REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

NATO pajėgų Europoje vadas, JAV generolas Phillipas Breedlove'as antradienį pareiškė, kad Rusija padeda Sirijos prezidentui Basharui al Assadui paversti pabėgėlių krizę „ginklu“, nukreiptu prieš Vakarų šalis.

NATO pajėgų Europoje vadas, JAV generolas Phillipas Breedlove'as antradienį pareiškė, kad Rusija padeda Sirijos prezidentui Basharui al Assadui paversti pabėgėlių krizę „ginklu“, nukreiptu prieš Vakarų šalis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

28 šalių karinio aljanso pajėgų vyriausiasis vadas Amerikos įstatymų leidėjams sakė, kad didžiulis pabėgėlių antplūdis iš karo krečiamos Sirijos destabilizuoja padėtį Europos valstybėse, kuriose jie prašosi prieglobsčio, o tai paranku Maskvai.

REKLAMA

„Rusija ir Assado režimas kartu sąmoningai paverčia migraciją ginklu, mėgindami užkrauti nepakeliamą naštą Europos struktūroms ir palaužti Europos ryžtą“, – sakė Ph.Breedlove'as Senato ginkluotųjų pajėgų komitetui.

Kalbėdamas apie Rusijos šešis mėnesius vykdytą aviacijos kampaniją, per kurią buvo palaikomos B.al Assado pajėgos, taip pat Sirijos režimo aviacijos naudojamą taktiką – mėtyti sprogmenų prikrautas statines civilių gyvenamose teritorijose, Ph.Breedlove'as sakė, kad Maskva ir Damaskas sąmoningai spaudžia sirus masiškai palikti savo šalį.

REKLAMA
REKLAMA

Ph.Breedlove'as, kuris taip pat yra JAV pajėgų Europoje štabo viršininkas, kėlė prielaidą, kad tokiais veiksmais siekiama nukreipti didžiųjų Vakarų valstybių dėmesį nuo tikrųjų tos krizės priežasčių.

„Negaliu rasti (tokiai taktikai) kitokių priežasčių negu (norą), kad pabėgėliai judėtų ir taptų kieno nors kito problema“, – aiškino Ph.Breedlove'as.

Generolas pridūrė, kad padėtį dar labiau blogina faktas, kad vis daugiau užsieniečių, kurie kovėsi Sirijoje, grįžta į savo šalis, įgiję patirties ir įgūdžių mūšiuose bei neretai perėmę ekstremistines ideologijas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pastaraisiais mėnesiais ir metais tame pabėgėlių sraute įžvelgėme augantį nusikalstamumą, terorizmą ir užsieniečių kovotojų skaičių“, – sakė jis.

Rusijos „egzistencinė grėsmė“

Ph.Breedlove'as Vašingtone vykusiame posėdyje stengėsi išdėstyti argumentus, palaikančius pasiūlymą smarkiai padidinti JAV pajėgų Europoje finansavimą.

Ateinančių metų biudžete numatoma skirti 3,4 mlrd. dolerių vadinamajai Europos saugumo užtikrinimo iniciatyvai (European Reassurance Initiative, ERI). Šis finansavimas bus keturis kartus didesnis negu praeitais metais.

REKLAMA

Keturių žvaigždučių generolas, kalbėdamas Senato ginkluotųjų pajėgų komitete, taip pat apkaltino Rusiją, kad jis kelia vis didėjančią grėsmę pačioms Jungtinėms Valstijoms.

„Rusija pasirinko būti priešininke ir kelia ilgalaikę egzistencinę grėsmę Jungtinėms Valstijoms ir mūsų sąjungininkams bei partneriams Europoje, – pabrėžė Ph.Breedlove'as. – Rusija neabejotinai siekia daryti įtaką kaimyninėms valstybėms savo buferinėje zonoje ... todėl ji naudojo karinę jėgą, pažeisdama Ukrainos, Gruzijos ir kitų šalių, tokių kaip Moldova, suverenumą bei teritorinį vientisumą.“

REKLAMA

Generolas praėjusią savaitę sakė, kad JAV ambasadorius Ukrainoje buvo informuotas apie 450 atakų šalies rytuose, kur prorusiški separatistai konfrontuoja su Kijevo provakarietiškos vyriausybės pajėgomis.

„Šiame ambasadoriaus pranešime pastebimos kelios nerimą keliančios tendencijos, susijusios su tomis atakomis – ir kad kai kurios iš jų vyksta tose vietose, kur anksčiau buvo ramu“, – pabrėžė Ph.Breedlove'as.

Jau daugiau negu 9 tūkst. žmonių žuvo nuo 2014 metų balandžio per Ukrainos vyriausybės konfliktą su Kremliaus palaikomais separatistais rytiniame šalies regione.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Per spaudos konferenciją su Pentagono akredituotais žurnalistais Ph.Breedlove'as taip pat smerkė Rusijos „neatsakingą“ požiūrį į savo branduolinį arsenalą.

„Laikau (Rusiją) realia grėsme – ir norėčiau tiesiog pabrėžti faktą, kad ši šalis turi tūkstančius branduolinių ginklų ir kad jie visą laiką kalba apie tų branduolinių ginklų panaudojimą“, – sakė jis.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų