REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusija uždraudė saviškiams valgyti lietuvišką mėsą ir jos gaminius, bet jos užsigeidė amerikiečiai? Lietuva – antra valstybė po Airijos, kuriai bus leidžiama eksportuoti jautieną į Ameriką iš visos Europos Sąjungos. Ir nors Lietuvos eksporto rodikliai visiškai nedžiugina, kol kas verslininkai ir ekspertai apie galimybę Amerika pakeisti Rusiją kalba gana atsargiai.

Rusija uždraudė saviškiams valgyti lietuvišką mėsą ir jos gaminius, bet jos užsigeidė amerikiečiai? Lietuva – antra valstybė po Airijos, kuriai bus leidžiama eksportuoti jautieną į Ameriką iš visos Europos Sąjungos. Ir nors Lietuvos eksporto rodikliai visiškai nedžiugina, kol kas verslininkai ir ekspertai apie galimybę Amerika pakeisti Rusiją kalba gana atsargiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pieniškos dešrelės labai patiko Rusijos vartotojams, tačiau Rusijos valdžia jas valgyti uždraudė, nebeįsileidžia. Pieniškos dešrelės ieško kitų valgytojų.

REKLAMA

Tačiau šis procesas nėra lengvas. Jei lygintume šių metų pirmąjį pusmetį su 2014-ųjų pirmaisiais septyniais mėnesiais, Lietuvos eksporto duomenys nedžiugina.

„Priežastis pirmiausiai yra Rusijos sankcijos, kurios buvo pritaikytos nuo praėjusių metų rugpjūčio mėnesio. Ir, žinoma, vėliau sekęs Rusijos ekonomikos kolapsas, kuris tęsiasi iki šiol. Todėl mes matome tam tikrą lietuviškų produktų eksporto sumažėjimą“,– sako SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda.

REKLAMA
REKLAMA

Ekspertai sako, kad jau kuris laikas stebi vadinamąją eksporto stagnaciją, kai užsidariusią Rusijos rinką nelengva pakeisti naujomis. Arba jose apie tokius pelnus kaip Rusijoje nė svajoti nėra ko. Menkesnius uždarbius atspindi bendra šalies statistika.

„Lietuvos eksporto pramonė pakankamai gerai prisitaikė prie tų sankcijų, persiorientavo, tiktai jai nepavyko stabilizuoti finansinių rodiklių ir pardavinėti savo produkciją tokiomis pat geromis pelno maržomis kaip jie tai darė Rusijoje“, – sako G. Nausėda.

Atsiveria JAV rinka

Bet vis dėlto svajotojų Lietuvoje yra. Spalio pabaigoje po dešimties metų darbo Lietuvos mėsos produkcijai atsiveria Jungtinės Amerikos Valstijos. Yra manančių, kad Amerikos platybės yra tokios, kad, labai norint, pakeis Rusiją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Gal nebus tokio pelno, koks ten buvo Rusijoje – aš nežinau ten tų visų dalykų pelno. Bet tai tikrai yra labai didelės galimybės ir tikrai galės kompensuoti Rusiją visiškai Jungtinės Amerikos Valstijos“,– sako Maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Jonas Milius.

Juo labiau, kad Rusijos nuskriaustai Lietuvai amerikiečiai padarė didelį politinį reveransą.

„Mes esam tik antra valstybė po Airijos po kempinligės skandalo, kuri galės iš ES vežti į Ameriką jautieną. Ir pirma valstybė ES, kuri galės tokį platų spektrą vežti“, – sako J. Milius.

REKLAMA

„Tą reikėjo įrodyti ir pastumti politiškai, kad Lietuvai tai yra svarbu, ypatingai dabar, kai kai kurios didelės rinkos šalia užsidarė ne dėl mūsų kaltės“, – sako Užsienio reikalų ministerijos pareigūnas Simonas Šatūnas.

Amerika – neatrasta žemė

Tiesa, mėsai į Ameriką vežti yra taikomi kitokie standartai.

„Pavyzdžiui, paukštiena. Pas juos yra leistina dezinfekuoti chloru. Europos Sąjungos valstybėse tai neleistina.(...) Verslas turi prisitaikyti, kad būtų atskira linija tam arba atskirai tą dieną pjaunama“,– sako J. Milius

REKLAMA

Bet verslininkams dėl Amerikos reikalavimų galvos neskauda. Jiems apskritai Amerika yra neatrasta žemė. Ir kol kas nei verslas, nei ekonomistai didžiuliu entuziazmu nedega. Ir be lietuviškos mėsos Amerikoje tikrai yra ką valgyti.

„Amerika yra labai konkurencinga rinka. Nes šalia yra kiti didieji eksportuotojai – Brazilija ir Argentina. Aišku, mėsos kategorijos turbūt skiriasi“, – sako S. Šatūnas.

„Kelias iki Amerikos užtrunka. (…)Mes iš tikrųjų Ameriką vertiname kaip visiškai naują rinką. Po Rusijos embargo ir rinkos užsidarymo per šitą laikotarpį didžiąją dalį tų Rusijos kiekių jau esame paskirstę Lietuvos kaimyninėse Europos ir kitose rinkose. Tai tokio kaip ir didžiulio pokyčio mes nematome“, – kalba Mėsos perdirbimo įmonės rinkodaros ir pardavimų direktorius Povilas Vinžanovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visgi tikrai nėra taip, kad prikrovęs vilkiką mėsos gaminių, kerti sieną ir už kelių šimtų kilometrų jie – ant prekybininkų stalo. Gal todėl galimybėmis eksportuoti mėsos gaminius už Atlanto susidomėjo tik kelios mėsos perdirbimo įmonės. Tačiau, kad eksportui reikia naujų proveržių, tai faktas.

Vidaus rinkos neužteks

„2010–11 metais mes teigėme, kad taip, eksportas yra vienintelis šaltinis, kuris neša mus į priekį, nees vidaus rinka buvo visiškai silpna. Šiuo metu mes turime atvirkštinę situaciją, kad vidaus rinka savo stiprumu padeda kompensuoti eksporto netektis“, – sako G. Nausėda.

REKLAMA

„Bet įsivaizduoti, kad vidaus rinka galėtų mus, taip sakant, plukdyti 5 – 7 metus, tuo tarpu eksportas stagnuotų, tokioje mažoje valstybėje kaip Lietuvoje tai yra vargiai įmanoma“, – teigia ekonomistas.

Tad kol kas pieniškomis dešrelėmis ir kitais mėsos gaminiais maitinsis arčiau Lietuvos esantys valgytojai.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų