REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Jau kelerius metus informacinių technologijų (IT) specialistai yra itin paklausūs darbo rinkoje. Lietuvoje parengtus specialistus samdo ne tik vietinės, bet ir užsienio bendrovės, Lietuvoje atidarančios savo filialus. Vilniuje jau įsikūrė ir IT specialistus pritraukė tokios bendrovės kaip „Barclays“, „Western Union“, „Danske bank“.

 Jau kelerius metus informacinių technologijų (IT) specialistai yra itin paklausūs darbo rinkoje. Lietuvoje parengtus specialistus samdo ne tik vietinės, bet ir užsienio bendrovės, Lietuvoje atidarančios savo filialus. Vilniuje jau įsikūrė ir IT specialistus pritraukė tokios bendrovės kaip „Barclays“, „Western Union“, „Danske bank“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Specialistų pasiūlai mažėjant, bendrovių dėmesys krypsta ir į kitus miestus. JAV informacinių technologijų ir debesų kompiuterijos kompanija „Virtustram“ atidarė programinės įrangos vystymo centrą Kaune, Kauno technologijos universiteto (KTU) „Santakos“ slėnyje. Šiuo metu JAV kompanijos padalinyje Kaune dirba 40 darbuotojų: programuotojų, testuotojų, sistemų administratorių, tačiau įmonė planuoja darbuotojų skaičių padidinti iki 70-ies. Bendrovės atstovai neslepia, kad planuoja dalį specialistų „užsiauginti“ bendradarbiaudami su KTU – šiuo metu „Virtustream“ praktiką atlieka 6 universiteto studentai.

REKLAMA

„Ieškome ne tokių studentų, kurie jau daug ką moka, bet tokių, kurie turi noro mokytis, yra entuziastingi ir iniciatyvūs. Vertindami praktikantus mes tikrai nelyginame, kiek kuris žinių atsinešė – mums svarbiau jų darbas ir pastangos“, – pabrėžia Vanas Williamsas, „Virtustream“ techninis direktorius (CIO).

Šiuo metu Vašingtone, San Franciske, Atlantoje, Londone, Ženevoje, Dubajuje, Punoje (Indija) ir Kaune filialus turinčios bendrovės vadovų komandos narys pabrėžia, kad karjerą padaryti jų įmonėje gali kiekvienas – reikia tik nebijoti pokyčių savo veikloje.

REKLAMA
REKLAMA

„Karjera labai panaši į plaukimą burlaiviu. Žinai, kad nori patekti iš taško A į tašką B, tačiau ši kelionė niekada nebus tiesi linija. Teks įgyti ir patirties kitose IT srityse, lyderystės įgūdžių, suvokti verslo pagrindus“, – dėlioja V. Williamsas.

Laukia pokyčiai

„Virtustream“ plėtoja debesų kompiuterijos sprendimus, kurie, anot pašnekovo, neišvengiamai pakeis IT darbo rinką. Dalis IT karjerų ateityje išnyks, o dalis turės visiškai pakeisti savo darbo pobūdį.

„Vien per paskutinius 5 metus įsigalėjo atvirasis kodas (angl. open source), debesų kompiuterija mobiliuosiuose telefonuose, virtualizacija. Dabar matome atsirandančias naujas technologijas, kurios atneš dar daugiau pokyčių. Atsiranda nauji verslo modeliai, pavyzdžiui, kaip paslauga teikiama infrastruktūra (IaaS) – taigi, tokia specialybė, kaip su fizine įranga dirbantys tinklo administratoriai tiesiog išnyks, jie nebedirbs su fiziniais objektais, jie dirbs su jų analogijomis debesyse“, – pateikia pavyzdį V. Williamsas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kadangi verslo dėmesys nuo infrastruktūros persikėlė prie aplikacijų kūrimo ir persikėlimo į debesiją, būtent šioje srityje dirbantiems specialistams pašnekovas prognozuoją „ilgą ir įdomią“ karjerą.

„Aplikacijos naudojamos finansams tvarkyti, bendrauti su klientais, kurti prekybos platformą. Dėl to verslas yra vis labiau pasirengęs persikelti į debesį, nes infrastruktūra nebe tokia svarbi kaip tai, ką su ja galima nuveikti. Labai apsimokės turėti žodį „debesis“ savo CV, tai bus labai paklausi profesija. Lietuvoje tokių specialistų praktiškai nėra. Jei kas ateitų ir pasakytų, kad turi darbo debesų kompiuterijoje patirties, pasamdyčiau tą žmogų be atrankos“, – tikina „Virtustream“ CIO.

REKLAMA

Domisi KTU studentais

Planuojama, kad „Virtustream“ glaudžiai bendradarbiaus su KTU: investuos beveik 100 tūkst. eur į bendrą tyrimų bazę, drauge kurs naują debesų kompiuterijos studijų programą, „Virtustream“ darbuotojai dėstys studentams, o pastarieji galės atlikti praktiką, su galimybe vėliau įsidarbinti. Tarp galimų darbuotojų pritraukimo priemonių pašnekovas paminėjo ir „hackathono“ organizavimą, kurio laimėtojai būtų pakviesti atlikti praktiką bendrovėje.

„Virtustream“ vadovai strategiškai žiūri į bendradarbiavimą su mūsų universitetu: teikia paramą universitetui mokslo, studijų, absolventų karjeros vystymo srityje. Prisideda organizuojant renginius, inicijuoja mokymus ir konferencijas, atvirų durų dienas. Tikrai jaučiame išskirtinį įmonės pasiryžimą aktyviai veikti universitete, skatinti studentų susidomėjimą bei žinias debesijos ir duomenų saugos sprendimais bei kitomis naujausiomis informacinėmis technologijomis“, – sako dr. Jolanta Kavalė, KTU Karjeros centro vadovė.

REKLAMA

Bendrovės dažnai kreipiasi į KTU karjeros centrą, norėdamos rasti kandidatų į siūlomas darbo ar praktikos vietas, jų skaičius vis labiau auga. Kaip ir kitose Europos šalyse, paklausūs inžinierinių studijų krypčių absolventai, gamybos pramonės specialistai ir IT absolventai.

„Beveik visos šiuolaikinės organizacijos valdo didelius duomenų srautus, yra įsidiegusios vidaus tinklus, naudoja įvairias kompiuterines programas, stengiasi automatizuoti darbus ir procesus, todėl reikalingi technologijas išmanantys, inžinerinį mąstymą turintys specialistai. Kartais yra ne veltui juokaujama, kad net teologijos studentai šiais laikais turi išmanyti technologijas. Kita vertus, visuomet bus paklausūs geri, strategiškai mąstantys vadybininkai, ekonomistai, komunikacijos specialistai. Jų užduotys tampa vis labiau kompleksinės dėl didelių duomenų srautų, informacijos gylio, spartaus pokyčių tempo, todėl įmonėse tokie darbuotojai būtini“, – pastebi J. Kavalė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų