REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vidaus reikalų ministerija (VRM) siūlo kaupti duomenis apie asmenis, įsigijusius išankstinio apmokėjimo SIM korteles.

Vidaus reikalų ministerija (VRM) siūlo kaupti duomenis apie asmenis, įsigijusius išankstinio apmokėjimo SIM korteles.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Čia yra susiję su kortelėmis, kurias galima šiandien įsigyti neidentifikuojant savęs, pavyzdžiui, spaudos kioskuose, parduotuvėse ir panašiai“, - BNS ketvirtadienį sakė vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis.

REKLAMA

Jo teigimu, įsigaliojus siūlomoms Elektroninių ryšių įstatymo pataisoms, įsigijant tokio tipo korteles reikėtų registruotis išankstinio apmokėjimo kortelių pardavimo vietoje, pateikus asmens dokumentą.

Pataisos pateiktos derinti suinteresuotoms institucijoms ir visuomenei iki balandžio 15 dienos. Ar teikti šias pataisas Seimui, vėliau spręs Vyriausybė.

S.Skvernelis sako, kad priimtos pataisos taps gera prevencija nusikalstamoms veikoms, kurioms daryti reikia mobiliojo telefono.

REKLAMA
REKLAMA

„Asmuo, kuris nusiperka tokią kortelę, daro nusikalstamas veikas, žinodamas, kad jis išliks neišaiškintas, kadangi jo duomenys niekur nėra fiksuoti“, - teigė ministras.

Pasak jo, pataisos teigiamai atsilieps telefoninio sukčiavimo, melagingų pranešimų ir su terorizmu susijusių nusikaltimų prevencijai.

Taip pat VRM siūlo apibrėžti blokuotinų arba ribotinų veiksmų sąrašą, kuriuo vadovaujantis suteikiama teisė nurodyti ryšių paslaugų teikėjams nutraukti elektroninio ryšio paslaugų teikimą ir (arba) blokuoti skambučius į tam tikrus telefono ryšio numerius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, siūloma teismams nustatyti teisę nurodyti paslaugų teikėjams nutraukti jų teikimą arba blokuoti skambučius į tam tikrus telefono ryšio numerius, kai nustatoma, kad ryšio priemonė buvo panaudota ne tik sukčiauti, bet visoms nusikalstamoms veikoms daryti.

VRM siekia nustatyti galimybę kriminalinės žvalgybos pagrindinėms institucijoms ir ikiteisminio tyrimo įstaigoms iš ryšio paslaugų teikėjo realiu laiku be abonento ir (arba) faktinio viešųjų elektroninių ryšių paslaugų naudotojo sutikimo neatlygintinai gauti vietos nustatymo duomenis, kai tai susiję su dingusių be žinios asmenų buvimo vietos nustatymu.

REKLAMA

Kaip teigia ministerija, privalomas išankstinio mokėjimo korteles įsigijusių asmenų duomenų kaupimas privalomas Vokietijoje, Ispanijoje, Italijoje, Graikijoje, Slovakijoje, Bulgarijoje ir Norvegijoje.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų