REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kovo 30 dieną galima vadinti Lietuviškų interneto adresų diena – 2004 m. kovo 30 d. 10 val. aukščiausio (pirmojo) lygio interneto srityje lt buvo pradėti registruoti antrojo lygio sričių vardai, turintys savitųjų lietuvių kalbos abėcėlės raidžių: ą, č, ę, ė, į, š, ų, ū, ž, teigia Valstybinės lietuvių kalbos komisijos atstovai.

REKLAMA
REKLAMA

Vardai, turintys raidžių, nesančių anglų kalbos abėcėlėje, vadinami internacionalizuotaisiais sričių vardais ir žymimi santrumpa IDN (angl. International Domain Name). Lietuviškus internacionalizuotuosius vardus registruoja KTU Informacinių technologijų departamento Interneto paslaugų centras „DomReg.lt“. Dabar jų yra 1877, arba 1,1 proc. visų srityje lt registruotų vardų.

REKLAMA

Prieš metus buvo skelbiamas Lietuviškų IDN vardų konkursas. Gražiausiu išrinktas Klaužada.lt. Konkursas paskatino registruoti naujus lietuviškus vardus nevengiant savitųjų lietuviškų raidžių. Per metus registruotų vardų skaičius padidėjo nuo 1587 iki 1877, o jų procentas tarp visų registruotųjų – nuo 0,9 iki 1,1.

Šiais metais nuspręsta skelbti 2-ąjį lietuviškų IDN vardų konkursą – gražiausias vardas dabar renkamas iš per metus registruotų lietuviškų vardų su savitosiomis lietuviškomis raidėmis. Vardus balsavimui atrinko komisija iš Lietuvos kompiuterininkų sąjungos, Valstybinės lietuvių kalbos komisijos ir KTU Interneto paslaugų centro „DomReg.lt“ atstovų.

REKLAMA
REKLAMA

Atrenkant vardus buvo tikrinama, ar registruotu vardu jau veikia svetainė, ar vardas sudarytas ir užrašytas taisyklingai, ar svetainės turinio kalba taisyklinga. Atsižvelgta ir į tai, kaip vardas atspindi svetainės turinį.

Konkurso rengėjai kviečia rinkti gražiausią lietuvišką 2015-ųjų interneto svetainės vardą iš šių atrinktų vardų:

aukštėja.lt čiutyta.lt džordana.lt garbanė.lt gūgelis.lt kyšis-nusikaltimas.lt mijudė.lt modrė.lt mūsųdarželis.lt mūsųlaikas.lt nebeprisikiškiakopūsteliaujantiesiems.lt rudė.lt salantiškis.lt užuovėjos.lt vilniausvėrinėlis.lt voveraitė.lt

Balsuojama Kalbos komisijos svetainėje VLKK.lt 2015 m. kovo 27 d. – balandžio 15 d., sakoma pranešime.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų