REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rinkimams besiruošiantis Naglis Puteikis: išvarykime azijinę kultūrą iš Lietuvos

Valstiečių ir žaliųjų sąjunga: N. Puteikis neteisus – progresiniai mokesčiai numatyti (papildyta)

Kitų metų rudenį vyksiantiems Seimo rinkimams besiruošiantis Naglis Puteikis teigia manantis, kad turtinė nelygybė Lietuvoje didės, dirbantieji skurs, ir toliau ieško bendraminčių, kurie padėtų su tuo kovoti.

Kitų metų rudenį vyksiantiems Seimo rinkimams besiruošiantis Naglis Puteikis teigia manantis, kad turtinė nelygybė Lietuvoje didės, dirbantieji skurs, ir toliau ieško bendraminčių, kurie padėtų su tuo kovoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į jo kvietimą atsiliepė buvusi Lietuvos socialdemokratų sąjunga, tik praėjusių metų rudenį apsisprendusi šlietis prie gerokai gausesnės Lietuvos Valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS), bet, atrodo, taip ir nerandanti bendros kalbos su Ramūno Karbauskio vadovaujama partija.

REKLAMA

N. Puteikis: jų „vedybos" su Valstiečiais buvo klaida

„Susitikimas vyko mano iniciatyva. Man trūksta vienmandatininkų, kurie dalyvautų Seimo rinkimuose 2016 metais. Aš manau, kad tuo metu bus labai aktuali dirbančių žmonių skurdo problema, nes pagal vaikų, bedarbių ir dirbančių žmonių gyvenimo lygį mes lenkiame tik skurdžiausiai gyvenančias ir užimančias paskutines vietas Rumuniją ir Bulgariją. Kadangi nepriklausomai nuo to, ar dešinieji, ar kairieji valdo Lietuvą, skurdas didėja, o vienintelė partija, kuri savo programoje buvo įrašiusi siekį mažinti turtinę nelygybę, Socialdemokratų sąjunga, aš tikėjausi iš jų, ir mano lūkesčiai, atrodo pildosi, prisišaukti juos kandidatais vienmandatėse apygardose“, – pasibaigus pokalbiui su buvusios (ar likviduojamos?, red. past.) partijos branduoliu redakcijai sakė N. Puteikis.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Seimo nario, visų, kurie rinkimuose dalyvaus kartu su juo, „vėliava“ bus „išvesti Lietuvą iš paskutinių vietų pagal didėjančią turintinę nelygybę“.

Jis neslepia manantis, kad Arvydo Akstinavičiaus vadovaujamos buvusios Socialdemokratų sąjungos sprendimas įsilieti į LVŽS nebus sėkmingas. „Manau, kad tai klaida. Tai vedybos, kurios baigsis skyrybomis. Jie neįsilies į LVŽS, nes jos programoje nėra punktų apie socialinį solidarumą, progresinius mokesčius Seimo nariams ir teisėjams. Jie yra priešingose pozicijose“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Aš manau, kad to junginio, kurį kuriant aš prisidedu, „vėliavos“, šūkiai ir lozungai labiausiai atitinka Socialdemokratų sąjungos, Centro partijos, Krikščioniškosios demokratijos partijos narių, buvusių ir esamų politikų pažiūras – tai socialinis solidarumas, vargstančių, kenčiančių užjautimas ne žodžiais, o darbais. Valstybė turi pasirūpinti tais, kurie patys negali savimi pasirūpinti“, – tęsė politikas.

Pasak jo, vienintelis būdas tai padaryti – progresniai mokesčiai, kuriuos moka „daug uždirbantys valstybės tarnautojai, teisėjai, Konstitucinio Teismo teisėjai, valstybės įmonių direktoriai“. „Jeigu mes įvestume papildomą didesnį tarifą tiems, kurie uždirba daugiau negu 3 tūkstančius litų senais pinigais, mes galėtume perskirstyti per biudžetą gerokai daugiau ir užtektų pinigų ir medikams, ir policininkams, ir medicinos seselėms, švietimui ir socialinėms pašalpoms. Tai ir siūlo mano minėtos trys partijos. O liberalai, TS-LKD ir Socialdemokratų partija siūlo Kirgistano, Tadžikistano modelį, kur kuo daugiau uždirbi, tuo mažesnius mokesčius moki“, – aiškina jis.

REKLAMA

N. Puteikio teigimu, nors tiek kairiųjų, tiek dešiniųjų ekonomistai aiškina, kad jei valstybė per biudžetą perskirsto mažiau negu 40 proc. BVP, ji neturi pakankamai lėšų, kad pasirūpintų mokytojais, policininkais, medikais. „Lietuva perskirsto tik 28 proc. BVP, net bulgarai su rumumnais perskirsto daugiau, bet nei kairiosios nei dešiniosios partijos neturi politinės valios pakelti jį iki Europos Sąjungos (ES) standartų.

„Mes sieksime, kad per biudžetą būtų perskirstoma bent 32 proc. BVP., nors ES vidurkis yra apie 35 proc. To sieksime padidindami mokesčius Seimo nariams, teisėjams, valstybės įstaigų vadovams, kitiems nomenklatūrininkams – siūlysime, kad tiems, kurie į rankas gauna daugiau kaip 3 tūkst. litų senais pinigais, mokesčių tarifas šią sumą viršijančiai atlyginimo daliai būtų padidintas iki 30 proc.“, – sakė jis. Politikas pridūrė, kad visai nesvarbu, kuriai partijai priklauso ar nepriklauso tie, kurie eis kartu su juo: „Mūsų šūkis galėtų būti „Išvarykime azijinę kultūrą iš Lietuvos“. Svarbiausia vertybės, tos programinės nuostatos, kurias mes atnešime kiekvienam rinkėjui į namus“.

REKLAMA

A. Akstinavičius „vedybomis“ su Valstiečių ir žaliųjų sąjunga nusivylė?

Praėjusių metų rudenį prie LVŽS nusprendusios šlietis tuometės Lietuvos socialdemokratų sąjungos (LSS) lyderis, Socialdemokratinės minties instituto valdybos pirmininkas Arvydas Akstinavičius patvirtino, kad susitikimo su N. Putekiu metu buvo kalbama apie tai, kad reikia toliau ieškoti būdų, kaip realizuoti socialdemokratinę politiką.

„Per neseniai vykusius savivaldybių rinkimus daugiausiai apie socialdemokratams svarbius dalykus kalbėjo N. Puteikis. Todėl mes ir nutarėme su juo susitikti. Jis mums patvirtino, kad socialinio teisingumo, socialinės atskirties klausimai yra vieni aktualiausių Lietuvoje ir klausė, ar mes neprieštaraujame, kad jis remiasi mūsų idėjomis ir programa“, – sakė A. Akstinavičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau jis pabrėžė, kad kol kas tai tik „sąlyčio taškai“, ir per anksti prognozuoti, kas bus toliau. „Kalbėjome apie tai, kad jeigu sutarsime bendradarbiauti, atskaitos taškas bus 2016 metų rinkimai į Seimą“, – tepasakė A. Akstinavičius.

Į klausimą, ar tai vis dėlto reiškia, kad LSS nepatenkinta prisijungusi prie LVŽS, jis atsakė, kad „galimybės įsteigti šioje partijoje socialdemokratų frakciją kol kas yra ribotos, nes taip ir neaišku, ar LVŽS vadovai jaučia poreikį turėti tokią frakciją“.

„Tačiau tai nereiškia, kad mes ketiname nutraukti su jais derybas ir veikiame užnugaryje. Diskutuojame toliau. Šiomis dienomis buvome susitikę su europarlamentaru Broniumi Rope, kurį rėmėme per rinkimus į Europos Parlamentą. Jis žadėjo inicijuoti LVŽS diskusiją, ar šiai partijai reikalinga socialdemokratų frakcija“, – atskleidė A. Akstinavičius.

REKLAMA

Susitikime su N. Puteikiu pasak A. Akstinavičiaus dalyvavo buvusios Socialdemokratų sąjungos branduolys ir Socialdemokratinės minties instituto ekspertai.  

(papildyta LVŽS komentaru)

Valstiečių ir žaliųjų sąjunga: N. Puteikis neteisus – progresiniai mokesčiai yra

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovų teigimu, N. Puteikis, teigdamas, kad šios partijos programa nėra socialiai orientuota, neteisus.

„N. Puteikio tezės yra populistinės ir neatitinka tikrovės. Mūsų programa yra labai socialiai orientuota ir joje yra numatyti progresiniai mokesčiai. 11-as galiojančios LVŽS programos punktas kaip tik numato progresinių mokesčių sistemos įvedimą“, – redakciją informavo LVŽS sekretoriatas. .

LVŽS atstovai pridūrė kol kas neketinantys komentuoti buvusios Socialdemokratų sąjungos atstovų susitikimo su N. Puteikiu. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų