REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininko Artūro Paulausko teigimu, Lietuvos priešus ypatingai domina energetikos projektai, tačiau jie domisi ir politiniais procesais.

REKLAMA
REKLAMA

,,Kremlius kuria sau palankią socialinę terpę, išnaudodami socialinius tinklus, spaudą, ir žmonės, kuriuos siekiama paveikti, gali būti išnaudojami mūsų priešams palankioms situacijoms“, - sakė jis pabrėždamas, kad negalima pamiršti, jog Kaliningrade, Baltarusijoje vyksta karinės parengties patikrinimai, dislokuojami nauji ginklai, stiprinamos karinės pajėgos.

REKLAMA

 

Valstybės saugumo departamentui (VSD) ir antrasis operatyvinių tarnybų departamentui prie Krašto apsaugos ministerijos (AOTD) pristatant visuomenei grėsmių nacionaliniam saugumui vertinimus dalyvavęs krašto apsaugos ministras Juozas Olekas akcentavo, kad praėjusiais metais ,,dėl agresyvių Rusijos veiksmų prieš Ukrainą keitėsi visa geopolitinė situacija ir labai išaugo Rusijos karinis aktyvumas Baltijos jūros regione“.

Anot jo, konvencinio karo tikimybė mūsų regione pakankamai maža, tačiau pakankamai pavojinga ,,vadinamoji Rusijos gynybinė strategija, numatanti paslptų karinių priemonių naudojimą“. ,,neatmestina, kad Rusija gali ryžtis patestuoti vieną iš Aljanso narių, tikėdamasi, kad NATO gal būt nesuigebėtų laiku ar tinkamai reaguoti“, - sakė krašo apsaugos ministras.

REKLAMA
REKLAMA

J.Olekas taip pat sakė, kad Lietuva jau kelerius metus yra Rusijos taikinys informacinių karų aspektu, tačiau pernai jų intensyvumas padidėjo. ,,Pagrindinis šių informacinių atakų tikslas išlieka tas pats – palaužti Lietuvos piliečių valią priešintis. Serija pranešimų, kad neverta priešintis, šalis gali būti okupuota labai greitai - dienos, valandos, ir panašiai, ir tuo daryti įtaką politiniams sprendimams“, - sakė jis apžvelgdamas pastarojo meto situaciją.

Pabrėžęs, kad buvo aršiai kritikuojama Lietuvos parama Ukrainai, o sąjungininkų pajėgų Lietuvoje padidinimas pateikitas kaip Aljanso agresyvumo įrodymas ir pagrindas didinti Rusijos karinį potencialą regione, J. Olekas pridūrė, kad Rusija dar iki įvykių ukrainoje vykdė didelio masto pratybas, ,,simuliavo karinį konfliktą su Aljansu ir ruošėsi kitus žingsnius galimam konfliktui. Todėl didesnis NATO karinių pajėgų buvimas Lietuvoje nėra pagrindas Rusijai didinti veiksmus, o atvirkščiai – jų aktyvumas ir didesnis Lietuvos pasirengimas kaip tik yra stabdantis agresiją veiksnys“, - sakė J. Olekas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rusija tikrina NATO pajėgumus

AOTD direktorius pulkininkas Alvydas Šiuparis pabrėžė, kad ,,Rusija vysto karinius pajėgumus ir siekia sukurti pajėgas, gebančias kovoti su bet kokiu priešu“. Anot jo, kaimynai siekia didinti ,,atsitiktinių arba tyčinių incicentų, kuriuose dalyvauti Rusijos ginkluotųjų pajėgų kariai ir kovinė technika, tikimybę“.

Jis pabrėžė, kad pernai Rusija toliau vykdė netikėtus patikrinimus, kurie dažnai baigdavosi stambaus masto pratybomis, kurie yra ne kas kita, kaip karinės galios dempnstravimas kaimyninėms valstybėms. Anot A. Šiupario, tokie ,,patikrinimai“ leidžia Rusijai netikėtai perdislokuoti dideles pajėgas ir ,,apriboti kaimyninių valstybių galimybes tiksliai vertinti perdislokavimo mastą ir tikslus“.

REKLAMA

Jis taip pat pažymėjo, kad išaugo Rusijos domėjimasis NATO, taip pat ir Lietuvos gynybiniais pajėgumais, atsirado naujų domėjimosi sričių, susijusių su Lietuvos pagalba Ukrainai. A. Šiuparis taip pat pažymėjo, kad pernai sulaikyti keli Rusijos naudai šnipinėję asmenys.

Kibernetinių atakų daugėja

Krašto apsaugos ministro teigimu, siekiant užkirsti kelią šnipinėjimui, buvo įsteigtas nacionalinis Kibernetinio saugumo centras prie KAM, o viena populiariausių įsilaužimo galimybių yra USB raktai. ,,Kibernetinė erdvė išliks viena iš pagrindinių veiklos erdvių vystant šnipinėjimą“, - pabrėžė jis.

REKLAMA

(Papildyta 14:50)

VSD vadovo Gedimino Grinos teigimu, ,,viskas, kas prijungta prie interneto, gali būti pasižiūrėta“, todėl esą geriausia iš viso nesijungti. Tačiau anot Alvydo Šiupario, jei prieš kenkėjiškas programas laiku imamasi reikiamų priemonių, jų plitimui galima užkirsti kelią.

Pridūręs, kad norint aptikti tokias programas reikia atitinkamo profesinio pasirengimo lygio, jis pabrėžė, kad institucijų vadovai informuojami apie rastas kenkėjiškas programas, o jie teikia paramą grėsmėms neutralizuoti. ,,Tai šnipinėjimo programos, kurios gali išvogti informaciją vartotojui to nepastebint“, - sakė A. Šiuparis,.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

J.Olekas taip pat pridūrė, kad žvalgybos institucijų visuomenei pateiktoje ataskaitoje nurodyti ir pagrindinių kenksmingų rinkmenų pavadinimai.

Diplomatinė tarnyba yra žvalgybinė veikla

VSD vadovas gediminas Grina teigė, kad dėmesys skiriamas dviem pagrindiniams dalykams - šnipinėjimui prieš Lietuvos valstybę ir ardomajai veiklai.

,,Kalbant apie ardomąją veiklą, sakė G. Grina, galima paminėti ir tėvynainių politiką, kaip tai išnaudoja Rusija Lietuvoje. (...) Kitas dalykas – kiek priešiškos užsienio valstybės bando įtakoti mūsų ūkinius ir energetinius projektus. Ves vertiname ne tų projektų ekonominę vertę, mus labiausiai domina, ar tiems projektams nėra trukdoma iš išorės ir kas tai galėtų daryti“, - sakė G.Grina.

REKLAMA

Jis taip pat pabrėžė, kad ,,niekam ne paslaptis, kad diplomatinė tarnyba yra žvalgybinė“, o diplomatai turi neliečiamybę, ,,tačiau jie taip pat turi paisyti akredituojančios valstybės įstatymų“. Tačiau diplomatą geriausiu atveju galima išvykti iš šalies.

Jo teigimu, Rusijkos diplomatų veiklos tendencijos neraminančios, o vien pernai ir užpernai pakankamai didelį skaičių diplomatų teko paprašyti išvykti. ,,Bet tai kryptinga valstybės veikla – jei išvažiuos asmuo A, atvažiuos asmuo B“, - pridūrė G. Grina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų