REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) prieš kelias savaites patvirtino taisykles, kuriomis vadovaudamasi tikrins energetikos sektoriuje veikiančių įmonių atliekamus kuro pirkimus.

REKLAMA
REKLAMA

Iki šiol VPT neturėjo teisės taikyti jokių atsakomybės priemonių pažeidimą įvykdžiusiai įmonei. Tik šių metų pradžioje įsigaliojo Energetikos išteklių rinkos įstatymo nuostatos, suteikiančios teisę VPT atlikti energetikos įmonių vykdymų kuro pirkimų kontrolę.

REKLAMA

Tikrins savo iniciatyva

Taisyklėmis nustatyta aiški procedūra, kuria vadovaujantis VPT pareigūnai atliks energetikos įmonių vykdytų kuro pirkimų patikrinimus. Tokie patikrinimai bus atliekami VPT iniciatyva, gavus pirkimo dalyvių ar kitų suinteresuotų asmenų skundą ar teisėsaugos institucijų prašymą.

Atliekamais patikrinimais bus siekiama užtikrinti energijos išteklių pirkimų viešumo, skaidrumo, tiekėjų lygiateisiškumo, pagrįstos konkurencijos principų įgyvendinimą.

REKLAMA
REKLAMA

Konkretaus pirkimo vertinimas turėtų trukti iki 60 darbo dienų. Nustačius rimtų pažeidimų, turėjusių įtakos pirkimo rezultatams, VPT gali rekomenduoti nutraukti pirkimo sutartį ir, esant poreikiui, organizuoti naują pirkimą.

Tais atvejais, kai tikrinimas dar nepasibaigęs pirkimas, VPT gali įpareigoti perkančiąją organizaciją pakeisti teisės aktų ar principų neatitinkančias pirkimo dokumentų nuostatas, panaikinti pirkimo metu priimtus sprendimus ar pirkimą nutraukti apie tai informuojant VPT.

Vertinimo išvadoje taip pat gali būti pateiktos rekomendacijos dėl pirkimų praktikos tobulinimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tyrė tik teisėsaugos institucijos

Kadangi energetikos įmonių pirkimams Viešųjų pirkimų įstatymo nuostatos yra netaikomos, šių pirkimų kontrolę iki šiol vykdė tik teisėsaugos institucijos ir tik pagal baudžiamąją teisę.

Pakeitimų poreikį iš esmės lėmė situacija šilumos tiekimo rinkoje, kurioje vykdomi didelės apimties biokuro pirkimai. Šilumos energijos kainos yra reguliuojamos valstybės, o tai šiuo atveju reiškia, jog įsigyto kuro kaina visais atvejais yra įtraukiama į paslaugos kainą vartotojams.

Tad tikimasi, kad įsigaliojusiais Energetinių išteklių rinkos įstatymo pakeitimais pavyks sudaryti sąlygas skaidriai ir konkurencingai aplinkai vykdyti energijos išteklių prekybą bei užtikrinti efektyvią kuro ir energijos, naudojamų šilumos ir elektros gamybai, pirkimų priežiūrą ir atsakomybės taikymą už tokių pirkimų tvarkos nesilaikymą.

Komentarą parengė Feliksas Miliutis, GLIMSTEDT vyresnysis teisininkas, advokatas

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų