REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tiesiogiai išrinktų merų galios didėja, bet jų užteks ne visiems

R. Malinauskas: sprendžiant eilinius klausimus nereikės mėnesį laukti tarybos sprendimo

Balandį darbą pradės tiesiogiai išrinkti merai. Nors  jų įgaliojimai savivaldybių tarybų veikloje bus didesni, o juos atleisti bus sunkiau, galių sparčiai priimti sprendimus užteks ne visiems.

Balandį darbą pradės tiesiogiai išrinkti merai. Nors  jų įgaliojimai savivaldybių tarybų veikloje bus didesni, o juos atleisti bus sunkiau, galių sparčiai priimti sprendimus užteks ne visiems.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Galių turės daugiau

„Naujosios savivaldybių tarybos veiks jau įsigaliojus Vietos savivaldos įstatymo pataisoms, kuriose šiek tiek išplėsti merų-savivaldybės tarybos pirmininkų įgaliojimai“, – sako Lietuvos savivaldybių asociacijos (LSA) patarėja Vida Ablingienė.

REKLAMA

Jos teigimu, tiesiogiai išrinktiems merams suteikti įgaliojimai ypač išryškės formuojant savivaldybės tarybos komitetus, komisijas. „Jų pirmininkus siūlys meras. Meras nustato savo pavaduotojų veiklos sritis. Taip pat būtent meras gali pasiūlyti, kad vienas iš jo pavaduotojų pareigas atliktų visuomeniniais pagrindais“, – komentavo ji.

„Nauja, – sakė V. Ablingienė, – ir tai, kad meras skiria ir atleidžia savivaldybės viešųjų įstaigų ir biudžetinių įstaigų vadovus, išskyrus mokymo, švietimo įstaigas“, - tęsė LSA atstovė.

REKLAMA
REKLAMA

Didesnės galios – greitesni sprendimai

Lietuvos savivaldybių asociacijos (LSA) prezidento Ričardo Malinausko teigimu, tose savivaldybėse, kur yra stipri merą palaikanti dauguma, tiesiogiai išrinktiems merams galių pakaks. Tačiau jis abejoja, ar jų pakaks ten, kur dauguma nedaug didesnė už opoziciją.

„Druskininkuose pakanka, kadangi mes turime stiprią daugumą ir galime tvarkytis pakankamai sparčiai ir tvarkingai. Tačiau manau, kad tose Lietuvos savivaldybėse, kur merus rems labai trapi dauguma, asmeninė merų atsakomybė galėtų būti ir didesnė“, – sakė R. Malinauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ilgamečio Druskininkų mero, laimėjusio ir pirmą kartą vykusiuose tiesioginiuose merų rinkimuose, teigimu, didesni įgaliojimai pravers dėl to, kad nebus vilkinami „eiliniai klausimai“.

„Didesnės galios reikalingos tam, kad būtų galima greitai priimti sprendimus, kad nebūtų vilkinami eiliniai klausimai, dėl kurių iki šiol reikėjo mėnesį laukti tarybos sprendimo, pavyzdžiui, dėl mažaverčio turto perdavimo kokiai nors įstaigai, mokyklai. Tokius klausimus tikrai gali spręsti meras, kuris po to pateiktų ataskaitą“, – sakė jis.

REKLAMA

Pasak R. Malinausko, „tos galios, kuriomis padidinta mero kompetencija, bus panaudotos tam, kad būtų mažiau biurokratinio vilkinimo sprendžiant įvairius klausimus“. „Bus operatyvesnis darbas ir konkreti asmeninė atsakomybė už priimamus sprendimus“, – pabrėžė jis.

Ar didesnių įgaliojimų merams pakaks, paaiškės įsibėgėjus tiesiogiai išrinktų merų ir naujai išrinktų savivaldybių tarybų narių kadencijai.

Atleisti – tik per teismą

Anksčiau, kai merą rinkdavo savivaldybės taryba, ji galėjo jį ir atstatydinti. Tačiau dabar viskas vyks kitaip. Be to, tokia pati tvarka bus taikoma ne tik merui, bet ir kiekvienam savivaldybės tarybos nariui, pastebi LSA atstovė V. Ablingienė.

REKLAMA

„Jei trečdalis savivaldybės tarybos narių manys, kad meras ar kuris kitas tarybos narys sulaužė priesaiką arba nevykdo įstatymuose nustatytų įgaliojimų, taryboje bus sudaroma darbo grupė, kuri nagrinės tarybos narių teikimą, o po to pateiks savo išvadas savivaldybės tarybai. Išnagrinėjusi darbo grupės išvadas ir pasiūlymą, savivaldybės taryba turės nuspręsti, ar ji kreipsis į Vyriausiąjį administracinį teismą su prašymu pateikti išvadą, ar tikrai meras pažeidė Konstituciją, sulaužė priesaiką arba nevykdė įstatymų ar padarė dar ką nors, kas nesuderinama su jo pareigomis“, – aiškina ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei Vyriausiasis administracinis teismas pateiks savo išvadą, kuriose pripažįstama, kad yra pagrindas manyti, jog minėtų pažeidimų esama, lemiamą žodį vėl turės tarti savivaldybės taryba.

„Taryba gali arba pritarti teismo išvadai ir atimti iš mero arba tarybos nario mandatą, arba nuspręsti, kad išvadai nepritaria, ir palikti mero ar tarybos nario mandatą galioti“, - aiškino V. Ablingienė.

Tačiau skirtingai negu buvo anksčiau, atstatydintas iš mero posto tarybos narys netenka ne tik šių pareigų, bet ir tarybos nario mandato.

„Juk tiesioginiuose merų rinkimuose renkamas meras yra vienas iš tarybos narių. Jei meras atstatydinamas, bus organizuojami nauji mero rinkimai, o išrinktasis naujas meras taip pat taps ir tarybos nariu“, – pabrėžė LSA atstovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų