REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pastaruoju metu plačiai paplitusios išmaniosios apyrankės, renkančios informaciją apie vartotojo fizinį aktyvumą, pasirodo, gali perduoti duomenis ne tik tiesiogiai jų savininkams. Tokį sportinių apyrankių ypatumą pranešė aptikę bendrovės „Kaspersky Lab“ ekspertai, nagrinėdami jų sąveikos su išmaniaisiais telefonais būdus.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip paaiškėjo, prijungiamo įrenginio atpažinimo metodas, įgyvendintas keliose populiariose sportinėse apyrankėse, pašaliniams žmonėms suteikia galimybę nepastebimai prisijungti prie išmaniojo telefono, atlikti keletą komandų ir netgi ištraukti įrenginyje saugomus duomenis. Visa tai įmanoma tuo atveju, jei išmanusis telefonas valdomas 4.3 ir aukštesnės operacinės sistemos „Android“ versijos. Taip pat yra įdiegta neautorizuota sinchronizavimo su sportine apyranke programėlė.

REKLAMA

Kaip žinome, kad sukurtų ryšį tarp apyrankės ir išmaniojo telefono, vartotojas turi patvirtinti šį veiksmą paspausdamas tam tikrą apyrankės mygtuką. Kadangi dauguma šių įrenginių yra be ekranų, sukčiai gali lengvai apeiti šį privalomą reikalavimą: juk kai apyrankė vibruoja, prašydama patvirtinti sujungimą su išmaniuoju telefonu, vartotojas negali žinoti, ar klausiama apie jo telefoną ar kokį kitą.

„Kaspersky Lab“ tyrinėtos sportinės apyrankės perduodavo informaciją tik apie vartotojo žingsnių skaičių. Tačiau kitos kartos apyrankės rinks gerokai daugiau duomenų apie žmogaus fizinę būklę, vadinasi, konfidencialios informacijos nutekėjimo rizika gali gerokai padidėti.

REKLAMA
REKLAMA

„Žinoma, panaši rizika neatrodo tokia svarbi, palyginti su realiai kritiškai svarbios informacijos, pavyzdžiui, banko kortelių slaptažodžių ar duomenų, nutekėjimu. Tačiau mūsų atliktas eksperimentas rodo, kad populiarūs elektroniniai įrenginiai turi neuždengtų pažeidžiamumų, kuriais gali pasinaudoti sukčiai. Šios dienos sportinių apyrankių karta kol kas gali nedaug: kol kas tik skaičiuoti žingsnius ir sekti miego fazes. Tačiau ateityje šie įrenginiai taps išmanesni. Būtent todėl jau šiandien verta pasirūpinti jų saugumo užtikrinimo klausimais, konkrečiai sukurti apsaugotą sportinių apyrankių ir išmaniųjų telefonų sinchronizavimo būdą“, – pažymi Romanas Unučekas, „Kaspersky Lab“ antivirusų ekspertas.

Sportinių apyrankių vartotojams, kurie nori įsitikinti savo įrenginių saugumu, „Kaspersky Lab“ rekomenduoja kreiptis į kuriančią bendrovę ir išsiaiškinti, ar galimi panašūs jų apyrankių atakos scenarijai.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų