REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
30
Rimantas Dagys (nuotr. Elta) (nuotr. Balsas.lt)

Seimas po pateikimo pritarė Pagalbinio apvaisinimo įstatymui ir dalies straipsnių pakeitimo, papildymo įstatymo projektui, visuomenėje sukėlusiam tiek diskusijų. Prieš Seimo posėdį visgi buvo įregistruotas pasiūlymas, kuris nebedraudžia daug diskusijų visuomenėje sukėlusio embrionų šaldymo. Visgi Seime emocijos liejosi per kraštus.

30

Seimas po pateikimo pritarė Pagalbinio apvaisinimo įstatymui ir dalies straipsnių pakeitimo, papildymo įstatymo projektui, visuomenėje sukėlusiam tiek diskusijų. Prieš Seimo posėdį visgi buvo įregistruotas pasiūlymas, kuris nebedraudžia daug diskusijų visuomenėje sukėlusio embrionų šaldymo. Visgi Seime emocijos liejosi per kraštus.

REKLAMA

„Kažkas čia vyksta labai keisto. Kodėl manote turintys teisę kištis į privačių žmonų gyvenimą, nurodinėti, kokį metodą rinktis, kiek šaldyti? Ar manote, kad turite dievišką apreiškimą ir Dievo įgaliojimą kalbėti Dievo vardu? Skamba viskas paranojiškai. Iš kur tas davatkiškas aršumas reguliuoti žmonių gyvenimą?“ – prieš balsavimą kalbėjo parlamentaras Linas Balsys.

Valstietis Povilas Urbšys, pristatinėjęs minėtą įstatymo projektą, atsakė, kad jie tiesiog labai atsakingai žiūri į gyvybę.

REKLAMA
REKLAMA

„Gyvybės atsiradimas nėra tik medicinos problema, tai ir etinė, ir moralinė, ir teisinė problema, iš to rūpesčiai ir kyla. Šiai dienai tie pasiūlymai, kurie registruoti, ir panaikina visuomenei abejones, kad mes kišamės į konkretų būdą. Šios pataisos leidžia nuspręsti, kokį gydymo būdą pasirinkti“, – kalbėjo parlamentaras.

REKLAMA

Naujausi moksliniai duomenys

Konservatorius Rimas Jonas Dagys, pasisakęs už minėtą įstatymą, sakė, kad pagrindinė dilema yra tai, kaip vertinama žmogaus gyvybė, nes embrionas, pabrėžia jis, jau yra gyvybė.

„Pagrindinė dilema – kaip žiūrime į žmogaus gyvybę. Kad dalis medikų dėl komercinių interesų nori daryti biznį, toks yra interesas, bet mes įstatymo leidėjai nuo to nedingsime.

Embrionas yra gyvybė ir jeigu leidžiame jais manipuliuoti, leidžiame šaldyti, eksportuoti, tai toliau – kelias į eutanaziją ir t.t.“ – sakė R. J. Dagys.

Parlamentaras teigia, kad naujausi moksliniai straipsniai kalba apie kiaušialąsčių šaldymą ir kad tai yra progresyviausias dirbtinio apvaisinimo metodas, o ne embrionų šaldymas.

REKLAMA
REKLAMA

„Kiaušialąsčių šaldymas yra naujas mokslas, o ten (embrionų šaldymas – red.) yra tundra, kuri buvo anksčiau, o mokslas nužengė toliau. (...) Tad dabar mes eksportą embrionų atstovaujame, o ne mokslą, kas yra neblogas biznis“, – kalbėjo jis.

Religinė ekstazė

Prieš įstatymą pasisakęs Linas Balsys nurodė, kad praeitoje kadencijoje Seimas jau buvo viską išdiskutavęs ir nuo sausio pirmos turėjo įsigalioti šis įstatymas, tad dabar, pasak jo, nebereiktų sukelti papildomos sumaišties.

„Iniciatyva revizuoti įstatymą kyla iš agronomų, teologų, kriminalinės žvalgybos profesionalų, tai koks čia profesionalumas? Todėl sveikinu grupės Seimo narių iniciatyvą, kad pataisos būtų įvertintos ekspertų. Šitie žmonės (Valstiečių ir žaliųjų sąjunga - red.) yra apimti religinės ekstazės. Kol esame šioje žemėje, turime rūpintis savo piliečiais ir džiaugtis kiekvienu vaikeliu, kuris gims Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ryte viskas pasikeitė

Po pateikimo Pagalbinio apvaisinimo įstatymo ir dalies straipsnių pakeitimo, papildymo įstatymo projektui, kuris dar vadinamas konservatyviuoju, pritarta: už balsavo – 69 Seimo nariai, prieš 22, susilaikė 20. 

Po pastarosiomis dienomis kilusių aršių diskusijų, Ramūnas Karbauskis antradienio rytą įregistravo įstatymo pataisas, kuriose nebeliko draudimo šaldyti embrionų. Dabar pataisos skamba taip:

„Embrionų gali būti sukuriama tiek, kiek vienu metu pavyksta sukurti, tačiau galutinį sprendimą dėl sukuriamų embrionų skaičiaus priima abu sutuoktiniai (sugyventiniai), pasitarę su gydytoju. Sprendimas fiksuojamas medicinos dokumentuose, gavus informuoto paciento rašytinį sutikimą. Vienu metu į moters organizmą perkeliamų embrionų skaičius negali viršyti trijų.

REKLAMA

Sukurti, tačiau į moters organizmą neperkelti embrionai laikomi lytinių ląstelių banke. Lytinių ląstelių banke embrionai saugomi ir naudojami sveikatos apsaugos ministro nustatyta tvarka.

Draudžiama naikinti pagalbinio apvaisinimo metu sukurtą ir į moters organizmą neperkeltą embrioną. Pagalbinio apvaisinimo metu sukurtas embrionas gali būti naudojamas tik moters pagalbiniam apvaisinimui“, - siūloma pataisose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų