REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Vaikų linijos“ inicijuota šeštoji „Veiksmo savaitė BE PATYČIŲ“, vykusi kovo 23-29 dienomis, sutelkė vaikų ir suaugusiųjų, žiniasklaidos ir plačiosios visuomenės dėmesį į patyčių problemą. Prie iniciatyvos tūkstančiais renginių ir veiklų prisidėjo per 1100 šalies ugdymo įstaigų, spręsti patyčių problemą kvietė „Veiksmo savaitės BE PATYČIŲ“ partneriai ir kitos organizacijos, gyvenimo be patyčių idėją aktyviai palaikė žinomi žmonės.

REKLAMA
REKLAMA

„Labai svarbu garsiai kalbėti apie patyčių problemą. Ši problema egzistuoja daugelyje šalių, taip pat ir Švedijoje, tačiau nesulaukia pakankamo dėmesio. Svarbu, kad apie patyčių problemos sprendimo priemones būtų kalbama ir jomis dalijamasi ne tik šią savaitę, – baigiamajame „Veiksmo savaitės BE PATYČIŲ“ renginyje teigė J.E. Švedijos ambasadorė Cecilia Ruthström-Ruin. – Džiaugiuosi, kad tiek garsių Lietuvos žmonių prisijungė prie šios iniciatyvos. Tikiuosi, kad jų papasakota asmeninė patirtis prisidės prie situacijos gerėjimo darželiuose ir mokyklose. Labai sveikinu bendras valstybinių institucijų, nevyriausybinių organizacijų, ypatingai „Vaikų linijos“, verslo įmonių ir žiniasklaidos pastangas, sprendžiant šias problemas. Noriu palinkėti nesustoti ir kryptingai dirbti toliau.“

REKLAMA

„Veiksmo savaitės BE PATYČIŲ“ renginyje, kuris surengtas kino teatre „Multikino“, bendradarbiaujant su festivaliu „Kino pavasaris“, „Vaikų linijos“ iniciatyvą palaikė ir Norvegijos Karalystės ambasadorius J.E. Dag Malmer Halvorsen.

Patyčios tiek realybėje, tiek virtualioje erdvėje yra auganti problema tiek Lietuvoje, tiek Norvegijoje. Paskutiniais duomenimis, Norvegijoje vis labiau plinta elektroninės patyčios, kurios yra sunkiau kontroliuojamos ir pastebimos, o aukoms yra sudėtingiau apsiginti, – teigė Norvegijos Karalystės ambasadorius. – Patyčias vaikai dažniausiai slepia. Remiantis didžiausios Norvegijos kampanijos prieš patyčias „Bruk Hue“ savanoriais, būtent jie dažnai būna pirmi suaugusieji, kuriems vaikai išdrįsta pasipasakoti apie patyčias. Vaikai vengia apie tai kalbėtis su tėvais dėl įvairių priežasčių, tačiau suaugusių įsitraukimas yra be galo svarbus.“

REKLAMA
REKLAMA

„Vaikų linijos“ konsultantai, jausdami jų teikiamos emocinės pagalbos poreikį vaikams, per „Veiksmo savaitę BE PATYČIŲ“ dirbo visą parą. Sutelkus savanorių pajėgas, per „Veiksmo savaitę BE PATYČIŲ“ „Vaikų linija“ atsiliepė į 2247 (per papildomai budėtą laiką – 574) vaikų bei paauglių skambučius ir atsakė į 47 elektroninius laiškus.

Lietuvos mokyklos, darželiai ir kitos ugdymo įstaigos, dalyvaudamos „Veiksmo savaitėje BE PATYČIŲ“, surengė įvairių renginių ir užsiėmimų, kuriais kvietė vaikus ir suaugusiuosius kartu kalbėtis apie patyčias ir jas stabdyti. Savo šių metų veiklas „Veiksmo savaitės BE PATYČIŲ“ dalyviai pristato „Vaikų linijos“ dvyliktus metus vykdomos kampanijos „BE PATYČIŲ“ naujoje svetainėje – „Veiksmo savaitės BE PATYČIŲ“ naujienos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atkreipti dėmesį į patyčių reiškinį ir jo prevenciją kvietė ir „Veiksmo savaitės BE PATYČIŲ“ partneriai. Visoje Lietuvoje buvo skaitomos paskaitos tėvams, pedagogams ir vaikams. Švietimo ir mokslo ministerijoje surengta apskritojo stalo diskusija, kurioje dalyvavę mokslininkai, psichologai, tėvų, mokyklų, žiniasklaidos atstovai kalbėjosi apie patyčių situaciją Lietuvoje ir jos sprendimo būdus.

„Vaikų linija“ kartu su bendrove „Teo“ surengė trumpų filmų konkursą mokiniams elektroninių patyčių tema ir apdovanojo penkias geriausių filmų kūrėjų komandas. Lietuvos vaikų ir jaunimo centras įvairaus amžiaus vaikams ir paaugliams pasiūlė renginių ir užsiėmimų, skatinančių draugystę ir stabdančių patyčių plitimą. Aktyviai „Veiksmo savaitėje BE PATYČIŲ“ dalyvavo ir visos Lietuvos policijos atstovai, pristatę vaikams praktinių užsiėmimų ir kitų prevencinių renginių.

REKLAMA

Sutikę pasidalinti savo patyčių patirtimi ir mintimis apie patyčias, šiemet „Veiksmo savaitę BE PATYČIŲ“ aktyviai palaikė žinomi žmonės: Beata Nicholson, Merūnas Vitulskis, Marijonas Mikutavičius, Beata Tiškevič-Hasanova, Jurga Šeduikytė, Vidas Bareikis, Erica Jennings, Jurgis Didžiulis, Dominykas Vaitiekūnas, Aistė Lasytė, Vaidas Kublinskas, Leonidas Donskis.

„Vaikų linijos“ iniciatyvą palaikė ir naujai išrinktas Vilniaus meras Remigijus Šimašius, pažadėjęs imtis veiksmų, kad patyčių mokyklose būtų mažiau.

REKLAMA

„Atsiprašau visų savo mokyklos bendramokslių, kuriuos ne visada ryžtingai užstodavau, kai į juos lėkė patyčių strėlės. Atsiprašau visų, kurie susilaukė komentarų dėl išvaizdos mano akivaizdoje, o aš nutylėjau. Atsiprašau visų, kuriuos galėjo įžeisti kuri nors mano replika jų atžvilgiu, – savo socialinio tinklo paskyroje atsiprašė ir įsipareigojo naujai išrinktas R.Šimašius. – Pasižadu, kad kaip tėvas ir kaip Vilniaus meras padarysiu daugiau, nei man būtų patogu ir komfortiška, kad patyčios pasitrauktų iš mokyklų. Pasižadu nepraleisti negirdomis nepraustaburniškų replikų apie žmonių išorės bruožus. Pasižadu kritikuoti kitų žmonių blogus veiksmus (ir tai darysiu aktyviai), tačiau nekreipti savo nepasitenkinimo į pačius žmones. Savigarba ir pagarba yra vaistas nuo patyčių, alternatyva patyčioms.“

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų