REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
REKLAMA
REKLAMA

V.Putinas šią savaitę pasirašė tris įsakus, kuriuos nurodoma suteikti „gvardijos“ statusą 83-iajai ir 11-ajai desanto brigadoms bei 83-iajam ryšių pulkui.

REKLAMA

Anot politologų, tuo netiesiogiai pripažįstama, kad Rusijos pajėgos kovojo Ukrainos rytuose.

Pasak V.Putino atstovo spaudai, Dmitrijaus Peskovo, gvardijos statutas buvo suteiktas „subendrintai ir už didelius nuopelnus“, taip pat už „didvyriškumą ir narsą, parodytą karo veiksmuose“.

Stalino laikais „gvardijos“ vardas buvo suteikiamas sovietų daliniams, pasižymėjusiems išskirtiniu didvyriškumu, kai Raudonoji armija kovojo su nacių Vokietijos pajėgomis, užpuolusiomis Sovietų Sąjungą 1941 metais.

REKLAMA
REKLAMA

Gynybos ministerija pažymi, kad šis garbingas titulas nesuteikiamas kariniams daliniams „taikos metu“.

V.Putino įsakais abi brigados pagerbtos už „masinį didvyriškumą ir narsą, atkaklumą ir drąsą, brigados karių išreikštą kovos veiksmuose, ginant Tėvynę ir valstybės interesus ginkluotų konfliktų sąlygomis, ir atsižvelgiant į jos nuopelnus taikos metu“. Panaši formuluotė yra ir ryšių pulko pagerbimo įsake.

D.Peskovas neigė, kad šie apdovanojimai kaip nors susiję su įvykiais Ukrainoje, ir nurodė ankstesnes misijas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šie daliniai dalyvavo įvairios operacijose sovietų laikais“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP, dar pridūręs, kad šios pajėgos kariavo ir neramiajame Kaukaze.

Rusijos gynybos ministerija atsisakė komentuoti V.Putino įsakus.

Garsus ginkluotės ekspertas Igoris Sutiaginas tvirtina, kad šie trys daliniai kovėsi Ukrainos rytuose, ir sako, jog tokiais apdovanojimais keliama karių dvasinė būsena.

„Abi oro desanto brigados kovėsi Ukrainoje, – sakė jis. – Abi jos patyrė nuostolių, ir gana nemažų“.

„Atvirais šaltiniais“ pagrįstame viename pranešimų I.Sutiaginas tvirtino, kad 11-oji brigada, dislokuota Sibire Ulan Udė mieste, Ukrainoje kovėsi vasarį.

REKLAMA

Usurijske netoli Vladivostoko dislokuota 83-ioji oro desanto brigada Ukrainoje kovėsi „šiek tiek anksčiau vasarį“, parašė jis elektroniniame laiške

I.Sutiaginas yra britų ekspertų grupės – Rusijos studijų Karališkajame jungtinių tarnybų institute RUSI – bendradarbis, buvęs įkalintas Rusijos už informacijos perdavimą vienai britų firmai, bet vėliau, apsikeitus šnipais, perduotas Vakarams.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų