REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus universiteto biblioteka balandžio 1-ąją siūlo ne tik pamatyti pirmosios lietuviškos knygos M. Mažvydo „Katekizmo“ originalą, bet ir išvysti visą Lietuvą Vilniaus universiteto bibliotekoje.

REKLAMA
REKLAMA

Šiais metais VU biblioteka švenčia savo 445 metų sukaktį. Garbingo jubiliejaus proga ji rengia projektą „Lietuva Vilniaus universiteto bibliotekoje“, orientuotą į senojo paveldo sklaidą Lietuvos regionuose. Projekto metu bus pristatoma ta bibliotekoje saugomo kultūros paveldo (rankraščiai, knygos, kartografija, grafika, senoji fotografija) dalis, kuri labiausiai atspindi Lietuvos ir konkretaus regiono istoriją.

REKLAMA

Balandžio 1-ąją VU bibliotekoje bus galima pamatyti įdomiausius joje saugomus dokumentus, kuriais žavisi garbingiausi pasaulio svečiai, atvykę aplankyti Vilniaus universiteto. Tai XVI a. Lietuvos žemėlapis, retai eksponuojamas M. Mažvydo autografas, Vilniaus knygrišių XVI a. šedevras, Plungės dvaro svečių knyga su Lietuvos poeto ir vyskupo Antano Baranausko įrašu bei kitos įdomybės, pranešė bibliotekos atstovai.

Būtent VU bibliotekoje yra saugoma pirmoji spausdinta knyga lietuvių kalba – M. Mažvydo „Catechismusa prasty szadei…“ (Karaliaučius, 1547).

REKLAMA
REKLAMA

Pasaulyje yra žinomi tik du šios nepaprastai reikšmingos mūsų raštijai knygos egzemplioriai. Vienas jų saugomas Vilniaus universiteto, o kitas – Torunės (Lenkija) universiteto bibliotekose. Manoma, kad iš viso galėjo būti išspausdinta apie 200 šios knygos egzempliorių. Vilniaus universiteto bibliotekos egzempliorius buvo gautas mainais 1957 m. iš Odesos (Ukraina) M. Gorkio mokslinės bibliotekos.

Mažvydo „Katekizme“ įamžinta senoji lietuvių kalba, kuri dėl savo archajiškumo ir giminingumo su sanskritu itin reikšminga indoeuoropeistikos tyrinėjimams, ypač – lyginamajai kalbotyrai. Pats knygos lietuvių kalba išleidimas padarė didžiulį postūmį tolesniam bendrinės lietuvių kalbos populiarinimui, jos raidai bei išlikimui. Su M. Mažvydo „Katekizmu“ prasidėjo naujas etapas lietuvių kalbos istorijoje – ėmė kurtis ir plėtotis lietuvių literatūrinė kalba, reikšminga lietuvių tautos kultūrinio gyvenimo priemonė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ilgą laiką pirmoji lietuviška knyga nebuvo prieinama visuomenei. Todėl bibliotekos tradicija kasmet vieną dieną rodyti M. Mažvydo „Katekizmo“ originalą tampa puikia proga geriau susipažinti su pirmąja lietuviška knyga. Balandžio 1 d. M. Mažvydo „Katekizmas“ eksponuojamas minint Vilniaus universiteto įkūrimo datą.

Mažvydo „Katekizmo“ originalas bus eksponuojamas balandžio 1 d. nuo 10 iki 18 val. VU bibliotekos P. Smuglevičiaus salėje (Universiteto g. 3)., sakoma pranešime.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų