REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Farmacijos kompanijos privalės pranešti, kokiems sveikatos priežiūros ir farmacijos specialistams sumokėjo už dalyvavimą profesiniuose moksliniuose renginiuose užsienyje.

Farmacijos kompanijos privalės pranešti, kokiems sveikatos priežiūros ir farmacijos specialistams sumokėjo už dalyvavimą profesiniuose moksliniuose renginiuose užsienyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ši tvarka įsigalios nuo gegužės 1-osios, pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

Pagal praėjusių metų pabaigoje priimtą Farmacijos įstatymo pataisą, vaistinio preparato registruotojas arba jo atstovas Lietuvoje turi kaupti informaciją apie reklaminiams, profesiniams (moksliniams) renginiams ir juose dalyvaujantiems sveikatos priežiūros, farmacijos specialistams skirtas išlaidas bei teikti šiuos duomenis Valstybinei vaistų kontrolės tarnybai.

REKLAMA

40 farmacijos pramonės kompanijų, Europos farmacijos pramonės ir asociacijos federacijos (EFPIA) narių, pernai prisijungė prie Perleistų verčių atskleidimo kodekso ir įsipareigojo didinti verslo skaidrumą.

Šis kodeksas numato, kad farmacijos kompanijos viešai skelbs ne apibendrintą informaciją, kiek pinigų buvo išleista medikams ar farmacininkams informuoti, jos įpareigotos skelbti konkrečius duomenis, kokiems asmenims buvo skirtos lėšos konferencijų registracijos mokesčiams, kelionių ir apgyvendinimo išlaidoms, atlyginimams už paslaugas ir konsultacijas, su kuo buvo sudarytos paramos sutartys ir pan.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmą kartą tokios ataskaitos už 2015 metus kompanijų tinklalapiuose bus paskelbtos 2016 metais.

„Mums svarbu pasinaudoti europine patirtimi, nes farmacinės veiklos skaidrinimas aktualus ne tik Lietuvoje. Informacija apie farmacijos pramonės paramą konkretiems gydytojams ar farmacijos specialistams neabejotinai turi būti kuo plačiau paviešinta. Manyčiau, kad tai apsaugotų pacientus nuo galimų bandymų įpiršti žmogui galbūt jam nelabai reikalingą konkretaus gamintojo produktą“, – sakė sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Remiantis Farmacijos įstatymo nuostatomis, informacija sveikatos apsaugos ministro nustatyta tvarka turės būti teikiama Valstybinei vaistų kontrolės tarnybai. Tvarką, kuria turės vadovautis farmacijos kompanijos arba jų atstovai Lietuvoje kaupdamos, teikdamos informaciją ir asmens duomenis sveikatos apsaugos ministrė turi patvirtinti iki balandžio 30 dienos.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų