūzijos pareigūnų pareiškimus.

Sudužusio „Germanwings“ lainerio antrasis pilotas anksčiau buvo patyręs depresiją

Vokietijos oro bendrovės „Germanwings“ antrasis pilotas, kuris veikiausiai sąmoningai sudaužė Prancūzijos Alpėse lainerį „Airbus“, nužudydamas 149 kitus žmones, prieš šešerius metus buvo patyręs gilią depresiją, penktadienį pranešė dienraštis „Bild“.

REKLAMA

Pilotas Andreas Lubitzas (Andrėjas Liubicas) kreipėsi psichiatrą dėl „gilios depresijos priepuolio“ 2009 metais ir iki šiol gydėsi, nurodė laikraštis, cituodamas Vokietijos oro susisiekimo priežiūros biuro (Luftfahrtbundesamt, LBA) dokumentus.

28 metų lakūnas buvo „reguliariai privačiai gydomas“, rašo „Bild“. Laikraštis nurodo, kad „Germanwings“ pirminė bendrovė „Lufthansa“ buvo pateikusi šią informaciją LBA.

„Lufthansa“ vykdomasis direktorius Carstenas Spohras (Karstenas Šporas) sakė, kad A.Lubitzas „kuriam laikui“ buvo padaręs pertrauką pilotų kursuose, bet nepateikė daugiau detalių. A.Lubitzas vėliau tęsė mokslus ir įgijo lainerio „Airbus A320“ piloto kvalifikaciją 2013 metais.

REKLAMA

„Bild“ nurodė, kad per tą pertrauką A.Lubitzas išgyveno „depresijos ir nerimo priepuolius“.

Piloto asmeninius duomenis penktadienį išnagrinės Vokietijos ekspertai, o vėliau jie bus perduoti tyrėjams Prancūzijoje, rašo „Bild“.

Policija ketvirtadienio vakarą atliko kratas dviejuose namuose vakarų Vokietijoje, kuriuose gyveno A.Lubitzas, pareigūnams ieškant užuominų, kodėl iš pažiūros blaivaus proto lakūnas galėjo nuspręsti įvykdyti savižudybę ir masinę žmogžudystę.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų