REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniečių tėvai sunerimę: negana to, kad turėjo sukti galvas, kaip patekti į miesto darželius, kurių visiems sostinės vaikučiams neužtenka, dar turi ir stovėti gyvoje eilėje po keletą valandų, kad jau paaugęs vaikutis patektų į pirmą klasę. Pasirodo, Vilniaus mokyklos perpildytos, o tėveliai net sulaukia pasiūlymų registruoti atžalas į rusų ar lenkų mokyklas.

Vilniečių tėvai sunerimę: negana to, kad turėjo sukti galvas, kaip patekti į miesto darželius, kurių visiems sostinės vaikučiams neužtenka, dar turi ir stovėti gyvoje eilėje po keletą valandų, kad jau paaugęs vaikutis patektų į pirmą klasę. Pasirodo, Vilniaus mokyklos perpildytos, o tėveliai net sulaukia pasiūlymų registruoti atžalas į rusų ar lenkų mokyklas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vilnietė M.Ž. (vardas ir pavardė redakcijai žinomos) nežino, ar jos dukrą, būsimą pirmokę, pavyks užregistruoti į mokyklą. Pagal gyvenamąją vietą, moteriai priklausytų vesti dukrą į Žemynos progimnaziją, tačiau ši nesutalpina visų norinčių ten patekti vaikučių.

REKLAMA

„Jau iš anksto, prieš kelias dienas, siunčiau mokyklai elektroniniu paštu prašymą užregistruoti, nes žinau, kad nuo sausio ketvirtos dienos vyksta priėmimas. Man jie antradienį paskambino ir pasakė, kad jau pirmadienį jie turėjo visą gyvą eilę tėvelių ir mes užregistruoti tik 116-ti.

Visai neseniai man skambino ir iš „Vyturio“ pradinės mokyklos, kur taip pat registravausi, ir sakė, kad mes ten esame irgi šimtas kažkelinti“, – pasakojo vilnietė.

REKLAMA
REKLAMA

Priešmokyklinėje klasėje – tik laimingo atsitiktinumo dėka

Pasak M. Ž., jos dukra pernai nepateko į priešmokyklinę klasę toje ugdymo įstaigoje, kuri jiems pagal gyvenamąją vietą priklausė, bet, laimei, visai atsitiktinai pateko į kitą mokyklą, kuri teoriškai jai nepriklauso.

„Teoriškai aš turiu toje mokyklose prioritetą, tad, jeigu nepateksime į tą mokyklą, kuri mums priklauso, tai galbūt pateksime į tą mokyklą, kur dabar lankome. Jeigu ne, tada liks tik privačios mokyklos, taip spėju“, – pasakojo mama.

Ji pasakojo, kad vienai mamai, nepatekusiai į mokyklą pagal gyvenamąją vietą, net siūlė vaikus rašyti į rusų, lenkų ar žydų mokyklas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dar viena vilnietė mama, G. K. (vardas ir pavardė redakcijai žinomos), savo socialiniame tinkle taip pat piktinosi, kad vaikai netelpa į mokyklas:

„Kažkoks košmaras. Tam, kad užrašytum vaiką į mokyklą Vilniuje, turi atstovėti eilę kaip prieš trisdešimt metų prie daktariškos dešros“, – rašė moteris.

G. K. pagal gyvenamąją vietą priklauso vaiką vesti į Fabijoniškių pradinę mokyklą. Ten moteris ir nukeliavo ankstyvą pirmadienio rytą, tačiau tėvelių buvo tiek, kad palaukti teko valandą.

„Riešės gimnazijoje atėjus prieš pusę aštuonių, jau stovėjo tėvelių eilė, ir aš užregistravau tik 26-ta. Po to nuvažiavau registruotis ir į Fabijoniškių mokyklą. Ten irgi palaukiau valandą, ir mano vaikas buvo 68-tas. Negalvojau, kad tokia procedūra yra, kad į mokyklą užsirašyti vaiką Vilniuje yra taip sunku“, – tv3.lt sakė moteris.

REKLAMA

G. K. nurodė, kad jų šeimai būtų geriau vaiką leisti į Fabijoniškių mokyklą, nes taip būtų patogiau vaiką iš mokyklos nuvežti į būrelius.

„Tu nesi šimtu procentu garantuotas, kad pateksi į tą mokyklą, kurią nori, ir visada ieškai savo vaikui kažko geresnio“ , – sakė ji.

Registravo virš 135, priims 72

Vilniaus Žemynos progimnazijos direktorė Eugenija Survilavičienė tv3.lt sakė, kad priėmimas į mokyklą prasidėjo pirmadienį, ir norinčiųjų patekti tikrai buvo daugiau negu mokykla galės priimti.

„Pirmieji tėveliai mokykloje jau buvo prieš septynias. Mes pradėjome juos surašinėti truputėlį prieš aštuonias ir greitai susitvarkėme – apie vienuoliktą val. jau eilės nebuvo. Eilė susidaro todėl, kad tėveliai žino, kad, jeigu priėmus visus vaikučius, kuriems priklauso mūsų mokykla pagal gyvenamąją vietą, dar liktų laisvų vietų, labai svarbi būtų prašymo priėmimo data – todėl tėveliai ir sueina nuo ankstaus ryto“, – sakė E. Survilavičienė.

REKLAMA

Ji nurodė, kad mokykla formuos tris pirmokų klases po 24 vaikus, o prašymų antradienį jau turėjo virš 135. Tad nors mokykla ir turėtų priimti tuos vaikus, kuriems priklauso ten eiti pagal gyvenamąją vietą, fiziškai tai bus neįmanoma.

„Situacija tokia, kad tėvelių yra labai daug ir visų prašymų net pagal gyvenamąją vietą negalėsime patenkinti. Mes priimame savo rajono vaikučius, dar tuos, kurių broliukas ar sesutė jau pas mus mokosi – stengiamės derinti, atsižvelgti į tokius dalykus. Pernai atsidarėme dar vieną patalpą mokykloje, tai galėjome daugiau vaikučių priimti“ , – kalbėjo E. Survilavičienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Direktorė pastebi, kad norinčių patekti į jų mokyklą vaikų daugėja jau treti metai. E. Survilavičienė sako, kad ypač Pašilaičių ir Perkūnkiemio rajonai plečiasi, o naujų mokyklų ten neatsidaro.

„Stebėsime ir spręsime, galvosime, ką darysime – gal vėl rasime kokią patalpą. Problema ir patalpa, ir mokytojai – sudėtinga gerą pirmokų mokytoją surasti“, – sakė pašnekovė.

Klasėse – po 28

 

Vilniaus „Vyturio“ pradinės mokyklos Ugdymo skyriaus vedėja Meilė Stungytė sakė, kad prašymų vaikus priimti į pirmą klasę gavo tikrai labai daug.

REKLAMA

„Pirmą dieną gavome virš 120 tėvų prašymų. Mes planuojame penkias pirmokų klases. Paprastai klasėje būna 24 mokiniai, bet kai yra labai dideli pageidavimai, šiais metais yra suformuotų klasių ir po 28. Matot, jeigu žmonės atsikelia vėliau gyventi į mūsų aptarnaujamą teritoriją, mes privalome juos priimti“, – sakė M. Stungytė.

Ji nurodė, kad vaikus, kuriems priklauso ta mokykla pagal gyvenamąją vietą, greičiausiai pavyks priimti visus, tačiau visų kitų norinčių vaikučių priimti nepavyks.

Vilniaus savivaldybė: problemos nėra

Vilniaus miesto savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento vadovė Eglė Stonkutė tv3.lt raštu pateiktame atsakyme nurodė, kad retai pasitaiko tokių atvejų, kai vaikai nepatenka į jiems pagal gyvenamąją vietą paskirtas mokyklas, o ir pačios problemos esą nėra.

REKLAMA

„Visi Vilniaus miesto savivaldybės vaikai, taip pat ir būsimi pirmokai, pagal gyvenamą teritoriją patenka į priskirtas mokyklas, tam ir yra įvesta mieste tvarka (mokykloms priskirtos aptarnavimo teritorijos), kad būtų mokomasi arčiausiai gyvenamosios vietos esančioje mokykloje. Atvejų, kada vaikas nepatektų į priskirtą mokyklą, pasitaiko retai, nes Savivaldybė visada tarpininkauja ir vaikas nukreipiamas į kitą artimiausią mokyklą toje teritorijoje.

Kai kuriose mokyklose gali susidaryti taip vadinamos eilės, nes dalis tėvų ieško, jų manymu, ypatingos mokyklos ir savo prašymus pateikia į kelias mokyklas, taip patys sudarydami laikinas eiles. Eilės kartais susidaro prašymų ir dokumentų teikimo pradžioje dėl minėtos priežasties. Bet vėliau, vasaros pabaigoje, šios vadinamos problemos, kadangi dalis vaikų į konkrečią mokyklą neateina ir eilės sumažėja arba visai jų nelieka, nebelieka“, – teigia E. Stonkutė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ji pažymi, kad kartais dalis tėvų dėl geidžiamos mokyklos net keičia savo vaikų registracijos vietą (gyvena su tėvais, o registruojasi pas senelius, tetas, dėdes ir pan. ) ir taip stengiasi pakliūti į jiems norimą mokyklą. Tokiu būdu, sako savivaldybės atstovė, dėl pačių tėvų nesilaikymo nustatytos tvarkos kartais dirbtinai sukuriamos eilės.

„Deja, šios situacijos Savivaldybė nelabai gali keisti, nes asmenų registracijos (gyvenamosios vietos deklaravimo) procesas nėra kontroliuojamas ir kai kurie tėvai tuo naudojasi. Šie dalykai dar priklauso ir nuo to, kad atskirais metais atskiruose mokyklų aptarnavimo rajonuose, teritorijose būna ne vienodas, pvz., pirmokų skaičius – vienais metais daugiau, kitais mažiau arba atvirkščiai, todėl Savivaldybė negali kiekvienais metais kaitalioti mokyklų aptarnavimo teritorijų, jų dydžio. Mokyklų teritorijos yra peržiūrimos kas dvejus/trejus metus ir reikalui esant keičiamos.

REKLAMA

Problemos dėl vaikų priėmimo į mokyklas nėra, kartais ji dirbtinai kuriama, nes visi kausimai geranoriškai sprendžiami ir nė vienas vaikas neliko be mokyklos ir ateityje neliks. Visi vaikai Vilniaus miesto mokyklose yra ir bus mokomi. Laikinus sunkumus atskiroms mokykloms sudaro patys tėvai, nesilaikydami nustatytos tvarkos: dirbtinai keisdami vaikų registracijos vietą ir prašymus pateikdami į kelias mokyklas iš karto“, – teigė E. Stonkutė.

Savivaldybės žiniomis, „Žemynos“ progimnazijoje šiai dienai yra 143 prašymai į pirmą klasę, o mokykloje bus formuojamos 3 ar 4 pirmos klasės ir savivaldybės skaičiuoja tai kaip 100 vaikų, nors mokyklos direktorė nurodė, kad bus formuojamos tik 3 klasės po 24 vaikus, tai yra, bus priimti 72 vaikai.

REKLAMA

„Be to, dalis tėvų prašymus paduoda ir į „Vyturio“ pradinę mokyklą, o gal dar ir daugiau. Taigi, prašymai dubliuojasi, o gal ir trigubinasi. Tai tik patvirtina ankstesnių metų patirtį. Pernai padėtis buvo tokia pati, bet rugsėjo mėn. liko žymiai mažiau mokinių ir visi norintys iš teritorijos (ir ne tik) buvo priimti.

„Vyturio“ pradinė mokykla šia dienai turi 144 prašymus. Formuos 5 pirmokų klases – priims 125 mokinius. Bet daug prašymų yra iš kitų mokyklų teritorijų, be to, su fiktyvia registracija. Nepatekę pirmokai bus nukreipti į šalia esančias mokyklas arba jų gyvenamajai teritorijai priklausančias mokyklas.

REKLAMA
REKLAMA

Įvykdžius mokyklų tinklo pertvarką, naujose progimnazijose ir pagrindinėse mokyklose bus daugiau steigiama pirmų klasių“, – sako E. Stonkutė.

Pasak jos, savivaldybė prisideda spręsdama vaikų priėmimo į mokyklas iškylančias problemas pagal poreikį keičiant mokyklų statusą, perskirstant aptarnavimo teritorijos ir pan.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų