REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų karininką šnipinėti Rusijai buvo užverbavęs buvęs Sovietų Sąjungos pulkininkas, pirmadienį pranešė Lietuvos karinė žvalgyba.

Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų karininką šnipinėti Rusijai buvo užverbavęs buvęs Sovietų Sąjungos pulkininkas, pirmadienį pranešė Lietuvos karinė žvalgyba.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot Antrojo operatyvinių tarnybų departamento (AOTD) prie Krašto apsaugos ministerijos, asmuo, kuriam, kaip įtariama, Lietuvos karininkas teikė informaciją, daug metų tarnavo Sovietų Sąjungos kariuomenėje, turėjo pulkininko karinį laipsnį, yra tarnavęs Sovietų Sąjungos kariuomenės dalinyje, kuris buvo dislokuotas Lietuvoje.

REKLAMA

„Praėjusių metų gruodžio 29 dieną slaptos operacijos metu, kurioje dalyvavo Generalinės prokuratūros, Lietuvos kriminalinės policijos biuro ir AOTD pareigūnai, sulaikyti du šnipinėjimu prieš Lietuvos interesus įtariami asmenys – Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų karininkas ir Rusijos bei Lietuvos pilietybes turintis asmuo, kuriam, kaip įtariama, Lietuvos kariuomenės karininkas slapta teikė žvalgybinę informaciją. (...) Ši sulaikymo operacija unikali tuo, kad buvo sulaikytas ne tik šnipinėjimu įtariamas agentas (Lietuvos kariuomenės karininkas), bet ir asmuo, kuris, įtariama, užverbavo Lietuvos kariuomenės atstovą“, - rašoma pirmadienį paskelbtoje departamento ataskaitoje.

REKLAMA
REKLAMA

Įtariamasis žvalgybinės operacijos prieš Lietuvą laikotarpiu periodiškai lankydavosi Lietuvoje, čia turėjo kilnojamojo ir nekilnojamojo turto, palaikė senus ir mezgė naujus draugystės ryšius su Lietuvos piliečiais bei turėjo kitų sąsajų su Lietuva.

Dėl šio atvejo šiuo metu atliekamas ikiteisminis tyrimas. Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras Irmantas Mikelionis BNS patvirtino, jog įtariamasis karininkas suimtas. Klausiamas, kiek gali trukti ikiteisminis tyrimas, prokuroras sakė, jog turėtų būti baigtas šiemet.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

AOTD teigimu, Rusijos karinės žvalgybos karininkai Lietuvoje pernai veikė ir prisidengdami diplomatine veikla. Jie, anot ataskaitos, naudodamiesi diplomatiniu statusu įvairiais žvalgybiniais metodais rinko Rusijos kariniam planavimui reikalingą informaciją.

„Informacija buvo renkama lankantis įvairaus pobūdžio renginiuose, konferencijose ir diplomatiniuose priėmimuose. Šių renginių metu buvo siekiama išgauti kuo naudingesnės informacijos iš asmenų, kurie dažniausiai net neįtarė, kad prieš juos buvo vykdomos žvalgybinės apklausos“, - teigiama dokumente.

REKLAMA

Anot jo, keli tokie „diplomatai“ buvo priversti išvykti iš Lietuvos.

AOTD teigimu, itin didelio Rusijos karinės žvalgybos dėmesio sulaukė ir Lietuvos diplomatai. Apie juos esą siekta surinkti kompromituojančios informacijos.

„Pažymėtina, kad verbavimo veiksmai buvo vykdomi ne tik prieš Lietuvos diplomatus, reziduojančius Rusijoje, bet ir prieš ES, NATO ir NVS šalyse reziduojančius Lietuvos diplomatus, atsakingus už karinį bendradarbiavimą“, - rašoma grėsmių nacionaliniam saugumui vertinime.

VSD Lietuvoje neaptiko veikiančių islamo ekstremistų

Valstybės saugumo departamentas (VSD) pranešė nenustatęs Lietuvoje veikiančių islamistinį ekstremizmą propaguojančių grupių ir pavienių asmenų.

REKLAMA

„Nepaisant intensyviai internete skleidžiamos islamistų propagandos, Lietuvoje neužfiksuota didėjančios radikalizacijos požymių. Lietuvoje kai kurių užsienyje veikiančių prieštaringai vertinamų musulmonų organizacijų atstovų skleidžiama savita islamo interpretacija mūsų šalies musulmonų nesudomino“, - rašoma pirmadienį paskelbtame VSD grėsmių nacionaliniam saugumui vertinime.

Dokumente pažymima, kad 2014 metais radikalių politinių ideologijų populiarumas Lietuvoje išliko mažas.

Kita vertus, VSD vertinimu, padidėjusi terorizmo grėsmė Europoje ir didelis ekstremistų aktyvumas darys poveikį ir terorizmo situacijai Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Lietuva, būdama ES ir NATO narė, atitinka islamistų teroristinių išpuolių bendruosius kriterijus, todėl teroro aktų grėsmė Lietuvoje neatmestina. Duomenų apie konfliktų regionuose Sirijoje ir Irake dalyvaujančius Lietuvos piliečius VSD neturi“, - teigiama ataskaitoje.

Rusijos ir Baltarusijos specialiosios tarnybos verbavo Lietuvos pasieniečius

Pernai Rusijos ir Baltarusijos saugumo tarnybų taikinys buvo Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) bei Vidaus reikalų ministerijos (VRM) teritorinių padalinių pareigūnai, teigia Valstybės saugumo departamentas (VSD).

REKLAMA

„2014 metais žymiai suintensyvėjo Baltarusijos valstybės saugumo komiteto (KGB) ir Baltarusijos valstybinio pasienio komiteto (VPK) bandymai verbuoti į Baltarusiją vykstančius Lietuvos teisėsaugos institucijų pareigūnus“, - rašoma pirmadienį paskelbtame grėsmių nacionaliniam saugumui vertinime.

„Ypatingai „patogus“ Baltarusijos saugumo tarnybų taikinys yra VSAT bei VRM teritorinių padalinių pareigūnai, kurie reguliariai vyksta į Baltarusiją įsigyti pigesnių prekių ar kitais ne tarnybos tikslais“, - teigiama dokumente.

Anot jo, Baltarusijos specialiąsias tarnybas labiausiai domina informacija apie Lietuvos VSAT ir policijos teritorinius padalinius: personalą, pareigūnų skaičių, patalpas, transporto priemones, ginkluotę, valstybinės sienos apsaugos technines priemones ir pan

REKLAMA

VSD teigimu, Lietuvos sieną kertančius Lietuvos piliečius praėjusiais metais aktyviai apklausinėjo, verbavo ir Rusijos federalinė saugumo tarnyba (FSB). Ji taip pat „vykdė agresyvią žvalgybinę veiklą prieš VSAT, rinko ekonominę, karinę ir politinę informaciją Lietuvos pasienio rajonuose, verbavo Rusijoje dirbančius Lietuvos verslininkus, lietuviško kapitalo įmonių darbuotojus bei teisėsaugos pareigūnus“.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų