REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Penkios maratonininkės – trys kelialapiai į pasaulio čempionatą. Su tokia problema pirmą kartą šalies istorijoje susidūrė Lietuvos lengvosios atletikos federacija (LLAF). Moterų maratono rungties pasaulio čempionato normatyvą jau įvykdė Rasa Drazdauskaitė, Remalda Kergytė, Živilė Balčiūnaitė bei Vaida Žūsinaitė, neabejojama, jog prie jų prisijungs ir puikią sportinę formą demonstruojanti Diana Lobačevskė.

REKLAMA
REKLAMA

Kurios trys laimingosios rugpjūčio pabaigoje gins Lietuvos garbę Pekine?

Generalinė repeticija – Lenkijoje

Praėjusį sekmadienį Varšuvoje dvi Lietuvos lengvaatletės dalyvavo pusės maratono varžybose. D.Lobačevskė finišavo per 1 val. 12 min. 45 sek., pagerino asmeninį rekordą ir užėmė ketvirtą vietą, o V.Žūsinaitė, distanciją įveikusi per 1 val. 18 min. 12 sek., buvo devinta.

REKLAMA

Šios varžybos abiem sportininkėms buvo tarsi kontrolinė treniruotė prieš balandį lauksiančius maratonus: V.Žūsinaitė balandžio 19 dieną bėgs Hanoveryje (ten planuoja dalyvauti ir R.Kergytė), o D.Lobačevskė savaite vėliau išbandys jėgas kitame Vokietijos mieste – Hamburge.

„Generalinė repeticija prieš Hamburgo maratoną pavyko, bet, jei reikėtų vertinti savo pasirodymą dešimtbalėje sistemoje, rašyčiau septynis balus. Ir tai per daug duodu, – nusijuokė D.Lobačevskė. – Nenoriu skųstis, kada asmeninį rekordą pagerinau daugiau nei minute, bet žinojau, jog esu pasiruošusi geriau ir tikslų neįvykdžiau. Norėjosi išlaikyti greitą tempą visą distanciją, bet nepasitikėjau savimi. Dar nesu pasiruošusi psichologiškai greitesniam bėgimui.“

REKLAMA
REKLAMA

Beveik visą praėjusį sezoną lengvaatletė praleido dėl motinystės atostogų, tad maratonas Hamburge jai bus pirmasis po 2013-ųjų pasaulio čempionato Maskvoje, kuriame ji užėmė aukštą 12 vietą. Normatyvus į šių metų planetos čempionatą galima vykdyti tik nuo 2014-ųjų pradžios, tad D.Lobačevskė yra vienintelė Lietuvos elito maratonininkė, neiškovojusi net teorinės galimybės bėgti Pekine.

„Man net baisu pagalvosi apie maratoną. Labai noriu susikoncentruoti Hamburgo maratonui, jog nebūtų jokio emocinio disbalanso. Visi darbai turi būti atlikti gražiai ir tolygiai, nes nuo jų išauga pasitikėjimas savimi bei sportinė forma. Dabar tikrai nesu geriausios sportinės formos, bet tikiuosi, jog Hamburge ją pasieksiu“, – vylėsi D.Lobačevskė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Beje, būtent Hamburge D.Lobačevskė iškovojo kol kas didžiausią savo karjeros pergalę, prestižiniame šio miesto maratone triumfavusi 2013 metais.

R. Drazdauskaitė – viena koja pasaulio čempionate

Pasaulio čempionato moterų maratono rungties normatyvas – 2 val. 44 min. Greičiausiai praėjusį sezoną tarp lietuvių bėgo R.Drazdauskaitė, kuri Europos čempionate finišavo per 2 val. 30 min. 32 sek. bei užėmė septintą vietą. Antroji geriausiųjų sąraše figūravo asmeninį rekordą pagerinusi R.Kergytė (2 val. 35 min. 13 sek.), trečioji – Ž.Balčiūnaitė (2 val. 35 min. 36 sek.), o ketvirtoji – „Danske Bank Vilniaus maratone“ triumfavusi V.Žūsinaitė (2 val. 43 min. 14 sek.).

REKLAMA

„Be papildomos atrankos į pasaulio čempionatą vyks pernai geriausią laiką parodžiusi R.Drazdauskaitė, o kitos bus atrinktos atsižvelgiant į šio sezono sportinę formą. Kova dėl dviejų kelialapių vyks tarp keturių sportininkių, kurios dar tik ruošiasi pavasario maratonams“, – teigė vyriausiasis rinktinės treneris Kęstutis Jezepčikas.

Dėl vietos į pasaulio čempionatą vyksiančioje komandoje užtikrinta R.Drazdauskaitė pirmą sezono maratoną bėgs būtent planetos pirmenybėse, o sezoną pradės gana vėlai – Trakų pusmaratonio bėgime, gegužės 10 dieną.

REKLAMA

„Visada sunku žiemą pasiruošti, nes esu pratusi rengtis aukštikalnėse. Žiemą Europoje visur sniegas, o vykti kažkur labai toli nesinori, tad šį pavasarį maratono nebėgsiu. Be to, turiu ruoštis dviem maratonams, kadangi po pasaulio čempionato dalyvausiu ir pasaulio kariškių čempionate“, – pasakojo R.Drazdauskaitė.

Tiesa, ne vieną traumą per karjerą patyrusi sportininkė suskubo patikslinti, jog į pasaulio čempionatą vyks tik tuo atveju, jei bus sveika ir geros sportinės formos.

„Žiema praėjo neblogai, buvau treniruočių stovykloje Portugalijoje, kur nemažai padirbėjau, dar vyksiu į vieną stovyklą Slovakijoje. Iš Portugalijos grįžusi į Lietuvą apsirgau, bet dabar jaučiuosi gerai, manau, jog spėsiu pasiruošti iki varžybų Trakuose“, – sakė maratonininkė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirmas blynas – prisvilęs

Viena iš penkių kandidačių vykti į pasaulio lengvosios atletikos čempionatą šiemet jėgas maratono distancijoje jau išbandė: prieš dvi savaites Seulo maratone startavo Ž.Balčiūnaitė, kuri, deja, finišo nepasiekė. Sportininkė, gerokai atsilikusi nuo lyderių, iš trasos pasitraukė įveikusi kiek daugiau nei 30 kilometrų. Pasak Ž.Balčiūnaitės trenerio R.Sausaičio, to priežastis – patirta trauma.

„Maratonas yra tokia distancija, jog nuspėti nieko neįmanoma. Gali bėgti gerai pasiruošęs, tačiau nebus jokio rezultato ir atvirkščiai. Živilė pavasarį dar bėgs maratoną, tačiau tai priklauso ne nuo manęs. Kada išsigydys traumą, tada ir bėgs. Yra problemų, kurių nenoriu viešinti“, – nekalbus buvo R.Sausaitis.

Pasaulio lengvosios atletikos čempionatas Kinijos sostinėje Pekine vyks rugpjūčio 22-30 dienomis.

Robertas Trakys

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų