REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

 Perėjimas prie neatlygintinos kraujo donorystės vyksta sparčiau nei tikėtasi. Pasak Nacionalinio kraujo centro (NKC) vadovės Joanos Bikulčienės, metų pradžioje neatlygintinų donacijų dalis siekė apie 60 proc. Per praėjusius metus neatlygintinų kraujo donacijų dalis šoktelėjo nuo 36 proc. 2013 m. iki 47 proc. 2014 m.

 Perėjimas prie neatlygintinos kraujo donorystės vyksta sparčiau nei tikėtasi. Pasak Nacionalinio kraujo centro (NKC) vadovės Joanos Bikulčienės, metų pradžioje neatlygintinų donacijų dalis siekė apie 60 proc. Per praėjusius metus neatlygintinų kraujo donacijų dalis šoktelėjo nuo 36 proc. 2013 m. iki 47 proc. 2014 m.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Estijoje prieš kelerius metus atsisakyta mokėjimų kraujo donorams, kai neatlygintinų donacijų dalis pasiekė 50 proc. ribą. Pirmasis pusmetis buvo sunkus, tačiau dabar Estijoje donorai patys iš anksto registruojasi internetu pagal kraujo grupių poreikį, tuomet ir kraujo centrams lengviau valdyti kraujo atsargas, ir donorams planuoti savo laiką. Lietuvoje šimtaprocentinė neatlygintina kraujo donorystė turi būti pasiekta ne vėliau kaip 2020 m.

REKLAMA

Mūsų šalyje išlikę keletas mitų apie kraujo donorystę nuo sovietų laikų. Baiminamasi, kad galima užsikrėsti kraujo davimo metu arba žmogus duos kraujo tuomet, jei prireiks jo artimam žmogui. Iš tiesų šiais laikais perpilamas tik ištirtas donoro kraujas, o tyrimai trunka 24 valandas. Juolab, ką daryti, jei kad kartais gali prireiktų didelio kraujo kiekio, pavyzdžiui, 20 maišelių, kaip surasti tiek tos pačios kraujo grupės sveikų žmonių, kad išgelbėtume savo artimą!

REKLAMA
REKLAMA

NKC darbuotojai kasdien sulaukia įvairiausių klausimų, net ir tokių, ar nenukris žmogaus svoris po kraujo davimo, arba, ar su krauju nepersiduos bloga karma. Visgi visi kalbinti donorai tvirtina, kad po donacijos jaučia moralinį pasitenkinimą, o sveikatai neigiamo poveikio tikrai nėra. Tai įrodo ir faktas, kad praktiškai visi NKC darbuotojai patys reguliariai duoda kraujo, kai kurie per gyvenimą paaukoję kelias dešimtis kartų.

Dažnai nutinka taip, kad į NKC ateina trys žmonės, vienas iš jų ketina duoti kraujo, o kiti du „palaikyti“. Galiausiai kraujo duoda visi trys, nes atlydėjusieji supranta, kad tai visai nebaisu, nekenksminga, atmosfera išties draugiška. „Darome viską, kad atėjęs kraujo dovanoti žmogus jaustųsi laimingas. Mums tų žmonių reikia. Neturime teisės būti nei susiraukę, nei negražūs. Turime aiškinti žmonėms, kokią nepaprastą dovaną jie dovanoja“,- patirtimi dalijasi NKC vadovė. Per dieną kraujo centro darbuotojai vyksta į 2-4 vietas Lietuvoje rinkti kraujo: į įmones, bendruomenes ar renginius, kur bendraujama su žmonėmis, pasakojama apie kraujo donorystę. 2014 metais aplankant Lietuvos miestus ir miestelius nuvažiuota daugiau nei 100 000 km.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

J.Bikulčienė tvirtina, kad NKC su donorų krauju elgiasi etiškai: „Kiekvienas kraujo maišelis yra ne tik dovana, bet ir pinigai, nes jo ištyrimas labai brangus. Jei pastebėtume, kad kokios nors grupės kraujo turime pakankamai, donorams sakome, kad šios kraujo grupės šiuo metu nereikia. Dažnai žmonės prieš duodami kraujo paskambina ir praneša, tad jei tam tikro grupės kraujo šiuo metu pakanka, paprašome ateiti vėliau. Kraują laikyti galima tik 42 paras“.

Kartais duoti kraujo gali būti net labai naudinga, nes donorui nemokamai atliekami kraujo tyrimai, kurie parodo įvairius negalavimus ar net rimtas ligas, pavyzdžiui, ar žmogus nėra užsikrėtęs ŽIV ar hepatitu B ar C. Nuo 2006 m. Lietuvoje privalomas ir kraujo nukleino rūgščių tyrimas, kuris padeda sužinoti apie ligą kol dar nėra jos imptomų, t.y. vadinamuoju lango periodu. Nuo 2006 m., kai pradėtas šis tyrimas, nė vienas ligoninės pacientas kraujo perpylimo nebuvo užkrėstas jokia infekcija. Lietuvoje donoro kraujas tiriamas taip pat kaip ir Vokietijoje, Austrijoje, JAV. Viskas, ką geriausio pasaulyje yra pasiekusi laboratorinė diagnostika, yra atliekama ir pas mus.

Užsakymo nr. 50298

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų