REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Paaugliai ne tik plėšikauja, bet ir žudo

Žilvinas Vizgirda, Akistata

Žilvinas Vizgirda, Akistata

REKLAMA

Šiuo metu šalies kalinimo įstaigose gyvena beveik 9000 nuteistųjų, kurių ketvirtadalį sudaro nuteisti žudikai. Į šį rodiklį patenka ir keliolika Lietuvos nepilnamečių, vienokiomis ar kitokiomis aplinkybėmis tapusių žudikais, ir tai sudaro apie 10 procentų visų už įvairius nusikaltimus kalinčių paauglių. Ir jų nemažėja.

Klaipėdos apskrities vyriausiasis policijos komisariatas pranešė, kad Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos ir Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus pareigūnai baigė ikiteisminį tyrimą daugiaepizodinėje baudžiamojoje byloje dėl Klaipėdos mieste besiformavusios jaunimo nusikalstamos grupuotės.

Tai byla, kurioje persipina vieni sunkiausių nusikaltimų, būdingų ne tik uostamiesčiui, bet ir visai Lietuvai. Jauni, tik pradedantys gangsteriai susibūrė į, teisininkų žodžiais tariant, organizuotą grupuotę arba, kitaip sakant, gaują, kuri plėšikavo ir ruošėsi žudyti. Ir žudyti taip, kaip kažkada Klaipėdoje žudė Gaidjurginiai. Galima teigti, kad Sigito Gaidjurgio pasėta sėkla sudygo.

REKLAMA
REKLAMA

Visa laimė, kad policijos pareigūnai sugebėjo užbėgti įvykiams už akių ir pačiu laiku išsklaidė gaują, o kartu ir išgelbėjo ne tik visai nekaltus žmones, kuriuos ruoštasi nužudyti, bet ir vieną iš grupuotės narių, nepaklususį „vadukams“. Tai irgi būdinga Gaidjurginiams. Šios grupuotės vadas laikėsi taisyklės: žudyk savus, kad kiti bijotų.

REKLAMA

Uostamiesčio teisėsaugininkai ir kriminalinė žvalgyba pasidarbavo kaip reikiant ir atskleidė ne tik grupuotės narių padarytus, bet ir rengiamus nusikaltimus. Šešiems 16-23 metų amžiaus jaunuoliams įtariamai pareikšti dėl neteisėto disponavimo elektronine mokėjimo priemone ir jos panaudojimo, sukčiavimo, turto sugadinimo, neteisėto disponavimo šaunamaisiais ir nešaunamaisiais ginklais, didelės vertės turto vagystės, pasikėsinimų organizuotoje grupėje atimti žmogui laisvę, pagrobti didelės vertės turtą bei nužudyti du žmones, siekiant nuslėpti kitą nusikaltimą. Visa puokštė šiam laikmečiui būdingų nusikaltimų, kurių atlikėjai – paaugliai.

REKLAMA
REKLAMA

Nužudė 16 žmonių

Jei teisme bus įrodyta jų kaltė ir jie bus nuteisti realiomis laisvės atėmimo bausmėmis, tai tie, kurie dar neturi 18 metų, bausmes atliks vienintelėje Lietuvoje nepilnamečių kalinimo įstaigoje – Kauno nepilnamečių tardymo izoliatoriuje-pataisos namuose (NTI-PN). Tik vos daugiau nei 10 procentų čia apgyvendintų nepilnamečių teisti po kartą. Ketvirtadalis visų čia kalinčiųjų yra teisti jau po 2 kartus, daugiau nei 6 procentai paauglių – po 3 kartus, o likusieji – net po 10, 11, 12 kartų! Ir nors apskritai nužudymų Lietuvoje kasmet mažėja, tačiau nepilnamečių žudikų pernai padaugėjo.

Pernai nužudymų būta mažiausiai per visą Nepriklausomybės laikotarpį. 1990-aisiais tokių sunkių nusikaltimų buvo įvykdyta 224 ir didėjo iki 1994-ųjų, kai buvo pasiektas jų pikas – net 523 nužudymai. Vėliau nužudymų vis mažėjo ir štai jau treji metai, šis skaičius nesiekia nė 200. 2012 metais buvo nužudyti 199, 2013 – 186, o pernai – 175 žmonės. Tai, galbūt, dėl to, kad išsklaidytos šalyje veikusios didžiausios nusikalstamos grupuotės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pernai nepilnamečiai buvo įtariami ar kaltinami padarę 196 sunkius ir labai sunkius nusikaltimus. Tai 3,9 proc. mažiau nei 2013 metais, tačiau nužudymus įvykdžiusių nepilnamečių padaugėjo. 2013 metais nepilnamečiai nužudė 13, o pernai – 16 žmonių.

2014 metais užregistruoti 265 asmenys, įtariami padarę nusikalstamas veikas organizuotoje grupėje ir 52 asmenys, įtariami dalyvavę nusikalstamo susivienijimo veikloje. Dabar nusikalstamos grupuotės dažniausiai sukuriamos narkotikų ir kitokių psichotropinių medžiagų gamybai, platinimui ir kontrabandai į kitas šalis, cigarečių kontrabandai ir prekybai žmonėmis, tačiau Klaipėdos pavyzdys rodo, kad plėšti ar žudyti irgi patogiau gaujoje.

REKLAMA

Lengvi pinigai

Dabar dar sugrįžkime prie uostamiesčio teisėsaugininkų išaiškintos grupuotės. Gaujos nariams pareikšti įtarimai dėl 40 nusikalstamų veikų epizodų.

Aiškėja, kad jai vadovavo ir nusikaltimus planavo ant pilnametystės slenksčio stovintys du bendraamžiai. Jiems šiemet sukaks po 18 metų. Grupuotės nariai – „Dituvos“ soduose ir Klaipėdoje gyvenantys paaugliai.

Tyrimo duomenimis, pernai žiemą įtariamieji pasisavino vieno grupuotės nario senelės sąskaitoje buvusius 6000 litų. Anūkas pavogė banko mokėjimo kortelę ir žinodamas kodus per tris kartus nuėmė pinigus. Kad nepatektų į banko vaizdo kamerą, anūkas pinigus nuimti pasamdė pažįstamą iš „Dituvos“ sodų.

REKLAMA

Gegužę jaunieji banditai iš vienos uostamiesčio kredito unijos pagrobė daugiau nei 90 000 litų. Šis nusikaltimas atliktas gan profesionaliai – lyg patyrusios banditų gaujos. Vieni grupuotės nariai stebėjo unijos darbą, kiti – sekė darbuotojus, aplinką.

Kai buvo pasiruošta, jaunieji plėšikai pateko į unijos patalpas ir, pasinaudoję grupuotės nario motinos, tuo metu dirbusios kredito unijoje, signalizacijos kodais, ją atjungė. Už lengvai gautus pinigus įtariamieji pirko automobilius, motociklus, dviratį, mobiliuosius telefonus, kompiuterius, laikrodžius bei kitus daiktus, pramogavo pirtyse, gyveno išsinuomotuose butuose.

Unijos neapiplėšė

2014 metų vasarą Klaipėdos rajono kriminalistai miške, ties vienu kaimu, sulaikė 5 grupuotės narius. Įtariamieji buvo sulaikyti tuo momentu, kai atvyko į mišką pagilinti duobę, kurioje turėjo būti užkastas vienas vadams nepaklusęs, epizodiškai grupuotės nusikaltimuose dalyvavęs vairuotojas. Įtariamųjų išsinuomotame mikroautobuse policijos pareigūnai rado ir paėmė 2 pistoletus, elektroimpulsinį prietaisą, pirštines, kaukę bei kastuvą. Įvykio vietos apžiūros metu miške aptikta iškasta duobė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirmiausia gauja rengėsi apiplėšti Telšiuose esančią kredito uniją. Ta unija buvo kurį laiką stebėta ir apiplėšimui pasiruošta. Pagal nusikaltimo planą turėjo būti užpulta paskutinioji darbo dienos pabaigoje iš unijos išeinanti darbuotoja.

Buvo nutarta ją pasekti, nuošalioje vietoje pagrobti, kankinant išgauti kodus, o po to nužudyti ir užkasti paruoštoje duobėje. Ten būtų buvęs užkastas ir mikroautobuso vairuotojas. Tačiau unijos apiplėšti nepavyko, nes iš darbo išėjusi paskutinė darbuotoja, pasiėmusi vaiką, automobiliu dingo iš plėšikų akiračio ir tai sujaukė grupuotės planus.

Tad tą dieną turėjo būti nužudytas tik vairuotojas, o gaujos vadų galvose jau buvo subrendusi mintis, kaip apiplėšti Klaipėdos mieste esančią kredito uniją. Planas buvo panašus – užpulti paskutinį darbo dienos pabaigoje iš unijos išeinantį darbuotoją. Nukentėjusysis būtų nužudytas ir užkastas miške.

REKLAMA

Švelnūs įstatymai

Byloje pareikštas apie 18 000 eurų civilinis ieškinys. Dalis grynųjų – apie 6000 eurų – surasta ir grąžinta kredito unijai. Prokuroro sprendimais apribotos įtariamųjų nuosavybės teisės į 4 automobilius, 2 motociklus, dviratį, mobiliuosius telefonus, kompiuterius, laikrodžius.

LR BK už pasikėsinimą atimti žmogui laisvę panaudojant smurtą numato areštą arba laisvės atėmimą iki 4 metų.

LR BK už pasikėsinimą pagrobti didelės vertės turtą ir už didelės vertės turto vagystę organizuotoje grupėje numato laisvės atėmimą iki 8 metų.

LR BK už pasikėsinimą įvykdyti nužudymą, siekiant nuslėpti kitą nusikaltimą, numato laisvės atėmimą nuo 8 iki 20 metų arba laisvės atėmimą iki gyvos galvos.

REKLAMA

Laisvės atėmimo bausmė nepilnamečiui negali viršyti 10 metų. Šiuo metu paaugliams už nužudymus skiriamų laisvės atėmimo bausmių vidurkis 6 metai ir 9 mėnesiai.

Ir mūsų aprašomos grupuotės nariai nebuvo areštuoti, o teismo laukė paskyrus švelnesnes kardomąsias priemones. Tačiau vienas dituviškis ir vėl pasižymėjo – su bendrininke pabandė atimti derėtą pirkti automobilį. Jis smaugė jo savininką, tad įtarimų jam turėtų padaugėti.

Galbūt dėl tokių švelnių bausmių nepilnamečiai ir padaro ypač kraupių nusikaltimų. Priminsime keletą paskutinių tokių atvejų.

Jauniausiojo net neteisė

Šiemet Klaipėdos apygardos teismas paskelbė nuosprendį gargždiškio fotografo Stasio Š. žudikams. Vienam šešiolikmečiui paskirta 8 su puse metų laisvės atėmimo bausmė, kitas bendraamžis – kalės metais trumpiau. Nusikaltimą įvykdė trys paaugliai, jauniausiajam dar nebuvo spėję sueiti 14 metų, tad jis baudžiamojon atsakomybėn nebuvo patrauktas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lapių pagrindinės mokyklos moksleiviui Klaipėdos rajono savivaldybės vaiko gerovės komisijos sprendimu paskirta auklėjamojo poveikio priemonė – jis metams išsiųstas į socializacijos centrą. Iš jo paauglys turėtų būti paleistas šių metų gegužę, tačiau numatoma galimybė priemonę pratęsti dar trejiems metams.

Tyrimo eigoje išaiškėjo, kad trys paaugliai girtavo ties sodais, Minijos upės pakrantėje, buvo susiruošę į diskoteką vienoje mokykloje. Jie pamatė keliu einantį 60-metį vyrą su alaus buteliu rankoje ir ėmė prašyti alkoholio bei cigarečių. Jų teigimu, vyras paauglius ėmė moralizuoti, už ką ir buvo suspardytas. Vėliau auką paaugliai nurengė, apžiūrėjo daiktus, apiplėšė.

REKLAMA

Atlikus teismo medicinos ekspertizę nustatyta, kad fotografą chuliganai paliko gulėti dar gyvą, jis mirė nuo patirtų sužalojimų. Abu jaunuoliai pripažinti kaltais už nužudymą dėl chuliganiškų paskatų ir plėšimą.

Atskleisti nusikaltimą padėjo tai, kad paaugliai neiškentė ir apie savo „žygdarbį“ pasigyrė draugams – papasakojo sumušę žmogų. Informacija tuoj pat pasiekė policijos pareigūnus.

Užkasė gyvą

Pernai Vilniaus apygardos teismas nuteisė tris banditėlius dar 2012 metų liepos 1-ąją itin žiauriai nužudžiusiusius savo likimo draugą, Vėliučionių vaikų socializacijos centro (Vilniaus r.) globotinį Mantą V. (15 m.).

Už grotų pilnametystės neseniai sulaukęs Vytautas Meilūnas pasiųstas kalėti 9 su puse metų, taip pat neseniai pilnamečiu tapęs Jevgenijus Voronovičius turėtų kalėti 8 su puse metų, o jauniausiam egzekutoriui Dmitrijui M. (17 m.), po sulaikymo padėjusiam atskleisti nusikaltimo aplinkybes, teismas paskyrė 7 metų nelaisvės bausmę.

REKLAMA

Šiurpi tragedija tą liepos 1-ąją įvyko pirmiausia dėl drausmės stokos minėtame Vėliučionių centre, nes grupelė auklėtinių tuo metu buvo pabėgę iš šios sustiprintojo režimo įstaigos- bendrojo lavinimo mokyklos, o jų niekas neieškojo. Bėgliai laisvai bastėsi po miestelį.

J. Voronovičius buvo susitikęs su vietos gyventoja, 16 metų mergina, ir pavėsinėje gurkšnojo alų. Netrukus prie jų prisijungė dar keli pabėgę paaugliai, kurie parduotuvėje buvo pavogę degtinės. Minėta panelė, vienu metu savo brolio paraginta drožti namo, pasikvietė bendraamžę savo draugę, ir abi laiką leido namie – visai netoli nuo besisvaiginusių Vėliučionių centro paauglių.

REKLAMA
REKLAMA

Šios abi merginos vėliau tapo pagrindinėmis liudytojomis, kai pareigūnai jau ėjo 15-mečio Manto nužudymo pėdsakais. Jos, vakare kilus triukšmui, matė, kaip girtas J. Voronovičius su bičiuliais užpuolė ir mušė praeivį – atėmė iš jo 7 cigaretes ir žiebtuvėlį bei daužė taip, kad vyrui lūžo šonkauliai.

Taip pat paauglės matė, kaip tie patys smurtautojai įtūžį kažkodėl ėmė lieti ant savo likimo draugo Manto, kuris tuo metu irgi buvo pabėgęs: papurškė jam, klūpančiam ant žemės, į akis dujų, sugriebė už rankų ir kojų ir kažkur nutempė. Merginos nemanė, kad šie įvykiai baigsis tragiškai, todėl pagalbos neieškojo. O kitą dieną panelės dėl to jau labai krimtosi...

Kai jos panūdo pasidairyti po matytų vakarykščių muštynių vietą, iš po akmenų pastebėjo kyšančią berniuko koją. Netrukus paaiškėjo, kad tai buvo išvakarėse draugų sumuštas Mantas. Nebegyvas. Vėliučionių centro darbuotojai jį pažino tik pagal plaukų spalvą ir drabužius.

Pareigūnai gana greitai sulaikė 4 įtariamuosius – nužudytojo bendramokslius. Vienam jų tebuvo 12 metų, tad baudžiamosios atsakomybės jis išvengė. Kitiems žudikams tuo metu buvo po 15–17 metų.

Teismas nustatė, kad Mantas buvo nužudytas itin žiauriai, prieš mirtį kentė didelį skausmą. Mat girti paaugliai į sąmonę praradusį bičiulį pasikeisdami svaidė akmenis, paskui dar gyvą užkasė smėlio duobėje, o galiausiai kūną užvertė dideliais akmenimis.

Teismas visus 3 paauglius nuteisė ne tik už nužudymą, bet ir už vagystę bei kelis plėšimus.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų