• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kažkada realybės šou „Baras“ išpopuliarėjęs Robertas Janovskis maišo kokteilius ne tik bare, bet savo sugebėjimus demonstruoja ir barmenų čempionatuose. Deja, ne visada sėkmingai. Ketvirtadienį vykusiame konkurse barmenas buvo diskvalifikuotas, nespėjęs sumaišyti gėrimo per nustatytą laiką. „Aš visada ir visur vėluoju, pavėlavau ir su kokteiliu... Tai buvo geras spyris į užpakalį!“ – ragaudamas konkurentų paruoštus gėrimus prisipažino vyras.

REKLAMA
REKLAMA

Nors iš čempionato Robertas buvo diskvalifikuotas, žiūrovai jį pripažino publikos favoritu. Vyras neslėpė apmaudo ir prisipažino, kad tai buvo gera pamoka prieš ruošiantis tarptautiniam barmenų čempionatui, vyksiančiam už savaitės Londone.

REKLAMA

Kuo tave žavi barmeno specialybė?

Na, barmenas barmenui nelygus. Deja, jis visų pirma yra pardavėjas, turintis įsiūlyti kuo daugiau gėrimų, kurie atneštų pelną. Elementaru. Dirbant bare svarbiau ne kokteilis – jo kokybė dėl riboto laiko išties dažnai nukenčia – o mokėjimas bendrauti, pamirksėti ir pajuokauti.

Tačiau laisvu nuo darbo metu, maišydamas kokteilius, realizuoju save. Yra toks terminas – miksologas, kurio pašaukimas – gėrimų maišymas, pasitelkus žinias apie alkoholį, tinkamus skysčių, vaisių, daržovių derinius, estetinį skonį, kūrybinį pajėgumą.

REKLAMA
REKLAMA

Iš ko gimsta koteilis?

Iš emocijų, to laiko nuotaikų. Nepatikėsit, bet kiekvienam kokteiliui daug savęs, daug širdies atiduodu.

R. Janovskis (nuotr. Fotodiena/Tomo Lukšio)R. Janovskis (nuotr. Fotodiena/Tomo Lukšio)

Iš kur semiesi įkvėpimo, idėjų?

Kaip moterys atsipalaiduoja vaikščiodamos po drabužių parduotuves, taip aš – po vaisių ir daržovių lentynas. Svarbiausia kokteilyje ne alkoholis, o kiti sudėtiniai produktai. Geriausias gėrimas tas, kuriame alkoholio visai nesijaučia. Tačiau visi kokteilio priedai, žinios apie jų maišymą – tik priemonės išreikšti savo nuotaikas. Va taip ir gimsta menas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Deja, eksperimentuoti su produktais Lietuvoje nelabai yra galimybių. „Kaifuoju“ nuvažiavęs į kokį Londono, Barselonos turgų – va ten tai pasirinkimas! Ruošdamasis šitam čempionatui apsilankiau parduotuvėje ir suvokiau, kad turiu tik vieną pasirinkimą iš obuolio, apelsino ir avietės. Liko avietės.

Kas slypi kiekviename tavo kokteilyje?

Daug manęs. Galiu drąsiai prisipažinti, kad nei vienas kokteilis nebuvo sumaišytas per prievartą – kiekviename yra meilės. Kartais net iš neapykantos gimsta kūrinys!

REKLAMA

Kūryba sekina?

Ne kūryba, o darbas. Grįžęs būnu „išsitaškęs“ – visomis prasmėmis. Tiek nuo bendravimo, tiek nuo darbo, tiek nuo alkoholio... Nesinori bendrauti su žmonėmis, klausytis muzikos, tesinori tyloj pabūti.

R. Janovskis (nuotr. Fotodiena/Tomo Lukšio)R. Janovskis (nuotr. Fotodiena/Tomo Lukšio)

Tačiau ir tie patys pasiruošimai čempionatams nemažai jėgų atima. Juk tai ne tik mechaninis kokteilių maišymas, prieš tai dar reikia „išgimdyti“ receptus, derinius.

REKLAMA

Ar po darbo dar lieka laiko saviraiškai?

Su nostalgija pamenu laiką, kuomet bent penkis šešis kartus per metus susirinkdavo draugai, o aš jiems rengdavau kokteilių vakarėlius. Fantastika! Žinoma, ryte galvos plyšdavo, tačiau draugai patenkinti dėkodavo. O nuėjęs į virtuvę pamatau, kad per vakarą panaudota koks aštuoniasdešimt butelių alkoholio...

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiek laiko reikalauja pasiruošimas čempionatams?

Prieš šį dvi savaites buvau tiesiog dingęs – kasdien ruošiausi konkursui. Gaila, kad šitaip „susimoviau“...

Ruošdamasis bandau surežisuoti tokius pačius pasirodymus, kokius demonstruoju konkurso metu. Maišau gėrimus pasistatęs prieš save veidrodį, šypsausi, bendrauju su įsivaizduojama publika. Kaip koks savimyla!

REKLAMA

Gal galėtum išduoti kokių slaptų ingridientų geram kokteiliui?

Nieko slapto neturiu, tačiau šiuo metu ypatingai patinka vienas derinys – braškių ir rūgštaus obuolio likerių. Be galo nuostabus skonis!

Kokį kokteilį pasiūlytum norint nuvyti rudeninę depresiją?

Na, ne mano sukurtas, bet labai mėgstamas – „Shaken Baby“. Tereikia sumaišyti po vienodą dalį apelsinų likerio, žolelių – svarbu, kad jaustųsi jame mėta. Uždegti, uždengti, pakratyti ir išgerti karštą. Ne tik skonis nerealus, tačiau ir linksma atrakcija. Bent tą minutę visos problemos išgaruoja!

REKLAMA

R. Janovskis (nuotr. Fotodiena/Tomo Lukšio)R. Janovskis (nuotr. Fotodiena/Tomo Lukšio)

Atskleistum bent vieną savo sukurto kokteilio receptą?

Tebūnie kokteilis su braškėmis – „Robertini“. Jis, beje, viename čempionate praėjusiais metais iškovojo pirmąją vietą aperityvų kategorijoje. Šį ir savo klientams siūlau.

Reikia: braškių likerio, rūgštaus obuolių likerio, degtinės, šiek tiek natūralių laimo sulčių ir vos vos apelsinų drožlių. Skanaus!

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų