REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Specialaus Ukrainos milicijos padalinio „Berkut“ pareigūnai, anot tyrimo, yra atsakingi dėl daugelio praėjusių metų vasario 20-ąją įvykdytų žmogžudysčių Kijeve.

Specialaus Ukrainos milicijos padalinio „Berkut“ pareigūnai, anot tyrimo, yra atsakingi dėl daugelio praėjusių metų vasario 20-ąją įvykdytų žmogžudysčių Kijeve.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tokius duomenis pateikė savo ataskaitoje Europos Tarybos generalinio sekretoriaus paskirtos Tarptautinės tiriamosios grupės nariai. Ataskaita buvo paviešinta Kijeve kovo 31-ąją, praneša „censor.net.ua“.

REKLAMA

„Pagal turimus duomenis, atsakomybę dėl daugelio žmogžudysčių, įvykdytų 2014-ųjų vasario 20-ąją, gali būti priskirtos „Berkut“ pareigūnams… Šimtų valandų vaizdo įrašų ir medžiagos iš interneto leido nustatyti 21-24 „Berkut“ pareigūnus, kurie šaudė į protesto akcijos dalyvius, kilusius Instituckaja gatve,“ – tvirtinama dokumente. Remiantis ataskaitoje pateiktais duomenimis, „niekas iš pareigūnų negalėjo naudoti šaunamųjų ginklų be jų vadovo, pono Dmitrijaus Sadovniko leidimo“.

REKLAMA
REKLAMA

Dokumente taip pat nurodyta, kad dauguma protesto akcijos dalyvių, žuvusių vasario 20-ąją, buvo sužeisti Kalašnikovo automatų 7,62*39 kalibro kulkomis, kuriuos savo ginkluotėje turėjo „Berkut“ pareigūnai.

„Nustatyta, kad Dmitrijaus Sadovniko pareigūnų grupė gavo apie 20 „AKS-47“ automatų, šie automatai nebuvo sugrąžinti į saugojimo vietas, jie paprasčiausiai dingo,“ – teigiama dokumente. „Tyrimo metu analizuodami kulkų skrydžio trajektoriją buvo nustatyta, kad daugiau nei 30 žmonių buvo nušauti iš už betono užkardos netoli „Kreščatniko“ metro stoties Instituckaja gatvėje, o tai tik patvirtina tuos vaizdo įrašus internete, kuriuose matyti, kaip uniformuoti „Berkut“ pareigūnai su geltonais raiščiais ant rankų šaudo iš tos vietos,“ – teigiama oficialioje ataskaitoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Trečiųjų jėgų“ dalyvavimas – neįrodytas

Ukrainos tyrėjai taip pat pranešė, kad nesugebėjo surinkti pakankamai įrodymų, kad 2014-ųjų vasario 20-ąją Instituckaja gatvėje šaudė snaiperiai, ar tragiškuose įvykiuose dalyvavusių kitų – „trečiųjų jėgų“ požymių.

Tyrėjai pažymėjo, kad žino apie Ukrainos valdžios pareiškimus dėl „trečiųjų jėgų“, manoma rusų, veiklos Maidane.

„Mes ištyrėmė taip vadinamąjį „trečiųjų jėgų“ klausimą mūsų ataskaitoje. Išvada, kurią pateikėme – klausimas lieka atviras, nepaisant to, kad yra keli tam tikrų trečiųjų jėgų veiklos požymiai,“ – teigia EŽTT atstovas Nikolas Bratca.

Jis pažymėjo, kad tyrimo grupė neatmeta „trečiųjų jėgų“ dalyvavimo galimybių, tačiau oficialūs Ukrainos pareigūnai nepateikė grupės atstovams pakankamai įrodymų – priešingai, juos tikino, kad tokių įrodymų išvis nėra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų