REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Liepos 10–12 d. Dubingiuose pirmąkart rengiamas šeimų ir jaunimo sporto festivalis „Strops“, kuris pasiūlys pažintį su 40 sporto šakų ir garsiais sportininkais. Viena iš festivalio ambasadorių – bėgikė Vaida Žūsinaitė.

REKLAMA
REKLAMA

„Man labai gražu, kai sportuoja visa šeima: kai matai parke vyrą, stumiantį vežimėlį, o šalia – bėgančią mamą, kai visa šeima važiuoja dviračiais. Manau, kad sportas labai svarbus visavertės asmenybės vystymuisi“, - įsitikinusi 27 metų profesionali sportininkė.

REKLAMA

Šių metų vasarį sukako dešimt metu, kai V.Žūsinaitė nesiskiria su bėgimu. Tačiau jos sportinio kelio pradžia buvo kur kas ramesnė – ketvirtokė Vaida buvo susidomėjusi šachmatais. „Visai neblogai žaidžiau, dalyvavau varžybose, gyniau mokyklos garbę“, - prisimena bėgikė ir šiandien kartais prisėdanti prie šachmatų lentos su broliu Gediminu.

Vyresnysis brolis – tas žmogus, kuris iš dalies „kaltas“ dėl to, kad sesuo pradėjo bėgioti: broliui susidomėjus bėgimu, paskui jį pasekė ir sesuo. Brolis iki profesionalių aukštumų nepakilo, o štai Vaida bėgiodama ėmė siekti vis didesnių tikslų. „Buvau greita, vietoje nenustygstanti mergaitė. Bėgioti man patiko. Tai iškart pastebėjo mokytojas Raimundas Soraka – jis irgi „kaltas“ dėl mano bėgikės karjeros, nes visada mane skatino bėgioti. Būdama 12-13 metų laimėjau miesto kroso varžybas ir panorau lankyti lengvosios atletikos būrelį, tačiau neilgam – pasirinkau mokslą. Nors nelankiau jokių treniruočių, visada laukdavau miesto varžybų, nebijojau ilgesnių distancijų. Rimčiau treniruotis pradėjau būdama 17 metų pas trenerį Antaną Naruševičių. Kovo 10-ąją jis atgulė Amžinojo poilsio... Visada jam būsiu dėkinga už didelį rūpestį manimi, tarsi savo vaiku...“ - prisiminė savo karjeros pradžią V.Žūsinaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Lengvaatletė mano, kad norą sportuoti ji paveldėjo ir iš tėvo: „Mano tėtis atletiškas. Kažkada jis pats bėgiojo, bandė save šuolių į aukštį sektoriuje, nors profesionaliai ir nesportavo“. Pradėjusi sportuoti, Vaida visada jautė šeimos palaikymą – tėvai dažnai palydėdavo dukrą į treniruotes, stebėdavo jas. Šiandien tėvai seka naujienas apie dukros pasirodymus varžybose. „Kai jiems pranešu, kaip man sekėsi, dažniausiai jau būna per vėlu – mama žino, kada kokios varžybos vyksta ir seka jas internete laukdama naujienų“, - šypsosi Vaida.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O pats didžiausias bėgikės gerbėjas – brolis Gediminas: „Iš jo sulaukiu ne tik pagyrų, bet ir kritiškų pastabų – man pradėjus bėgioti, brolis patardavo, kur šlubuoja mano technika ir pan. Tai man labai svarbu ir tai buvo didelė motyvacija tobulėti“, - pasakoja V.Žūsinaitė. Susitikę gimtajame Alytuje brolis ir sesė kartu bėga ir šiandien. „Neseniai bėgome kartu, nors brolis specialiai nesitreniravo, bėgo gana greitai, nesitikėjau tokio tempo“, - bėgimo savo malonumui neužmiršęs G.Žūsinas gali sudaryti konkurenciją profesionaliai bėgikei sesei.

REKLAMA

Praėjusiais metais V.Žūsinaitė kartu su broliu debiutavo ir Vilniaus maratone – Vaida bėgo pirmąjį savo gyvenimo maratoną, o brolis dalyvavo 10 km varžybose. V.Žūsinaitės debiutas buvo puikus – ji ne tik iškovojo pirmąją vietą, bet ir įveikusį distanciją per 2 val. 43 min. 13 sek. pasiekė naują „Danske Bank Vilniaus maratono“ moterų rekordą bei įvykdė pasaulio čempionato normatyvą. Matyt, įkvėptas sesers pavyzdžio, distancijas ilgina ir brolis – Vaida jam padovanojo registraciją į pusės maratono bėgimą.

V.Žūsinaitė bėga įvairias distancijas – nuo 800 m iki maratono, taip pat ir 3000 m su kliūtimis. Pastaroji rungtis buvo jos viena mėgstamiausių, nes čia nėra monotonijos, kliūtys įneša ekstremalumo. Tačiau sėkmingai įveikusi savo pirmąjį maratoną daugkartinė Lietuvos čempionė suprato, kad bėgti labai ilgus nuotolius jai taip pat patinka: „Esu išvertminga, kentėjimas man nesvetimas, tad gal maratonas ir yra manoji rungtis?“ - pati savęs klausia sportininkė, dar galutinai neapsisprendusi, kuriai lengvosios atletikos rungčiai ji skirsianti daugiausia dėmesio. Šiuo metu lengvaatletė ruošiasi antrajam maratonui – balandžio 19 d. ji startuos Hanoveryje. Po jo V.Žūsinaitė kartu su treneriu Romu Sausaičiu ir bandys sudėti visus taškus ant „i“.

REKLAMA

V.Žūsinaitė šiandien ne tik pati bėgioja, bet savo bėgimo patirtimi dalijasi ir su sportuoti norinčiais mėgėjais, veda jiems treniruotes: „Būna, kad kartais ir keturis kartus per dieną bėgu: iš pradžių mano treniruotė, paskui treniruotė žmonėms, vėl pati treniruojuosi, ir vėl vedu treniruotę“, - šypsosi bėgikė.

* * *

Artėjančią vasarą, liepos 10-12 dienomis Dubingiuose vyks net trijų dienų sporto festivalis „Strops“, skirtas šeimoms ir jaunimui. Čia galės dalyvauti visi norintys.

Viso festivalyje bus pasiūlyta apie 40 skirtingų sporto šakų – žmonės galės išbandyti jėgas teniso, krepšinio, tinklinio futbolo, kvadrato, paplūdimio, padelio teniso, badmintono, įvairių distancijų bėgimo, dviračių sporto, boulingo, šachmatų, šaškių, smiginio, vandens sporto šakų varžybose, vyks ėjimo su šiaurietiškomis lazdomis, jogos, aerobikos, gatvės šokių užsiėmimai, karatė ir savigynos mokymai. Vakarais renginio dalyviams bus pasiūlytos įvairios pramogos, šokiai. Be viso to, organizatoriai siekia, kad kiekvieną sporto šaką pristatytų garsūs sportininkai. Teritorijoje bus įrengtas palapinių miestelis, o tie, kurie norės gyventi patogiau, galės apsigyventi keturiuose viešbučiuose. Juos reikėtų rezervuotis iš anksto.Išankstinė registracija vyks ir į sporto renginių varžybas, tačiau net ir paskutinę akimirką užsimanę išbandyti jėgas galės užsirašyti į dalyvių sąrašą, jei dar bus likę vietų. .

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų