REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prieš metus Anglijoje nusižudžiusio Donato (vardas pakeistas) sesuo įsitikinusi, kad jos brolį prie savižudybės privedė Darbo biržos (angl. „Job Centre“) darbuotojų elgesys.

Prieš metus Anglijoje nusižudžiusio Donato (vardas pakeistas) sesuo įsitikinusi, kad jos brolį prie savižudybės privedė Darbo biržos (angl. „Job Centre“) darbuotojų elgesys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jie grasina išmesti iš bedarbių sąrašų ir atimti pašalpą vien dėl to, kad kelias minutes pavėluoji pas juos ateiti. Jautresni žmonės neištveria“, – portalui Anglija.lt sakė brolio gedinti moteris, kuri ieško teisininkų, išdrįsiančių iškelti bylą Job Centre'ui.

REKLAMA

Donatas į Angliją atvyko 2010 metais. Čia jau gyveno jo sūnėnas, o po metų atvyko ir sesuo su šeima. Keturiasdešimtmetis vyras vos atvykęs griebėsi pirmo pasitaikiusio darbo – lankstinukų išnešiojimo. Tačiau Donatą Mančesteryje įdarbinusi lietuvių įmonė jį apgavo – nesutvarkė, kaip žadėjo, socialinio draudimo, o ir už darbą mokėjo grašius.

Į Angliją su šeima atvykusi sesuo ištraukė brolį iš apgavikų rankų, padėjo jam gauti Socialinio draudimo kortelę ir užsiregistruoti Darbo biržoje. Donatas pradėjo gauti bedarbio bei būsto pašalpą, lankė anglų kalbos kursus ir tikėjosi, kad juos baigus pavyks įsidarbinti. Lietuvoje statybose įvairius darbus dirbęs, stalius pagal profesiją, jis nesibodėjo jokio darbo, nors svajojo kada nors daryti tai, ką geriausiai mokėjo – dirbti su medžiu.

REKLAMA
REKLAMA

Tą dieną, kai Donatas turėjo laikyti egzaminą, jį ištiko epilepsijos priepuolis. Epilepsija vyras sirgo ir Lietuvoje, tačiau priepuoliai buvo palyginti reti ir nestiprūs. Tačiau tą kartą reikėjo kviesti greitąją ir tiesiai iš auditorijos vyras buvo išvežtas į ligoninę. Ten jam paskyrė gydymą bei išrašė nedarbingumo pažymą, kurią jis pristatė į Darbo biržą.

„Ligoninėje jis gavo gerą gydymą, jam buvo paskirti efektyvūs vaistai ir daktaras sakė, kad ateis diena, kai jis galės gyventi normaliai. Brolis labai džiaugėsi, su gydytojo išrašyta pažyma vėl kreipėsi į Darbo biržą, kad įtrauktų jį į „Work“ programą, norėjo toliau mokytis“, – prisimena Donato sesuo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau viską sujaukė po kelių savaičių iš Darbo biržos atėjęs laiškas.

„Pats Donatas gerai nesuprato, kas ten parašyta, atnešė mums, bet iš to, kiek suprato, nes šiek tiek jau buvo pramokęs lankydamas anglų kalbos kursus, padarė išvadą, kad Darbo birža nori jį išsiųsti atgal į Lietuvą.“

Iš Darbo biržos praeitų metų vasarą atsiųstame laiške sakoma, kad Donatas nuo atvykimo į Angliją niekur nedirbo, neturi čia šeimos ir tai reiškia, kad neatitinka JK rezidento reikalavimų ir gyvena čia tik dėl to, kad gautų pašalpas.

REKLAMA

„Raminom, kad įrodysim, jog esam jo artimiausi žmonės ir niekas jo į Lietuvą neišsiųs, bet jis labai bijojo. Mama mirusi, mes, artimiausi giminės, esantys Anglijoje, atskridus į Lietuvą, nebėra kur eiti, beliktų, tik oro uoste sėdėti. Atrodė, kad nuraminom. Išeidamas pažiūrėjo į mus pro langą, iškišo liežuvį it vaikas ir nusišypsojo“, – Anglija.lt pasakojo moteris.

Tai buvo paskutinis kartas, kai sesuo matė brolį gyvą. Kitą dieną jo telefonas buvo išjungtas, butas, kuriame Donatas gyveno, – tuščias, o kaimynai sakė jo seniai nematę. Apie dingimą buvo pranešta policijai, o dar po dienos ji buvo pakviesta atpažinti už penkių mylių rastą miške pasikorusio vyriškio kūną.

REKLAMA

„Brolio man niekas nesugrąžins, – sako Donato sesuo, – bet ieškau advokato ir noriu kreiptis į teismą, nes galiu įrodyti, kad būtent minėtas laiškas privedė brolį prie savižudybės. Būtent tą laišką gavęs jis man žinutę „Skype“ parašė, kad dabar jam nieko nebelieka, tik pasitraukti iš gyvenimo.“

„Citizen advice“ biuro specialistų paskatinta moteris kreipėsi į Darbo biržą, kad bent atsiprašytų už žmogų prie mirties privedusius veiksmus ir išmokėtų minimalią kompensaciją, kad galėtų brolio pelenus nuvežti į Lietuvą ir palaidoti greta motinos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau iš Darbo biržos atėjo atsakymas, kuriame visa kaltė verčiama pačiam Donatui – esą jis buvo išbrauktas iš darbo ieškotojų sąrašų, nes nustatytu laiku neprisistatydavo į Darbo biržą. Donato sesuo tvirtina, kad tai netiesa: „Jis labai kruopščiai vykdė kiekvieną jų nurodymą. Jeigu sutapdavo, kad tuo pačiu metu reikėdavo eiti ir į biržą, ir į ligoninę, jis visada atnešdavo Darbo biržai pažymą, kada jam paskirtas vizitas pas gydytoją. Nes Darbo biržoje dabar griežta tvarka, nenueik nors kartą be priežasties, iš karto iš sąrašo braukia ir pašalpos nebegauni. Be to, reikia įrodyti, kad iš tikrųjų ieškai darbo. Reikia, kad per savaitę mažiausiai 6 kartus būtum kreipęsis į darbdavius, tai Donatas dvigubai daugiau darbdavių aplankydavo, darbo prašydamas.“

REKLAMA

Donato sesuo ir pati turėjo reikalų su Darbo birža. Portalui Anglija.lt moteris pasakojo, jog irgi buvo išbraukta, nes biržos darbuotoja per klaidą neteisingai užrašė jos pavardę. Vėliau, įsikišus „Citizen Advice“ biurui bei kitoms organizacijoms, Darbo birža pripažino, kad tai jų kaltė, žadėjo atsiprašyti ir grąžinti į sąrašą, bet praėjo beveik dveji metai, o iš Darbo biržos jokios žinios.

Šiuo metu vaikus auginanti moteris įsitikinusi, kad Darbo birža Anglijoje ieško menkiausios priežasties, kad išbrauktų žmogų iš darbo ieškotojų sąrašo.

REKLAMA

„Gal biržos darbuotojai kažkada patys buvo bedarbiai, bet dabar iš jų jokios užuojautos ir supratimo nesulauksi. Nesvarbu, kad mes imigrantai, bet mes irgi žmonės“, – sako Donato sesuo.

Moteris teigia girdėjusi ir daugiau tokių atvejų, kai žmogus po vizito į Darbo biržą pasitraukia iš gyvenimo. Ji pripažįsta, kad teistis su Darbo birža nebūtų paprasta, tačiau viliasi, kad pavyks rasti drąsius ir ambicingus advokatus, kuriems rūpi žmogiškumas ir teisingumas.

„Skambinome į angliškus advokatų biurus, bet jie tarsi nenorėtų prasidėti iškeliant bylą vyriausybinei institucijai... Gal tarp lietuvių advokatų, kurie dirba Anglijoje, atsiras susidomėjusių šia byla ir pasiryžusių jos imtis“, – viliasi Donato sesuo.

Zita Čepaitė, Anglija.lt

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų